Hirdetés

CraftBot 2, a magyar 3D printer

Hardver

A Craftunique hatékonyan igyekszik meggyőzni a vásárlóit arról, hogy jól döntöttek: a nyomtató mellett találunk egy 900 grammos filamentet, illetve még három másik színből 20-20 métert kóstoló gyanánt. A táp- és USB kábel mellé a gyártó elcsomagolta az esetleges szerelési munkálatokhoz szükséges hatszögkulcsokat, egy, a tálcabeállításhoz használandó kártyát, egy 4 GB-os aprócska pendrive-ot, amire előzőleg mintafájlokat töltöttek, hogy azonnal lehessen kezdeni a nyomtatást, amint sikerült beüzemelni a gépet.


[+]

Az ötletes csomagolási technikának hála a doboz (460x420x430mm) alig nagyobb a nyomtatónál (400x360x370mm), a kellékeket egy kisebb dobozba rejtve, a gép belsejében találjuk. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a tekercstartó konzolt és az adagolócsövet, illetve ennek vezetőszemét magunknak kell felszerelni. Ehhez ki kell csavarni a CraftBot felső házcsavarjai közül kettőt, majd ide rögzíteni az elemeket. Szerencsére akár az oldalakra, akár a hátsó falára is építhetünk, az egyetlen követelmény, hogy két egymás melletti csavarhelyre szereljük fel a konzolt és a vezetőszemet. Ezzel a tervező elérte, hogy egyedi igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki a nyomtatási környezetet. Az alapváltozat 0,4 milliméteres fúvókával érkezik, de már a Craftunique kínálatában is megtalálható a Nozzle Kit, amiben 0,25mm, 0,4mm, 0,6mm és 0,8mm fúvókát is találunk.


[+]

A nyomtatási terület 250x200x200 mm-es, a fűthető alumínium tálca pedig gyárilag beállítva, kaptonnal borítva érkezik. A biztonság kedvéért érdemes ellenőrizni a távolságát a fejtől, ennek beállítását a menüből érhetjük el, a gyakorlatban pedig három csavar (elöl középen, hátul a két sarokban) tekergetésével végezhetjük el, egymás után kétszer, hogy garantáltan minden stimmeljen.

A nyomtató legtöbb eleme fém, így a tömege 14 kg lett. A gép frontján egy érintésérzékeny LCD kijelzőt találunk, ezen keresztül oldható meg a vezérlés. Elsőre furcsa volt a menü kialakítása és elrendezése, a piktogramokat meg kell tanulni, mert nem mindenhol látták el felirattal a menüpontokat. Nem tart sokáig megszokni a rendszert, de elsőre mindenképp szokatlan lesz azoknak, akik dolgoztak már 3D nyomtatóval korábban.


[+]

A két oldalfalat plexi borítja, hátul dupla falat kapott a gép, a kettő közé helyezték a tápot, így azt nem a vezetékkel együtt kerülgetni. Szemből és felülről nyitott az eszköz, mint a legtöbb ilyen készülék. Az érintőpanel miatt gombokkal egyáltalán nem találkozunk, a kijelző felett a gép tetején dughatjuk be a pendrive-ot, jobb oldalt az USB kábelt, amivel a számítógéphez csatlakoztatható a masina. Ez alatt két apró lyukat fúrtak a lemezbe, ezek mögött találni a reseteléshez szükséges gombok, de csak fogpiszkálóval, vagy egy darab filamenttel fogjuk tudni megnyomni ezeket, ha szükséges. A gép hátulján a szellőzőrácson kívül mindössze a főkapcsoló és a tápkábel csatlakozója található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés