Hirdetés

2019. július 24., szerda

Hozzászólások

(#1) optikus


optikus
(senior tag)

ez kb milyen szintu nyomtatonak felel meg a wanhaokhoz kepest (en meg csak olyat lattam de az joval olcsobb)?

Buy books not gear.

(#2) turbulencia8


turbulencia8
(PH! addikt)

Ez erdekes cikk volt, koszi!

(#3) Cifu válasza optikus (#1) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Én csak nagyon távolról látok rá sajnos a 3D nyomtatásra, de amennyire én utánaolvastam, ez egy nagyságrenddel finomabb gép, mint a Duplicator-ok. Azok olcsóak, kisebb a nyomtatófelület, sokkal kisebb rétegvastagság (itt ugye akár 20 mikron is lehet, a Duplicator-ok 100 mikron-t tudnak, tehát 5x olyan részletes lehet a felbontása a modelnenk) és nagyobb a fej sebessége is.

A Duplicatorok is jó kis gépek, ha árérzékeny belépőszintben gondolkodik valaki, de ez egy fokkal részletesebb modelleket tud csinálni.

Szóval nem véletlen, hogy az Ultimaker-nek akkora a community-je, amely egyben gyors és pozitív válaszokat is jelent, ha valami kérdés merül fel.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#4) WildBoarTeam


WildBoarTeam
(fanatikus tag)

Az RPi tok nagyon komoly ezzel a színnel. :D

blabla

(#5) -szp- válasza optikus (#1) üzenetére


-szp-
(senior tag)

lényegesen stabilabb, a 3 oldalról zárt térnek köszönhetően védettebb a hőmérsékleti és páratartalom okozta változásoktól az i3-hoz képest, csendesebb és precízebb (20 mikron vs 100 mikron), a Wanhao új gépe, a Duplicator 5S már hozza ezt a szintet sok szempontból, (300mm/s, 20 mikron), viszont az ára is közelíti az Ultimakerét. Ha lesz lehetőségünk, feltétlenül kipróbáljuk az amerikaiak csúcsgépét is, hogy legyen pontos összehasonlításunk :)

<!-- Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side -->

(#6) pengwin válasza -szp- (#5) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

"Bruttó 750 ezer forint körüli árát elsősorban azoknak érdemes kifizetni, akik biztosak a dolgukban, nem riadnak vissza néhány félresikerült nyomtatástól, és szükségük van egy nagyon precíz, megbízható és külsőre is megnyerő gépre."
- És kiknek van ténylegesen szüksége egy ilyenre? :F
Komolyan kérdezem, mert nem tudom elképzelni, hogy megérné bárkinek is megvenni 750 ezerért. Hobbi eszköznek túl drága, professzionális felhasználását meg nem tudom elképzelni, hogy lehetséges.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#7) UnA válasza pengwin (#6) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Hobbi eszköznek túl drága, professzionális felhasználását meg nem tudom elképzelni, hogy lehetséges.

Én is csak ötletelek, de el tudom képzelni, hogy egy designer számára nagy előny, ha nincs szükség műhelyre, de mégis azonnal le lehet "gyártani" egy mintadarabot, ami méretben azonos és kézzelfogható.

(#8) .DLL


.DLL
(PH! nagyúr)

A cserélhető düzniken elmosolyogtam, mint újdonságokon :) A héten megnézem milyen gépek vannak a suliban, egyik 2 másik 1 éves, kategóriára ez a 2-3 százezres, és ha jól emlékszem mindkettőek cserélhető a fúvókája. A régebbi nagyon hasonlít ehhez a géphez, szintén opál plexi, külső anyagtovábbítás, stb. csak nem emlékszem a típusára...

(P.H.)

(#9) azbest válasza pengwin (#6) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

Otthonra drága játékszer lenne.. bár van aki gamer pécére is áldoz közel ennyit, vagy egy durvább laptopra.

De prototípus gyártásra például jó lehet. Használtam már a munkám során prototípusokat, amelyeket nyomtattak. Fröccsönteni kicsiben drága, de ha van végleges termék, akkor természetesen a nagy kihozatal miatt nem lehet az öntés ellenfele a nyomtatás.

Az ipari nyomtatók pedig ennél egy nagyságrenddel drágábbak.

Saját részről eljátszottam már a gondolattal, hogy esetleg kellene nyomtató... valami olcsóbb fajta kezdetnek. De igazából nem tudom, hogy az első pár heti "hűde jó" élmény után még mindig érdekes lenne-e vagy csak porosodna a sarokban.

[ Szerkesztve ]

(#10) -szp- válasza azbest (#9) üzenetére


-szp-
(senior tag)

Mióta visszaadtuk a gépet, folyamatosan keresnek meg a kollégák, illetve nekem is jutnak eszembe újabbnál újabb ötletek, hogy mit lehetne megjavítani, kiegészíteni, csinosítani. A teljesség igénye nélkül felmerült az egyedi autós telefontartó, a pohártartó duplázás, szekrényajtó gombjának cseréje, biciklis kormányvég és szelepsapka, kutyára biléta, fali telefontartó, kábelvég-védő, házi Lego, rc autó és drónalkatrészek instant utánpótlása, meg még ezernyi apróság az ablak ütközőjéről eltűnt sapka pótlásától a könyvtámaszig. És ezek még mindig földhözragadt elképzelések, majd ha tényleg beindul valaki fantáziája és nem a 3d nyomtatást helyezi a központba, hanem kombinálni kezdi egyéb eljárásokkal vagy meglévő lehetőségekkel - mint a fickó aki polcos szekrény rudazatát összekötő elemeket készített, vagy aki a raspberry pi alapú játékgéphez a gombokat a jostickot vezetéktakarót kijelzőkeretet meg hasonlókat oldott meg így, nyilván asztalosmunkával meg elektromos szereléssel...

(#6)pengwin:lehet már 30-40 ezer forint környékén is venni DIY kiteket, igaz a szállítással duplázódik az ár, a vám és áfa után inkább 80 lesz az összeg, de ezek jellemzően silány alkatrészekből vannak és pillanatok alatt elmegy az ember kedve az egésztől. 300 körül már kapni olyan gépeket, amikkel szép eredményt lehet elérni, de ebben a kategóriában is inkább a PLA fog jól muzsikálni, az ABS és a hibrid anyagok macerásabbak, kényesebbek.
Az ultimaker ezzel az árral alaposan alálőtt a full professzionális gépekhez képest, de tudásban és megjelenésben nem vall szégyent. A közösség és az open source révén időtálló masinának tűnik ez is, nem véletlen hogy az um1 original nevű, szsreld magad kitben árult cucc is kelendő, gyakorlatilag minden újdonság beépíthető a régebbi gépekbe is. Az nem is fért bele a cikkbe, hogy bár 1 fejjel jön a nyomtató, már ki van alakítva a hely a következőnek, tehát a nextgen. minden bizonnyal tudni fogja, ezekhez meg lesz frissítőcsomag.
Azt hiszem nem kell részletezni, mennyire fontos lenne, és nem azért hogy színesben nyomtathasson az ember, hanem hogy pl. a támogatónyomást másfajta anyagból lehessen megoldani (pl. Vízben oldódó PLA) illetve akár arra is jó lenne, hogy az 1.75-ös és a 2.85-ös szálakat egyszerre használhasd. Arról nem is beszélve, hogy a precizitást igénylő részletek mehetnének a kisebb fúvókán, a kevésbé érzékenyek pedig gyorsan elkészülhetnek, stb...
A kérdésedhez visszatérve a gyártó szerint otthoni, iskolai, tehát oktatási, egyetemi kísérleti, ipari formatervezői feladatokra egyaránt ezt kellene venni, gyakorlatilag mindenkinek akinek szüksége van gyors prototípuskészítési lehetőségre.

Utolsó gondolatként még egyszer vissza oda, hogy mennyi minden jutott eszünkbe: az um2+ olyan minőséget produkál, hogy utókezelés (lakkozás, acetonozás, homokfúvás stb.) nélkül is használható és szép alkatrészek és tárgyak készülhetnek, ezzel még tovább csökkentve az üzemköltségeket. Az FFF már ezen a szinten is tartvott, hogy ne csak próbadarabot, hanem konkrét használati értékkel bíró dolgokat gyárts vele. Ehhez kellhetnek a speciális alapanyagok, és még mindig nem a kőprofi gépek 5 mikronos rétegvastagsága, de 8-10 éve kevesen fogadtak volna rá hogy 2016-ban otthoni (tehát 1 millió alatti) 3d printerek itt tartanak majd.

(Szerk: typo)

[ Szerkesztve ]

<!-- Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side -->

(#12) Tigerclaw válasza bence2000 (#11) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Főleg, hogy otthonra minek 3D nyomtató? Talán ha valami művész-iparművész az ember lehet haszna, de amúgy csak játék.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#13) duke


duke
(fanatikus tag)

Me nem geppuskat nyomtattatok ?? :DD :))

(#14) MASSlag


MASSlag
(fanatikus tag)

Jó látni, hogy a PH lapcsaládban is jelenik meg 3D nyomtatásos cikk. :R Mivel egy ideje ezzel foglalkozom (hobbi és kutatás szintjén gépészmérnök hallgatóként) egy pár dolgot azért hozzáfűznék.
Az Ultimaker egy elég jó konstrukció a 3D nyomtatók között, főleg a kis mozgó tömegek miatt (külső extruder, helyben álló motorok). Relatíve nagy sebességekre is képes, de azért az a 750 ezer Ft egy elég vaskos early-adopter ár, márpedig ez egy összeszerelt DIY gép (DIY alkatrészek, open source technológiák pl. firmware) :(
Ami indokolja, hogy még mindig tart a hype ami az egész iparágat körülveszi, másrészt mivel még nincsenek olyan szolgáltatások, termékek amikre nagy a kereslet és kizárólagos technológiai exkluzivitások, ezért nagy gyártók nem harapnak a dologra konzumer vonalon (pl. HP). A Siemens épített FDM alapú gyártósort, de malmozik mert nincs rá munka (az NX optimáló modulja nem véletlenül alakul úgy, ahogy ;) )

Ami problémám van vele:
-Esztétikusnak addig esztétikus, amíg mellé nem tesz az ember bármilyen konzumer tintasugaras nyomtatót, hézagok, ferdén álló kapcsolók stb. (a Makerbotok rosszabb nyomtatók, de igényesebb megjelenésűek)
-Ennyi pénzért ezért elvárnék több olyan szolgáltatást is, ami fillérekből beépíthető (pl. elektronikus, automata asztal kalibráció).
-Amikor megjelent, akkor az akkori gépekhez képest kimondottan jó felépítéssel rendelkezett, de azóta a DIY szegmensben ezeken túlléptek (kitérő CoreXY hajtás, fűtött zárt nyomtatótér, rendes lineáris technika /HiWin, TBI lm vezetékek /)
-A felhasznált 8-bit és 16 MHz arduino alapú hardver eléggé a határon van hajtva, korlátozza már a technológiát (korrekt köt interpoláció, lassú interrupt, korlátozott stepprate), legalább egy DUE dukálna a feladathoz, vagy egy egyedi cortex M3 board.
- Egy rendes szálerősítésű szíjat betehettek volna, látszik a ghosting a nyomatokon (ránézésre a megvezetés merevsége nagyobb, mint a szíjé /a kínai acélszálas szíj általában fehér színű/)
- Valami mikroszámítógépes felügyeleti rendszer lehetne benne (rPI + Octoprint)
(érdemes még kiemelni, hogy rugalmas filamentet, nem lehet vele nyomtatni, mert külső extruderes, ez kilő pár lehetőséget)

Ezeket mind csak az ára miatt soroltam fel, mert ez egy jó nyomtató, csak drágállom.
Nem akarok negatív lenni, inkább bátorítanám az embereket, hogy maguk építsenek. Leginkább azért, mert ez még mindig hobbi, a legkevésbé out-of-the box technika (persze, nem az EOS, Stratasys gépekről van szó)

A prusa i3 rendszerű nyomtatókat annyira nem ajánlom, mivel nagy a helyigényük és az Y irányba mozgó asztal miatt korlátozott a nyomtatási sebesség. Ezek is jók, ha az ember tudja a határaikat.
A konzumerek közül nekem eddig a magyar CraftBottal vannak a legjobb tapasztalataim. Nagy plusz merevség szempontjából a fém váz.

A kínaiak nem rosszak, pár dologra oda kell figyelni. Én is vettem már, egy kis állítgatás, reszelgetés és fúvóka csere után meg sem lehetett különböztetni a nyomatot a gyári gépekétől. Z irányba mozgó asztalú, burkolt gépeket keressetek, és figyeljetek rá, hogy ne csak a saját filamenttel menjen (pl.: DaVinci). Pl. egy ilyet: LINK , de százával vannak fent.

Tájékoztató jellegűleg, a pontossági értékek, amit általában a gyártók megadnak nem a valódi pontosság, hanem a [lépető motor körönkénti lépésszáma*mikrolépésszám*hajtás áttétele]. A mechanika és az extrúzió pontatlansága jóval nagyobb. Általában 100 mikron ami tartható.

Az építés nagyon jó szórakozás, sokat lehet belőle tanulni, nem utolsó sorban sok gyári gépnél jobbat tudsz építeni kevesebb pénzből.
A legfontosabb: ha kezdő vagy nézz utána, vagy kérdezz a külföldi fórumokon!
Én most egy SLS nyomtatót építek, lézerrel, fűtött térrel együtt kijön az is 400k-ból.
Sok a lehetőség, lehet benne automata kalibráció, nagy pontosság, nagy sebesség, fűtött nyomtatótér.
Amiket mindenféle képen érdemes megfontolni: Z irányba mozgó asztal, fém váz, linear motion vezetékek, CoreXY mozgatás, áttételes extruder. A hotend ne legyen kompromisszum, én a gyári E3D hotendeket ajánlom. Ez pl. egy jó build LINK

Huh ez hosszú lett, pedig igyekeztem tömören leírni :B

A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka

(#15) optikus válasza Tigerclaw (#12) üzenetére


optikus
(senior tag)

tedd hozza hogy szerinted. azert mert te nem tudod/akarod megfizetni attol meg lehet hogy van aki igen. azert mert te nem tudsz felhasznalast elkepzelni (akar otthonit) az nem azt jelenti hogy mas ne tudna. de hogy az aranal kezdjuk, van akinek ez hobbi nem megterulesert veszi, a hobbi meg mint tudjuk olyan hogy csk boritod bele a lovet de vissza sosem terul. van akit erdekel a technologia szeretne tanulni. van aki tudja hasznalni is. munkatarsamnak is van, es o se azert vette hogy kinyomtassa vele a demo gumikacsat. persze at is lehet esni a lo tuloldalara amikor mar mindent 3d nyomtatva kepzel el valaki (de ez legyen az o heppje). a kollegamnak se fog soha megterulni, cserebe sok olyan dolgot megcsinalt ami hasznos de maskepp nem valositotta volna meg, mert nincs hozza eszkoze hozzaertese. nekem is nagyon soxor jol jonne, tobbszor volt szuksegem prototipusra amin elkeszulte utan meg varialni kellet. meg lehet csinalni cnc-vel is, de azzal sok ido, macera, es ha modositani kell akkor lehet kezdeni elolrol. ez meg helyben megcsinalja, lehet vele veglegesiteni. nem mindenhato, mert ezek a muanyagok nem valami masszivak, a kidolgozas se mindig tokeletes de cserebe sok segitseget nyujt. 750e-ert en sem fogok venni, max a feleert, talan szinten wanhaot, de meg gondolkodom rajta es nezelodok mi a helyes ut.

Buy books not gear.

(#16) .DLL válasza MASSlag (#14) üzenetére


.DLL
(PH! nagyúr)

Ez nagyon velős írás volt, köszönjük! Mehetne is a 3D nyomtatós topikba. Egyébként mi a véleményed a projektoros SLA gépekről D.I.Y?

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#17) MASSlag válasza .DLL (#16) üzenetére


MASSlag
(fanatikus tag)

Köszi! Lehet írok majd oda is, főleg, ha kész lesz az upgrade az FDM gépemre (V-slotos vacak kár volt belemenni). Az SLS-t is meg akarom majd osztani, ha valamennyire kész lesz.

Igaz nagyon gyorsan nyomtat és egyszerű a felépítése, de SLA-val keveset foglalkoztam, mert zavart, hogy limitál a fotopolimer (főleg, hogy drága, 30 ezer Ft/kg). Ami még problémás, hogy mindig közel maxon kell járatni a fényerősséget, napi 4-6 órás üzemmel elég hamar ki lehet végezni a lámpát.

Az egyetlen nehézség a projektor kiválasztása. A kontraszt a felbontás miatt, a fényerő meg a sebesség miatt kell, ezek mennek katalógusadatokból (DLP-re kell hajtani, az LCD-s nem jó). Ami problémás az az erős UV tartomány, azt nem adják meg a gyártók, részletesebb tesztekből talán kiderül, de érdemes a mások által tesztelt projektorokat keresni. A legtöbben a B9Creatort veszik alapul. A kádat kell még plexiből csinálni, mert az üveg jól szűri az UV-t, és a burkolat is alap a gépre. A fotopolimer elfárad egy idő után (nem tökéletes a fekete a projektorban), ezért korlátozottan lehet visszaforgatni a használtat (mint az SLS-nél). Lehet beépíteni egy UV lámpát az eredeti helyett, az sokat dob rajta, csak olyat kell keresni ami nem jegyzi meg a lámpát.

Az SLS gépem is fog majd tudni fotopolimert nyomtatni, mert UV lézer lesz benne, de a DLP-s sokkal gyorsabb ez tény.

A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka

(#18) MASSlag válasza MASSlag (#17) üzenetére


MASSlag
(fanatikus tag)

A 30e Ft-ot visszavonom 40-50 Euróért is árulnak már.
Ez elég kimerítő írás LINK

[ Szerkesztve ]

A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka

(#19) Kékes525


Kékes525
(PH! félisten)

Tudnátok példát mondani arra, hogy üzemszerűen működtetve miket lehetne ezzel kinyomtatni, ami kifizetődő lenne, 1-2 év alatt megtérülne? Rövid idő alatt kell megtérülnie, mert addigra kijöhetnek sokkal jobb nyomtatók.

[ Szerkesztve ]

Barátnőm megkérdezte: Miért beszélek olyan halkan otthon? Feleltem: Azért mert Zuckerberg lehallgat. Ezen jót nevetett a barátnőm, én is nevettem, Alexa is nevetett, Siri is nevetett és Bixby is nevetett...:D

(#21) Teréz Atya válasza bence2000 (#20) üzenetére


Teréz Atya
(őstag)

Nekem egy egyedi "inclined camera mount" kene a versenygepemre. Ok, megoldottam oreg csipesz felhasznalasaval, de ez igenyesebb. Hmm, asszem fel is keresek egy ceget a kozeljovoben h mennyiert nyomtatnanak nekem.

A hedonizmus egyetlen elfogadható formája a kvadkopterezés! - koptergeza.blog.hu - www.youtube.com/channel/UCLtnLDubykhLEvDX0ZVUM8w - www.facebook.com/koptergeza

(#22) pengwin válasza bence2000 (#20) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Ez mind szép és jó, de amit eddig otthon nyomtathatóként mutattatok, az mind ilyen filléres apróság, gegnek jó, esetleg picit olcsóbb annál, mint amit boltban megveszel, de lényegesen több vele a munka.
Azt el tudom képzelni, hogy egy képző- vagy iparművésznek, építésznek, gépészmérnöknek, vagy valamilyen kisiparosnak jól jöhet, hogy tudjon azonnal mintát vagy miegymást csinálni, meg egyetemen hasznát vehetik, de azért ez inkább a jobbmódú rajongóknak szól egyenlőre.
Szerintem az emberek 99%-a (köztük én is) nehezen tudná megindokolni egy ilyen eszköz beszerzését (és nincs is rá szüksége), még ha eszméletlenül menő dolognak találja is (mint én)...

Azok a kis Toldik, Csabák, meg Turánok! :Y
Olyan... enni valóak!

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#23) ceia


ceia
(őstag)

Én kezdettől azt gondolom, hogy teljesen hasznavehetetlen a hétköznapi életben. Sosem fog elterjedni az otthonokban, nincs rá szükség. Tervezőknek hasznos lehet, jobb rálátást ad, mint akármilyen 3D szoftver a monitoron. De azt hiszem, ennyi ez a kütyü, nem több. Afelől is kétségem van, hogy mennyire minőségi az, amit ezzel gyártanak. Elég vacaknak tűnik minden amit kitojt :P

        it's more fun to compute

(#24) Kékes525 válasza ceia (#23) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

Ez az, ami biztosan nem igaz. :( 10 éven belül elterjedt lesz. Lehet, hogy az időpontban még túlságosan pesszimista vagyok.
"Afelől is kétségem van, hogy mennyire minőségi az, amit ezzel gyártanak. Elég vacaknak tűnik minden amit kitojt" Ez egyszerűen trollkodás. Nézz szét a neten, hogy mire használják a 3D nyomtatást.

Barátnőm megkérdezte: Miért beszélek olyan halkan otthon? Feleltem: Azért mert Zuckerberg lehallgat. Ezen jót nevetett a barátnőm, én is nevettem, Alexa is nevetett, Siri is nevetett és Bixby is nevetett...:D

(#25) .DLL válasza ceia (#23) üzenetére


.DLL
(PH! nagyúr)

A tintasugaras nyomtatók ára is lement a 10ezres kategóriába, a lézernyomtatóké is kb. 30ezres kategórába, így kb. minden háztartásban van valamilyen kép nyomtató.
A 3D nyomtatóval is ez lesz, viszont én ezt féligmeddig barkácsgépnek tekintem, mint egy fúrógépet, flexet, hegesztőt, stb. Sokaknálnezek is megtalálhatók a háznál, csak az kell, hogy egy 3D nyomtató ára is leessen 50ezer Ft környékére.Végülis egy lézernyomtató is precíz szerkezet a maga 1200dpi-jével, a cikk tárgyának is ugyan úgy műanyag a burkolata, nincs drámai különbség. Kell még pár év, hogy az elterjedés és az árak csökkenése (plusz nagyobb gyártók beszállása, pl Canon, Xerox, HP nem lenne rossz) elérje a lavina effektust.

(P.H.)

(#26) Kékes525 válasza .DLL (#25) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

A jövő replikátora. ;) Szerintem nincs kizárva, hogy akár kvázi odáig fog fejlődni.

Barátnőm megkérdezte: Miért beszélek olyan halkan otthon? Feleltem: Azért mert Zuckerberg lehallgat. Ezen jót nevetett a barátnőm, én is nevettem, Alexa is nevetett, Siri is nevetett és Bixby is nevetett...:D

(#27) Teréz Atya válasza .DLL (#25) üzenetére


Teréz Atya
(őstag)

Akinek nem tetszik a burkolat, az nyomtasson maganak ujat. ;]

A hedonizmus egyetlen elfogadható formája a kvadkopterezés! - koptergeza.blog.hu - www.youtube.com/channel/UCLtnLDubykhLEvDX0ZVUM8w - www.facebook.com/koptergeza

(#28) Jim Tonic válasza azbest (#9) üzenetére


Jim Tonic
(PH! nagyúr)

Ugyanez. Egy-két hétig minden eszembe jutna, aztán, ha beleuntam, évente 1x-2x kellene talán.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#29) Teréz Atya válasza Jim Tonic (#28) üzenetére


Teréz Atya
(őstag)

Nekem karbonra kene CNC. Csak az a baj h akarhanyszor utanaszamoltam, olcsobbra jon ki ha megveszem az eloregyartott karbonelemeket kinabol. :(

A hedonizmus egyetlen elfogadható formája a kvadkopterezés! - koptergeza.blog.hu - www.youtube.com/channel/UCLtnLDubykhLEvDX0ZVUM8w - www.facebook.com/koptergeza

(#30) .DLL


.DLL
(PH! nagyúr)

Egyébként átlagosan hány wattot eszik egy ilyen PLA nyomtató? Mert hogy sokáig dolgozik az biztos, ha ez magas fogyasztással is párosul az :( .

(P.H.)

(#31) optikus válasza ceia (#23) üzenetére


optikus
(senior tag)

eleg szemellenzos velemeny. megvan a maga felhasznalasi kore. vszinu nem lesz olyan elterjedt mint egy tintasugaras, meg nagy a hype is de esszel ez is egy praktikus eszkoz.

Buy books not gear.

(#32) azbest válasza .DLL (#25) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

Vagy hogy régebbi példát mondjak a cd író, majd a dvd író :) A milliós cuccokból 5 ezer forintos tömegtermék lett. Persze általában van egy olyan része is, hogy a termék minősége is sokat esik. De még mindig olcsóbb pár évente másikat venni, mint amennyibe korábban került. Igazából nagyon DIY megoldásból már lehet manapság is kihozható 50 körül egy 3d nyomtató, csak hát egyesével kell mindent összevadászni hozzá és összeszerelni, minőségileg is lutri.

Egyébként 6 évvel ezelőtt vettem egy oki B2200 ff lézer nyomtatót, boltból, áfás számlával, újonnan 13 ezresért :) Ráadásul 15 ezer lap / hó terhelhetőségűnek írják. Nekem csak arra kellett, hogy havonta pár lapot nyomtathassak beszáradás nélkül. Múltkor kellett a gumi görgőt reszelni kicsit, mert a rásimult portól csúszott és nem tudta felvenni a lapot.

Nemrég meg wifis HP-t vettem 24ért a boltban. Szóval a fekete fehérből már most is 20 körül ki lehet fogni a lézert. Utángyártott toner mindkettőhöz 2-3 ezerért van. Igaz még mindkettőt a gyárilag melléjük csomagolt tonerrel használom, mert tényleg keveset nyomtatok :)

[ Szerkesztve ]

(#33) mekker válasza pengwin (#22) üzenetére


mekker
(őstag)

Ez a termék pontosan az 1%-ra kíván rámenni. Elég csak arra gondolni, hogy ezerből hány embernek van affinitása akár egy egyszerűbb 3d tervezéshez. Oké, sok mindent már letölthetünk a netről is, de ezt megunja az ember előbb-utóbb, fele olyan hobbi-értéke sincs.
Felesleges okoskodnom arról, hogy mire jó. Hobbi, prototípus gyártás, nehezen pótolható/beszerezhető alkatrészek. Nem azt mondom, hogy minden házba kell egy, de elég hasznos lenne, ha bárki számára elérhető lenne legalább a szomszédságon, ismerősi körön keresztül. Vagy el tudom képzelni, hogy mennyire motiválni lehetne diákokat azzal, hogyha tudnának ingyenesen 3D-nyomtatni.

Szerintem olyan rétegtermék marad, mint most a vetítő. Ha megfizethető áron lesz már, akkor sem lesz létszükséglet, illetve nem is lesz hajlandó mindenki energiát fektetni a nyomtatás kitanulásába, modellezésbe.

[ Szerkesztve ]

Don't hate the player, hate the gémeskút

(#34) Mercel válasza -szp- (#5) üzenetére


Mercel
(senior tag)

Ez egy nagyon jó és érdekes teszt volt köszi!

Mobil nézetben viszont nem található. Csak asztali gépen vagy "normál" nézetben dobja fel az oldal.

Marcel

(#35) bence2000 válasza pengwin (#22) üzenetére


bence2000
(újonc)

Igen, ez részben igaz. De ahogy írtam (és még páran rajtan kívül), itt nem csak az lehet a szempont, hogy szigorúan véve megtérül-e az ára a nyomtatónak, hanem az, hogy milyen alkotói szabadságot nyújt.

Egyébként pl. ha maradok a Duplo kiegészítőnél, akkor sok dolgot nem is lehet kapni vagy macerás a beszerzése. Igaz, hogy elvoltam vele, amíg kimodelleztem, de ez része az élvezetnek. :) Most pl. egy Duplo tricikli készül gyermekem megrendelésére. :)

(#36) deniboj2 válasza MASSlag (#14) üzenetére


deniboj2
(újonc)

Koszi a tippet a Z-asztallal kapcsolatban, a harmadik nyomtatom majd olyan lesz. Vagy delta.

Epp tegnap raktam ossze egy eredeti cseh prusa i3 MK2-t, ma mar nyomtatok is vele. Annak is cserelheto a fuvokaja, meg a kinai koppintasnak is ami elotte volt.

(#37) deniboj2 válasza ceia (#23) üzenetére


deniboj2
(újonc)

Pl ilyet csinaltam vele: elektronikus kamera stabilizator (gimbal) egy sony Alpha 6000-hez a hexacopteremhez.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=35512917&postcount=434
Nem vagyok se tervezo se ceg, persze lehetne csiszolni a design-on de mukodik 'oszt jovan.

Egyebkent elado ha valakit erdekel :)

(#38) Teréz Atya válasza deniboj2 (#37) üzenetére


Teréz Atya
(őstag)

A dron topic-ban szerintem nagy sikered lenne. Hirdetni direktben nem lehet, de sztem lenne jopar megkeresesed.

A hedonizmus egyetlen elfogadható formája a kvadkopterezés! - koptergeza.blog.hu - www.youtube.com/channel/UCLtnLDubykhLEvDX0ZVUM8w - www.facebook.com/koptergeza

(#39) pengwin válasza bence2000 (#35) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Végül is a hobbieszköz+szerszám már teljesen elfogadható beszerzési indok, mondjuk ha valaki éppen be akarja rendezni a házát: ezzel igazán a sajátod lehet... egyedi műanyag+fa polcok, kisebb bútorok...

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#41) .DLL válasza bence2000 (#40) üzenetére


.DLL
(PH! nagyúr)

Hát igen, a gyerek a háznál megteremti a 3D nyomtató létjogosultságát, és mindig ad ötletet a következő elkészítenivalóra. :D

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#42) ceia


ceia
(őstag)

(#24) Kékes525 , (#31) optikus Nem azt mondom, hogy bizonyos célokra nem használható, de azt kétlem, hogy az átlag háztartások részévé válna valaha is. Még ha csökken is az ára, mindig olcsóbb és persze egyszerűbb lesz megvenni valami műanyag tárgyat amit tömeggyártásban gyártanak, mint legyártani egy maszek 3D nyomtatóval. Szerintem inkább céges és kisiparos eszköz lesz, nem a háztartások alapvető készüléke. Van kenyérsütő is, nem drága, mégsincs minden háztartásban. Mert a kenyeret könnyebb megvenni a boltban.

[ Szerkesztve ]

        it's more fun to compute

(#43) kymera válasza azbest (#9) üzenetére


kymera
(senior tag)

Az újdonság varázsa hamar elszáll :)

1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

(#44) kymera


kymera
(senior tag)

Csak ötletként: alaplapi I/O shieldet lehetne ezzel nyomtatni ? :)

1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.