Hirdetés

Olympus Stylus Tough TG-3, a makrókirály

Hirdetés

Ergonómia, külső jellemzők

Az Olympus Stylus Tough TG-3 szinte semmit nem változott az őskiadáshoz képest – maradt ugyanaz a tetszetős design, mint a TG-1-nél. Az előlap mit sem változott: a TG-1-nél megismert ekv. 25-100 mm-es optika is megtartotta kezdő fényértékeit és adapterezhetőségét. A kis vaku és a sarkában csücsülő LED fény is maradt a helyén; egyedül a markolat lett valamivel vaskosabb.

Szerencsénkre most a gyártótól nem csak magát a gépet, hanem egy halszemoptikát és egy körvakut (talán találóbb a körfény kifejezés) is kaptunk, hogy végre kipróbálhassuk a TG-3-ban rejlő lehetőségeket.

Az FCON-T01 halszemkonverter és az LG-1 LED fény (ami igazából csak egy műanyag karika, melynek belsejét fényvisszaverő felület képzi, mely a vaku melletti LED lámpa fényét tereli körbe önmagában) remek szórakozást nyújt – de erről majd kicsit később!

A TG-3 hátoldala is szinte azonos a TG-1-ével, azonban pár apróságban mégis eltér a két készülék. A TG-3-nál a zoomolást végző billenőkapcsoló a masina tetejére vándorolt, a filmfelvételt indító gomb pedig a módválasztó tárcsa fölé került.

Alulnézetben szintén maradt minden a bevált receptúra szerint. A műanyag állványmenet az optikai középvonal alatt van majdnem, az akkut és a memóriakártyát vaskos, gumival szigetelt ajtó védi a kosztól, nedvességtől.

Az USB és a HDMI aljzat egy külön kisebb fedél alá lett elhelyezve a váz bal oldalában; az ajtót lezárt állapotban reteszelhetjük is (mint az akkufedelet), így biztos nem fog véletlenül kinyílni.

Az Olympus TG-3 tetején a mikrofon, a GPS és a Wi-Fi modul púpja, a bekapcsológomb, a kioldó és jobb szélen a zoomkapcsoló található.

Láthattuk, hogy az Olympus mérnökei mindent rendben találtak a TG-1-nél, s így immár a fényképezőgép harmadik generációjánál sem sokat változtattak a bevált képleten. Minek is tették volna? Amilyen célra a TG-3-at szánták, annak tökéletesen megfelel így is. Igaz, egy nagyobb nyitó fényértékű optikát szívesebben láttunk volna, de be kell érnünk ezzel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés