Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Švejk

    őstag

    A hétvégén átköltöztem én is Androidra, igaz, az L640 még megvan. Összegzés:

    Másfél évet húztam le a telefonnal, egy hónap kivételével Windows 10-et használva. Az elején bizakodva, majd inkább csak reménykedve, végül pedig a váltásra várva használtam egészen a béta bétájának tesztelésétől a mostani RS3-as buildekig. Voltak pillanatok, amikor a rendszer egészen jól működött, és úgy láttam, van benne valami lehetőség. Volt, amikor a falhoz csaptam volna szívem szerint, de annál azért mindig jobb volt a kütyü.

    Értem ezalatt azt, hogy sosem kezdett akadozni, annyira gyakran le sem fagyott, a rendszer pedig többé-kevésbé mindig pörgős maradt. Már a Snapdragon 400-hoz képest persze. És ami a legszembetűnőbb volt visszaköltözve Androidra, hogy milyen szinten zseniális mind a mai napig a rendszer struktúrája.

    A csempés felépítés, az alkalmazások egymásba való beágyazása, és a pofonegyszerű és kényelmes használat mind-mind olyan tényezők, amelyekben szerintem a Windows továbbra is verhetetlen, tudott egy olyan out of the box élményt adni, amelyre az Android egyszerűen nem képes.

    Ez az élmény azonban többé-kevésbé a rendszer veszte is lett. A Microsoft alkalmazásai jórészt alternatíva nélküliek a platformon, kezdve a galériától és a kamerától a zenelejátszón át, a térképes appokig bezárólag. A cég ezáltal nem motivált, hogy folyamatosan jobbá tegye ezeket, ahogyan a fejlesztők sem, akik jogosan érzik, hogy a Microsoft mellett nehezen rúgnának labdába. Ennek pedig a felhasználó látja leginkább a kárát. Amiről beszélek, az már a Windows Phone fénykorában is jelen volt - ha volt valaha is ilyen - igaz, nem annyira nyilvánvalóan mint a mostani pangás idején. Így míg az Androidon a fejlesztők versenyeznek egymással, és a Googlenek és a Microsoftnak egyaránt a legmagasabb szolgáltatást kell nyújtaniuk, hogy elhódítsák a felhasználók kegyeit, ezek az ösztönzők és bőség a Windows platformon sosem voltak jelen. Inkább a felhasználók vannak rászorulva a fejlesztőkre és a Microsoftra, akik a fent említett okok miatt ugyebár nem fognak olyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtani.

    Persze itt ha valakit hibáztatni kell, azok nem a fejlesztők, hanem a Microsoft. Így utólag látni lehet, hogy hol rontották el, és az a helyzet, hogy nem egyszer. 2015 szeptemberében, amikor megvettem a Lumiát, már voltak erre utaló jelek. Igaz, számomra nem látható jelek, de nyilvánvalóak. Nagy volt a csodavárás, mindannyian azt hittük, a Windows 10 elhozza a megváltást, pedig ekkor már a cégnek sem volt víziója a platformmal kapcsolatban: nem jelent meg a teljes 40-es széria, az 50-es széria pedig maga a vicc kategória volt. A fejlesztés is bénán és lassan haladt, igaz, mindig reméltük hogy soon a következő frissítés már a mobilra fog fókuszálni. De ezeket a tényeket nem nektek kell magyaráznom, hiszen aki régebb óta itt van, és még nem kapitulált, mind átélte ezt.

    És itt vagyunk 2017 közepén, lényegében a rendszer halott, a legkitartóbb fanokon kívül pedig aki tehette, menekült. Nyilvánvaló, hogy nem lesznek új készülékek, de még csak újításokat hozó frissítések sem igazán.
    Kár, hiszen mint Android-alternatíva a szememben meglehetősen erőssé vált, és a logikáját a mai napig sokkal jobban szeretem. Valahol viszont a Microsoft a töketlenségével rászolgált erre, mi, felhasználók azonban nem. A Windows Phone-val egy olyan rendszer múlt ki, amely sosem élt igazán.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák