Hirdetés

A netbookgyártóknak elegük van az Intel szabályaiból

Vége lehet az Atom processzorok dominanciájának a netbookok piacán, a vállalatok ugyanis nem tudják összeegyeztetni a saját stratégiáikat az Intel Atom termékekre vonatkozó szabályaival. Ennek köszönhetően netbookgyártók megnövelték az AMD és a VIA felé leadott rendeléseiket.

A világ legnagyobb notebookgyártója, a Compal szerint az Intel túlságosan megköti a partnerei kezét, ami a jelenleg változó trendek esetében rengeteg problémát vet fel. A gyártók ugyanis az Atom N szériás processzor alkalmazása esetén számos megkötéssel szembesülnek, többek között a képernyő mérete nem lehet 10,1 hüvelyknél nagyobb, továbbá a natív felbontás maximuma is 1024x600 pixel. Utóbbi szabályt már több gyártó is megszegte, aminek a kiszivárgott információk szerint komoly belső viszály lett az eredménye. A Compal szóvivője szerint a nagy gyártók az ultravékony és az ultrahordozható termékekben látják a jövőt, melyek minimum 12 hüvelykes kijelzővel rendelkeznek, ám ezekbe már nem szerelhető Atom processzor az előbb tárgyalt megkötések miatt.

A jelenlegi, kisméretű megjelenítővel rendelkező netbookok helyére a gyártók szerint tökéletesen passzolnak a smartbookok, hiszen az ARM alapokra építkező NVIDIA Tegra és a Qualcomm Snapdragon nevű SoC (System-on-Chip) rendszerek funkcionalitásban megfelelnek a feladatnak. Ráadásul az energiaigényük jelentősen az Intel Atom platformok alatt van, ami minden eddiginél nagyobb üzemidőt tesz lehetővé, emellett a tömegük is jelentősen csökkenthető.

A Compal szerint a nagy gyártók egyre jobban érdeklődnek az AMD Athlon Neo és a Via Nano processzorok iránt, mivel az Intellel ellentétben ezek a vállalatok nagymértékű szabadságot biztosítanak a termékeikkel szerelt gépek kialakításánál. Ennek megfelelően nem létezik korlát a képernyőméretre és a felbontásra vonatkozóan.

Az Intel természetesen érthető okokból alakította ki az Atom processzorral szerelt gépekre vonatkozó szabályokat, hiszen a vállalat uralja a mobil gépek piacának jelentős részét. A megkötések nélkül az egyes szegmensek a kelleténél jobban beolvadtak volna egymásba, ami jó eséllyel rontotta volna a bevételeket. Természetesen a gyártók tervei sem kedvezőek az Intel számára, hiszen a konkurencia erősödése a legrosszabb, ami történhet. A Montevina platform megfelel az ultravékony notebookok igényeinek, azonban az Atom processzorok alkalmazásának korlátait mindenképpen meg kell szüntetni, vagy a gyártók számára elfogadható szabályozást kell bevezetni. Ez azonban nem olyan egyszerű, mivel a korlátok feloldása jelentősen rontaná az Intel CULV processzorokból származó bevételeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés