Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz riki #50635 üzenetére

    Az androidnak nem sok köze van a Linuxhoz, a kernel is szénné van benne hackelve. Valamint igen, a Linuxot is szét lehetne nerfelni, de nem teszik, nem csak az alacsony részesedés miatt, hanem linuxon eleve a deafult telepítések biztonságosabbra vannak állítva (kötelező jelszóadás, a felhasználó alapból nem admin jogokkal garázdálkodik), meg mindenfélék, és nehéz közös támadási pontot találni a sokféleségben, plusz ha Linuxnál felmerül valami biztonsági rés, akkor általában 24 órán belül van rá valami folt, míg Windowsnál várhatsz akár egy hónapot is, a következő patch keddig, amíg a MS szíveskedik foltozni. Plusz Linuxnál nem vagy annak kitéve, hogy egy nagy multicég megszünteti neked a támogatást, aztán hoppon maradsz egy foltozatlan rendszeren. Így Linuxon biztosra tudsz mindig menni, hogy a legújabb TLS-t, legújabb böngészőt, legújabb biztonsági foltokat tudod használni, és ha jól csinálod, az egészet úgy, hogy a gépigénye sem lesz nagyobb, mint egy XP-nek. Ennek ellenére támadhatatlan rendszer nincs, de egy támogatott, rendszeresen és gyorsan frissülő platformon kisebb eséllyel futsz bele valami komoly támadásba.

    XP azért már jó másfél éve nem támogatott semmilyen szinten, ugyan még trükkökkel lehet működőképesen tartod magadnak, de már egyre nehezebben, egyre többet kell rajta hekkelni, és milyen előnyt is kapsz cserébe? Ja, persze, semmilyet. Régi retró szoftverek és játékok futnak rajta, meg régi hardverek, amikhez utoljára csak XP-ig bezárólag volt driver, azok használhatóak, de ez utóbbiakhoz meg nem kell netre menni, hiszen a felsoroltakat offline lehet használni. Persze, netre lehet menni XP-vel is, de egyre nagyobb rizikó. Szerencséd lehet, de ez nem lesz garantált mindig.

    Az XP ma már sehol nem népszerű, a részesedése a Linux alatt van már. Mindenhol továbbléptek, mert észrevették, hogy tovább lehet. A hardverek már nem drágák, ezért a gépigény nem annyira fontos, akinek mégis, az az alacsony gépigényt megkapja Linuxon is. Ma már csak két réteget látok XP-t használni, retró játékosok, retró hardveresek, akik szándékosan retrózásra tartanak külön gépet, meg 1-2 cég futtat dedikált offline kliensen XP-n egy-egy régi legacy app miatt, amit nem volt pénz újraíratni, hogy újabb rendszereken fusson. De átlag felhasználónak már rég nem indokolt a használata, főleg, ha netezni szeretne rajta.

Új hozzászólás Aktív témák