Olympus Tough TG-630 – a kezdő ellenálló

Hirdetés

Külvilág, ergonómia

Körülbelül két hete, január elején, a CES szórakoztatóelektronikai szakkiállításon jelentette be az Olympus legújabb Tough strapa-fényképezőgép sorozatát. Az új készülékek a csúcskategóriás TG-2, a felső-középkategóriás TG-830 és az alsó-középkategóriás TG-630, utóbbi jelen cikkünk főszereplője. Bár a TG-8x0 és a TG-1 anno elnyerte tetszésünket, a TG-610-zel, ami a kettővel ezelőtti generációból származik, nem voltunk túlzottan megelégedve, ami az ergonómiát és a képminőséget illeti. Vajon az újoncnak sikerül kiköszörülnie a csorbát? Lássuk!

Hozzánk a TG-630 fehér változata jutott el, ami így télen, a nagy hóban, nem túl szerencsés színválasztás. Egy óvatlan mozdulat, és várhatunk tavaszig, mire újra megtaláljuk az elhagyott gépet.. Bár puhányságról szó sincs, a TG-610-hez képest azonban sokat szelídült a TG-630 – a külső borítás ugyan még mindig fémből van, de az összkép messze nem olyan masszív, mint a két generációval ezelőtti modellnél. A Tough fényképezők sosem a kifejezetten ergonomikus kivitelről voltak híresek, s ez mit sem változott a TG-630-nál. Például kézbevételkor eleinte ügyelni kellett arra, hogy bal kezünkkel ne takarjuk el az optikát, ne kenjük össze a frontlencsét, amely nem rendelkezik a TG-610-nél látott fém védőlemezzel.

A fényképezőgép előlapján a vaku mellett a LED megvilágítás látható, amely egyben látja el az AF segédfény és a makrózáshoz szükséges lámpa feladatkörét. A bal oldalon feltűnő apró pontok egyfajta csúszásgátlóként szolgálnak markolat hiányában – a semminél jobb.

A hátlapon a kijelző mellett látható – fentről lefelé haladva – a filmfelvételt indító, a lejátszó, a menü, a LED lámpa gombja, valamint a kis joystick, ami kurzor mellett nyomógomb funkciót is ellát. Míg a gombok nagyon jól érezhető nyomásponttal és valóban határozott működéssel kényeztetik a fotóst, addig a kis joystick néha az őrületbe kergeti a gép használóját. Teljesen ingatag és bizonytalan módon működik, használata türelmet és szerencsét feltételez. A menüben mászkálva tízből legalább hétszer sikerült a kívánttal ellentétes paramétert beállítani miatta.

A fényképezőgép csatlakozóit a váztest jobboldalában találjuk, míg az akku és a memóriakártya alul helyezhető be. A műanyag állványmenet egy ilyen kategóriás gépnél kissé meglepő volt számunkra – biztos azért nem fémből készült, nehogy rozsdásodjon használat során.

A két ajtó is műanyagból készült, de kellően merevek és szigeteltek. Reteszelésük külön biztonsági funkcióval is el lett látva, tehát a véletlen nyitás (mondjuk víz alatt) teljes mértékben kizárható rendeltetésszerű használat során.

A készülék tetőlemezén a bekapcsolót, a kioldót és a zoom billenőkapcsolóját láthatjuk. Utóbbi jó combosan jár, még szerencse, hogy recézett a teteje, így nem csúszik el rajta ujjbegyünk. Kesztyűben nem könnyű a használata, már csak a tőle jobbra található dudor miatt sem, ami viszont pont azt a célt szolgálja, hogy akaratlanul ne változtassuk a gyújtótávolságot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés