Hirdetés

Alaplapok, videokártyák, monitorok

Alaplapok
Továbbra is töretlen lendülettel érkeznek az új, AM2 foglalatos AMD processzorokhoz és az Intel Core 2 chipjeihez való alaplapok, de a nemrég bemutatott GeForce 7900 GS és 7950 GT különböző variánsaiból sincs hiány. Már szinte hagyomány, hogy minden héten érkezik egy-két újabb TFT monitor is. A ma bemutatott újdonságok között két 22 colos modell is van, ami a képátlók újabb növelését vetíti előre. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Bár az EVGA-t elsősorban tuningolt videokártyáiról ismerjük, egyéb hardverelemekkel, köztük alaplapokkal, is foglalkozik. A Case Hungary Kft. jóvoltából már a hazai piacra is megérkezett két modell. Érdekes, hogy az EVGA nem adott különösebb nevet alaplapjainak. A Socket 939 foglalatú, nForce 4 SLI chipkészletre épülő modell már némileg megkésett, de biztosan vannak még olyanok, akik a DDR memória miatt erre a platformra alapoznak. Az EVGA zöld nyomtatott áramkörre sárga csatlakozókat telepített, csak a két rövid PCI Express x1 és két memóriaaljzat lett kék. Az alaplap klasszikus nForce 4 SLI megoldás. A 939 lábú processzorok mellett négy foglalat várja a RAM-ot. Két hosszú – 16-szoros – és két rövid PCI Express, valamint három hagyományos PCI aljzatba telepíthetünk bővítőkártyákat. Merevlemezből legfeljebb négy-négy IDE-t és SATA-t kezel. Van két gigabites hálózati csatlakozó, nyolccsatornás hangrendszer SPDIF ki- és bemenettel, de a FireWire kimaradt a készletből. Az EVGA alaplapjaira két év garanciát vállal. Az nForce 4 SLI-s modell vételára 42 000 forint.

Az AMD processzoroshoz nagyon hasonló kivitellel, nForce 4 SLI Intel Edition chipkészlettel is kínál alaplapot az EVGA. A különbség csak annyi, hogy ez a deszka LGA775 tokozású Intel processzorokat (Core 2-t nem) és DDR2 memóriát kezel, valamint az egyik rövid PCI Express aljzatot lehagyták róla. Az inteles változat vételára valamivel magasabb, 43 200 Ft.

Amikor az Abit anyagi gondjairól és a tulajdonosváltásról hallottunk, az a még szomorúbb hír is felröppent, hogy a tuningos megoldásaiért közkedvelt gyártó leáll az extra deszkák készítésével és inkább az olcsóbb szegmensre koncentrál. Szerencsére nem így történt. Az AW9 széria a tuningos AW8-ak utódja, megpakolva mindennel, mi szem, száj ingere. Az AW9D lelke az Intel 975X északi híd, amely kezeli a Core 2 processzorokat, sőt két ATI videokártyát is CrossFire-ben, így a ma létező leggyorsabb játékos PC-t építhetjük az új Abitra. Az alaplap nagyon pofás, sötétkék nyomtatott áramkört kapott, amin nagyon jól mutatnak az ezüstös forrasztások valamint a kék és fekete csatlakozók. Az északi hidat hőcsöves bordapár hűti. Az AW9D-nek két hosszú és két rövid PCI Express csatlakozója van, amit egy hagyományos PCI egészít ki. A nyolccsatornás hangrendszer csatlakozópaneljét is külön aljzatba kell állítani. Adattárolóból két IDE-t és négy SATA-t köthetünk a deszkára. A hátsó csatlakozópanel sem túl zsúfolt. Ott csak az egér és billentyűzet, a hálózat és négy USB aljzatát találjuk, FireWire nincs. Persze az audiodugaszok külön panelen vannak. A tuningos Abit vételára tudásához képest nem is olyan magas, 43 700 Ft, de jön majd a komolyabb – és feltehetőleg drágább – MAX és Fatal1ty kivitel is.

Az MSI is előrukkol egy 40 000 forint körüli Core 2-s lappal. A P965 Platinumon természetesen az új Intel P965 északi és ICH8R déli híd van. Ennek a modellnek is két hosszú PCI Express csatlakozója van, de az egyik – a sárga – csak négy sávot kezel. A hosszúk között van még két rövid, egyszeres PCI Express, az alaplap szélén pedig két hagyományos PCI. A merevlemezkiosztás a következő: hat natív SATA aljzat a déli híd tálalásában, még egy SATA és egy kétmeghajtós IDE-csatorna külső, JMicron vezérlőről. A felszerelést nyolccsatornás audiorendszer, gigabites hálózati vezérlő és FireWire csatlakók egészítik ki, így a vételár pár százassal 40 000 forint fölé kúszott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés