-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
nagyúr
válasz Laraxior #47833 üzenetére
Persze, pont azért jó az FM181 is, mert széles harárok közt használható.
Grózi szerint viszont az Air Penetrator verziója erősebb, csak tudnám, ez
pontosan min alapul, mert én annál is max. 1200 rpm-et látok, és radin a
spéci terelőlapátjainak pont nincs semmi teteje. Amúgy ajánlanék egy
füldugót is a bevásárlókosárba, mert 4 db 18 cm-es 1200-on. Hangos.Amúgy az FM181-re 1300-at írnak max, én az Aquaeroval szerintem nem
tudom őket annyira meghajtani. (De ha már itt tartunk 150 CFM vs. 130?) -
DigitXT
nagyúr
Ugyanazt a speckót nézegetjük? Kisebb max. légszállítás, közel azonos statikus
nyomás, kisebb max. fordulatszám, ugyanaz az 5.4W-os motor. "Jóval erősebb?"Amennyire én tudom, házszellőztetés esetén jön jól az AP "irányított" légárama...
Másban nincs köztük érdemi különbség, ha csak abban nem, hogy az FM181 tuti
levihető jóval 600 rpm alá: ott nagyon csendes. Nem vennék helyette AP-t, radira!
Főleg nem járatnám 1000 rpm fölött, mert akkor felszáll vele az egész radi.Nem tudom volt-e már Mo-Ra 3-ad, és tapasztalatból mondod-e, hogy az AP arra
sokkal jobb választás, de szvsz az FM181 az egyik legjobban használható, erre...
Olyat se vennék, ami max. 600-at tud, mert "csendes". Legyen tartaléka is, ha kell.
(Nyári melegben szeretnél alacsony vízhőfokot terhelve is, hát kellhet akár 800...) -
DigitXT
nagyúr
Aham! Én is elnézést kérek, mert azt hittem az az fw egy ugyanolyan elírás,
mint a Móra Ferenc radiátor: nem tudtam, hogy létezik ilyen slim ventijük is.cain69: én is Phobyával kezdtem. 4-ből 1 kapásból nem indult el. Garis csere.
Na, közben lett 1 db FM181-em, utána inkább vettem mellé még 3-at, jó venti.
Aki meg elvitte a Phobya pakkot, panaszkodott, hogy egyik* kattog. Na, azt is
legariztattam, de kicsit furcsán néztek a németek, hogy már megint szar? Az.*: nyilván az, amelyiket gariban kaptam, és ki sem próbáltam: a többi jó volt...
Végülis 6-ból összejött 4 jó, 25-ös, árban mindenképp jobb, mint a 32-esek.Érdekes ez az FW181, hogy elméletileg még nagyobb a max. légszállítása, de
a statikus nyomása jobbára a fele. Radin valszeg roszabbul teljesítene emiatt.
(Phobyát lefelé tudod szabályozni, 700 fölé nem megy. Bár ritkán is kell több.)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Gold90 #48006 üzenetére
Privátban ne szakmázzunk, ha lehet. Igen, biztosan kicsi a hőleadó felület.
A VGA mondjuk pont nem sülne meg*, de a procinak necces lehet a vízhő.
És/vagy hangos ventikkel kell üzemeltetni. Ráadásul annyiért drága lenne!*: mihez is adnak blokkot? Gondolom univerzális: azzal lehetnek gondok...
-
DigitXT
nagyúr
válasz Gold90 #48009 üzenetére
De most mi a cél? Minket meggyőzni, hogy a 240-es slim radi bőven elegendő a
CPU+VGA párosnak (főleg, ha mindkettő magas TDP-jű jószág), vagy magadat?Bocsi, hogy telóról nem láttam egyértelműen a linket. Nos, látom és itt olvasom,
hogy 1070/1080-hoz adnak hozzá pillekönnyű alublokkot: ez még nem lenne baj.A baj az, hogy jó 40 fokos vízzel hűteni egy tuningolt procit már nem az igazi.
És nagyon valószínű, hogy ezt a teljesítményt sem néma csendben hozza.
Akkor meg minek? Csak, hogy elmondhassuk, hogy "vízhűtésünk" van? Oké, ez
is egy szempont. De 110K környékén akkor már lehetne csinálni "normálisan" is.Viszont továbbra sem értem, hogy milyen lefogatókat akarsz hozzá venni: ha ezt
a szettet veszed, akkor ez egyben van (bár nyilván fel kell szerelni). Aztán ennyi!És tényleg ennyi, mivel full alu az egész, tehát a későbbiekben, ha mondjuk más
GPU-t szeretnél hűteni, vagy bővíteni szeretnéd a hűtőfelületet, mert mondjuk azt
tapasztalod, hogy az a 2 Vardar csak hangosan tud normális hőfokot tartani, nos,
akkor leszel bajban, mert jellemzően réz alkatrészekkel dolgoznak a gyártók. És
az álmoskönyv szerint sem jó ötlet réz + alu keveréket összepakolni egy körbe... -
DigitXT
nagyúr
válasz velizare #48040 üzenetére
Jaja, főleg terhelés nélkül. Mondjuk megnéznék egy full load vízhőfokot. És azt,
ha ugyanabba a körbe bekötsz még egy CPU blokkot is, mennyire hűvös a proci.Amúgy van egy slim (H60) radim, meg egy "ipari" 38-as ventim. Kipróbáljam?
Valószínűleg nem lenne jobb, halkabb a hűtés, mint a Mo-Ra 3-mal, de ki tudja?Ui: annyira nem lehet rossz jeligére. Nem hát! A Reserator XT sem volt az, áá...
-
DigitXT
nagyúr
válasz velizare #48047 üzenetére
És ebből most mit tudtunk meg? Ha a GPU 75 fokos, visszavesz a fűtésből?
Okés! És? Egy normálisabb víznél a GPU 50 fokot alig lépi át ("fázik"), mert a
vízhőmérséklet bőven alacsony neki (<40 fok): a picike radi hatékonyságát lehet
növelni elengedve a vízhőfokot 5-10-15 fokkal magasabbra... A kártya kibírja! Az
tuti... Aminek gondja lehet, az mondjuk a szivattyú, ha már 60 fokos a víz, ja és
egy ilyen körbe NEM nagyon kellene CPU blokkot betolni, mert 60+hőlépcsők...Aztán jön a pofára esés, meg a sürgősségi. (Otthon a lábával toppantott...)
Szóval az, hogy egy picuri hőleadó felülettel le lehet hűteni egy VGA-t, akár még
nem is oltári hangosan (tekintve, hogy ha mi vagyunk a gyártók, akár hagyhatjuk
ugyanolyan melegnek lenni, mint léggel is, a gari idő végéig csak kibírja jeligére),
nem jelenti, hogy EZ a megoldás jó lenne egy egykörös CPU + VGA rendszerbe.Márpedig amiről most beszélgettünk az valami ilyesmi... Nem az a baj, hogy alu!
Nem is az a baj, hogy slim, s nem az a baj, hogy csak 240-es. Sőt még csak az
sem baj (magában), hogy 1 kör! Az egész együtt... Ráadásul kicsit combos áron.Na az a baj...
-
DigitXT
nagyúr
válasz Gold90 #48064 üzenetére
Ez a beszéd! Általában vizet azért épít az ember, mert jó hűtést akar, csendesen:
ekkor viszont utána kell járni a témának, mert kis hőleadó felülettel nem megy.
Az lehet, hogy hűt, de jó hangosan, esetleg halk, de nem hűt jól... A kettő együtt
akkor szokott működni (és most nem a hangos, és nem hűtre gondolok), HA egy
megfelelő méretű hőleadó van a rendszerben. Egy 240-es "slim" radiátor nem az:
egy ilyen radival max. a dizájnt kapod meg, a többi előnyt nem élvezheted...[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Leon77 #48088 üzenetére
Akkor megszólal a rendszer: "Nikkel, nikkel, pisilni kell!"
Majd aki félig jegyezte meg: "Bronz, bronz, beszartam!"ON: léteznek alut is tartalmazó megoldások, nem csak
noném kínai gyártó esetén: szokták felületkezelni őket.
Nyilván az is megsérülhet, tehát a kockázat létezik! De
megfelelő hűtőfolyadék választásával csökkenthető.
(Ha nem így volna, seperc alatt kilyukadna az összes...) -
DigitXT
nagyúr
válasz Snip3r_HUN #48139 üzenetére
Hidd el, hogy akárhány ventit raksz rá, akkor is be fogja fűteni a szobát.
-
DigitXT
nagyúr
válasz Snip3r_HUN #48143 üzenetére
Ja, hogy lábmelegítőnek meleg vízzel, közelről? Az hatékonyabb, valóban!
Ha jobban eloszlik a hő, akkor az egész szoba bemelegszik. A hőérzeted
csak később változik, bár én nyáron/klíma nélkül marhára nem örülök neki.
(Hiába a MO-RA3: a hőt a gép megtermeli, az fűti a szobát... Ez van.)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Egy ilyen venti egyáltalán nem biztos, hogy szeret alacsony fordulaton menni...
Oké, hogy 12V-os, de ez 12V-on nem kérdez, hanem kb. leszedi a fejed. Alatta
meg nem kell tudnia menni, mert 10,5V alatt tök üres akksiról van szó - az autó
már be sem indul. Ha meg jár a motor sz.r generátor kell, hogy ne legyen töltés.Ajánlom figyelmedbe a specifikációját, mennyit bezabál: 17.4A, tehát kb. 200W.
Cserébe kW-okat tudsz vele kordában tartani, 3450 m3/h légszállítás mellett.
Az 2030 CFM...Ha maradsz PC-s vonalon, 1A fogyasztás alatt, ekkorában necces találni.
Pedig az ötlet nem rossz! Biztosan működne tök vállalhatóan, és jól is nézne ki.A magam részéről az egyik legnagyobb PC-s venti, amit kézben fogtam, az egy
Aerocool V-touch Pro ház gyári, 40 centis példánya, vmi 0.8A motorral.
(Lassan forog, állítólag csak 400 rpm, de úgy sem néma, és egy 420-as Mo-Rát
be se terítene. És így szállít 250CFM-nyit, azaz kb. 425 m3/h-t: 1 nagyságrend.)Megjegyzem már ezt sem triviális "leszabályozni": az Aerocool írja is, hogy még
véletlen se kössük az előlapi szabályzójukra, nem szereti. De majd egyszer egy
kis step-down konverterrel kipróbálom, hogy hány voltról hajlandó még elindulni.
Fordulatszám visszajelzése persze nincs is, mert minek azt. (Hát, ez ilyen.)Az általad felületes kereséssel példának felhozott venti inkább arra hajaz, mintha
bemennél egy légtechnikai boltba, és kérnél egy épületszellőztető ipari ventit: na,
ez a példány csak 1360 rpm-et tud, de azzal 3830 m3/h-t mozgat, 190W fogyival.
És "csak" 66 dBA. A szoba dísze lenne. Vagy eleve többfunkciós valami.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Nagyon nem kell nézegetni, mit tud... nagyjából szobahőmérsékletű
lenne a víz (terhelés mellett is), viszont elviselhetetlen zajjal.Nekem csak a kisebbik Mo-Ra van. Azon dísznek van egy 22 centis
venti alacsony fordulaton (épp csak indul): kis terhelésnél az is elég!
De azért nem szoktam lekapcsolni a 4 db FM181-et sem. Halk az is.
12V-on meg emberes szélzaj van, és szobahőmérséklet körüli érték.Passzívan járatva én nem terhelnék rá. Mert oké, hogy ideig-óráig a
hőmérséklet vállalható marad, de én a HDD hűtésem miatt nemigen
szeretem elengedni a vízhőfokot. Pedig úgy több hőt tudna leadni.Igazából nem biztos, hogy halkabbí/jobb lenne 1 db 36 centis venti...
Kis légszállításnála motorzaj a nagyobb gond. Egy leszabályzott, de
amúgy bazierős motor meg hajlamos morogni. (4 kisebb jobb lehet.)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
senki nem kinal hozza meretben passzolo
Éppenséggel 360-ast találtam. De ezek nem igazán radira valók.
Hiába nagy légszállítás üresen, ha lefojtják, nyomás híján gyengus,
ezen kívül csak részben fedi a 360x360-as radi felületét: a sarkokat
nem fújja át (4 kisebb ventinél szvsz egyenletesebb az átszellőzés).Én azt mondanám, hogy a 360-as verzióra a 4x180 tökéletes.
A 420-as messze nem olyan népszerű sajna. 9x140-et nem vennék.
4x210 lenne, ami ideális a fenti okfejtés szerint... Nem hemzsegnek.Szerk: 200-asból van sok. De azok is inkább házventi kategóriában.
Persze, ezek akkora radik, hogy minimális szellőzéssel is brutálisak.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Laraxior #48208 üzenetére
Persze! Csak nekem jó 5 éve megvan a cucc, és soha nem járt maximumon.
Kivéve, ha "kézzel" feltekertem, mert teszteltem. Pedig hűtött ez GTX580 SLI
párost is húzott procival, és emelett figyeltem, hogy a HDD se szaunázzanak.
Számomra tökéletesek: 300 rpm-en némák, 1200-on meg "bármit lehűtenek".
De célhőmérséklet szabályzás mellett 800 rpm-nél többre nem emlékszem...Szerinted 9 db 12-es ventinél nem hallani ha minimumon/maximumon jár?
Vagy most mit akartál ezzel mondani?Esetleg a 66dBA-s ipari ventit ajánlod?Szerk: mennyi lehet nálad a vízhőmérséklet, hogy azt megérzi a GPU? Nálam
az SLI sem volt 50-55 foknál melegebb a 32 fokos tetőtérben sem: nem kéne
esetleg egy normális blokkot rakni a VGA-ra, a ventik maxon járatása helyett?[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz F e Z o #48214 üzenetére
Nincs ház ventim. És be vannak dobozolva, ami a seek-zajt is jól megfogja.
Amúgy nem lenne "érdemes" vizezni, ha csak a hőtermelésüket nézzük...Ahogy a RAM-ot se, mert itt pl. passzívan is csak 42 fokos volt a borda rajtuk:
Természetesen nem dobtam ki a körből a blokkot, ment vissza* rájuk: 31 fok!
*: nem akartam egy RAM bővítés miatt leengedni a vizet, ezért így teszteltem.Szerk: de amúgy az is igaz, hogy még régről maradtak meg a HDD blokkok.
Bár azért (tárhely bővítés végett) pár éve vettem egy másodikat. Szóval nem,
egyáltalán nem érdemes: majdnem mindenki másképp csinálja. (Nem zavar.)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz F e Z o #48227 üzenetére
A teljes körébe kellett 1.5 liter, és abból fogyott 1 deci. Szerintem még reális.
Igazából, ahogy előttem írták: légteleníteni sem triviális a rendszert, azaz egy
kisebb szintcsökkenés nem feltétlen jelent szivárgást. Csak levegő jön kifele.
(Extrém esetben látszik is, amikor bekapcsoláskor "megszívja" a szivattyú a
vízszintet a tartályban, kikapcsoláskor meg visszaáll: akkor még tuti levegős.)Hosszú távon folyamat csökkenés: passz. Valami akkor nem tömít rendesen.
(De nagyobb szivárgásnál napok alatt kampec a rendszernek, nem hónapok.)Hobbbyt: jó, nekem kicsit extrém a köröm, de nagyjából 4L-t benyelt.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Valaki a sok marhaságon kívül esetleg egy Aquatuning rendelést?
-
DigitXT
nagyúr
válasz tomcat78 #48265 üzenetére
Az Aquaero 5 XT-hez NAGYON hasznos, mert bugzanak az érintőgombjai,
és gépátépítések után, HA hozzá kell nyúlni a menühöz, hogy feltekerd az
extra-légtelenítős szivattyúdat, az csakis távirányítóval megy kényelmesen.Tehát úgy 4-5 évente fogod használni. (Van értelme, csak nem túl gyakran.)
Persze ez egyéni preferencia kérdése: jó, ha van, de ki lehet bírni nélküle...
Ha megy a gép, SOHA nem fogod buzerálgatni a kijelzőt, ott az Aquasuite.A rendelés amúgy nem AKKORA bolt, mint látszik. Sajna az Aquatuningon
csak Németországon belül lenne ingyen a szállítás, ha a 200EUR-t átléped:
nálunk épp ellenkezőleg, ahogy nő a végösszeg és a leszállított tömeg, úgy
NŐ a szállítási költség is... Persze, ha fejenként mindenki 15EUR-ért tudná
házhozrendelni a cuccot, akkor hármunknak nem gáz, hogy végül 20-at kell
a végén valahogy szétdobni, és egy ilyen 14 jurós rendelésnél fájna a posta.Ha nem dobja át újabb határon, hanem marad a 20, akkor negyedelhetnénk.
Amúgy passzolom, mivel áruérték arányban elosztva pofátlanul jól járna, aki
egy nyalókát vásárol csak, tehát sokat nem faragna a többiek postájából. -
DigitXT
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #48271 üzenetére
Okés, akkor úgy dobom szét: pillecukor vásárlók előnyben. Vaskályha bukó.
-
DigitXT
nagyúr
válasz Weareus #48273 üzenetére
Az a baj, hogy tömegarányosan sem jön ki, mert mégis számít az áruérték IS.
A kalkulátoruk meg olyan optimista értékeket számol, amit a kosárban sose látni.Szerk: mondjuk kicsit tesztelgettem, és 500+ EUR-nál nő 1,5x-esére a DHL ára.
A többi (UPS futár) már alapból is bazidrága. De az nem "reagál" erre az értékre.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Weareus #48312 üzenetére
Szeretem eme remek szerkezetet: megrendeltem neked. Ebben kedved
leled? Rendben! Legyen! De nem kell eme helyen heteket lelkendezned!
Ellenben lefekve lenned kellene, nemde? Percek telnek! Messze keleten
emberseregek fekszenek-kelnek. Remek szerkezeteket egybeszerelnek.Neten meglesheted, merre lehet eme teher, mellyel egy-egy ember lehet
kelletlen teper, de egy kellemes meleg reggel becsenget vele: nesze! Ez
kellett neked? Vedd el! Eme helyen legyen neved (ezzel ember elmehet). -
DigitXT
nagyúr
válasz rup1u5 #48316 üzenetére
Ember! Berzenkedned ellenem teljesen felesleges, jelzem neked: befejeztem!
Ellenben meg kell jegyezzem: szemetelned neked sem lehet... Nemde?Eszetlen tetteket eme helyen jelenthetsz... Csendben. Eseted elmekegheted:
meglehet lesznek emberek melyek kedvedre tesznek, felsepernek menten.De ne feledd! Elmebeteg tetted megjegyzem, mert kekeckedsz velem: ejnye!
Meglehet neked nem brekegek egyet sem, mert kedvem szeged! Szellemes,
nehezen szerkesztett nyelvezetet elveszed, mert nem kedves neked?Rendben! Tegyed!
-
DigitXT
nagyúr
Az általam ismert Aquaero NYÁK nem így néz ki egyáltalán. Vagy régi, vagy más. Amúgy van ott Phobya fémtetős DDC is vagy 2 darab, ha jól látom. Az sem rossz. De amúgy elég lutri egy ilyen "kilós" vízhűtés alkatrészvásár. Bár, ha van sok ideje az embernek, akkor simán megveheti! Aztán jó pénzért kiárulhatja. (Ez is munka.)
Nekem valahogy az nem jött össze, hogy azt a néhány "merevcsöves" csatlakozót meghirdessem. Ha már úgy sem lesz plexicsöves Aquaductom. Lesz egy gyári.
De ne tudd meg: tegnap találtam egy pont ugyanolyan plexitetős DDC-t is az egyik költöztetődobozban, mint ebben az eBay-es kuplerájban van. És lesznek is még kincsek, többekközt egy fémtetős DDC, meg még ki tudja, mennyi van belőlük...
Weareus: a "sárgaseggű" egy Aquastream. Minek az neked? A D5 csendesebb: nem kell telhetetlennek lenned, egyetlen rendszerbe ezeket megvenned felesleges.
Szerk: megvan a vezérlő típusa, másodikre eltaláltam: Alphacool Heatmaster
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Walter_White #48360 üzenetére
2 Vegát biztos külön körre raknék, mert ha igazak a hírek, nem lesz
vmi szolid a fogyasztásuk... ahogy a proci sem egy matyóhímzés.
420-as radival abszolút felejtő, ha halkan akarod használni. (Jó lesz
az a procinak magában.) Egy körön is meg lehet oldani, vmi batáros
radival, de úgy nem lesz elég hatékony: feleslegesen lesz túlhűtve a
2 db VGA, miközben a procinak pont kellemes lesz a víz, ergo lehet,
hogy ezt az egyensúlyi állapotot hangosabb ventikkel tudnád elérni.*
2 körrel viszont 2 szivattyúhang zavarhat be a csendes összképbe...
(Persze be lehet tenni 2 db D5-öt, de akkor is... árról nem beszélve.)*: részben tapasztalat, volt 285SLI-m, meg 580SLI-m is, egy körön a
megrángatott 920-szal, meg egy időben egy 990X-szel is: a Mo-Ra 3
elvitte. DE azért terhelésen nem volt elég a minimális ventifordulat.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz ViZion #48394 üzenetére
Nekem is tetszett az arany verzió, aztán zöld lett belőle, mert az volt kapható.
Szerk: de amúgy úgy, hogy már a feketét rendeltem meg, csak az pont nem jött
be az országba, mert nagyker szinten tévedésből pirosakat kaptak helyette. (Így
az összes kisker, aki onnan vette az infót, kínálta a fekete verziót, de elbukott...)Szerk2: 56K lett volna a fekete. Ajánlottak helyette narancsot 68-ért... Mondtam,
facsarják a hajukra. Ha már 68-at kell érte adni, az legyen inkább a zöld.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Amikor a szivattyú levegős, akkor nem tudja keringetni a vizet. Ezért
kell legelőször azt légteleníteni, hogy normális áramlás induljon meg.
(Vagy egyáltalán elinduljon valami.) Van egy jellegzetes hangja, ha a
keringetni akart cucc levegős: amint légtelenedik el is csendesedik...A tartályban lévő "titkos" levegő jelenlétet nem értem: ott töltöd fel.
Ott jön ki az összes bubi. Vízszint csökken. Levegőoszlop meg nő...
Ha arra gondolsz, hogy vákuumozódik? Nyilván előfordul az is: akkor
kell rátölteni. Viszont ha ilyenkor telerakod, érdemes le is zárni, mert
a szivattyú leállításakor a rendszerben máshol megrekedt és némileg
összenyomott állapotban leledző levegő szépen "visszarúgja" a vizet!Aztán lehet, hogy lemaradtam vmiről, nem emléxem a "kiépítésedre".
Szerk: basszus, visszaolvastam. Szóval van egy hót felesleges, nem
látható tartálytetős szivattyúd, de nem azt töltöd, hanem a nagyot.
És akkor belevegősödik a szivattyú, és nincs keringés? C'est la vie...
A kis tartályból akármekkora áramlás nem fogja "leszívni" a levegőt...
Azon max. "borogatással" tudsz változtatni, de utána "gyűjteni" fogja.Ui: úgy értem, hogy nem a szivattyú felesleges, hanem rajta a tartály:
ez már csak azért is szívás, mert ha fejre is állítod az egész kócerájt,
akkor pont belevegősödik a szivattyú, s megint megáll keringés. Ha a
kis tartályban nem lenne fölötte levegő, nem történne meg. (Én simán
lecserélném a tartályos tetőt egy normális tetőre a helyedben...)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Csak azért van koppon, mert onnan töltögeted, meg borogattad a gépet.
Normál esetben mindkettőben maradna levegő, leszívni nem tudná semmi.Ui: én nem vagyok híve a gépház borogatásának. (Normál rendszerekben,
ha kellően erős az áramlás, le tud légteledni kockázatos tornázás nélkül...)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Tisztelt Grózi!Idegesnek tűntem? Nem mondtam, hogy rosszat tett, csak próbáltam rávilágítani,
hogy ez nem való ide a fórumra: üzleti levelezésben, esetleg levelezőlistákon oké.
De itt van egy kötetlenül beszélgető társaság, ide nem kell. (Nem mondtam, hogy
rosszat tett: ha esetleg túl nyersen fogalmaztam volna, akkor elnézést kérek...)Üdv,
DigitXT -
DigitXT
nagyúr
válasz Weareus #48852 üzenetére
Hátöööö, a nagyobb nyomás nem jelent automatikusan nagyobb szállítást...
Szóval ha nem volt átprogramozva az ECU, a nagyobb tápnyomástól jobban
nem mehetett. Esetleg kinyomta valahol, azért kellett sokat tankolni.Egyégnyi keresztmetszeten (és idő alatt) persze a nagyobb nyomás növeli a
hozamot is, csakhogy az eldúsítaná a keveréket, ha nem húz utána az ECU...
(Mivel az injektor keresztmetszete fix, a nyitvatartás időzítésével játszhat el.) -
DigitXT
nagyúr
válasz Weareus #48855 üzenetére
Nekem 0,3 baros szivattyúm van, azt simán befogom. Üresen szállít 90 lph-t,
de ha átzavarom a benzint egy 1 mm-es (!!!) keresztmetszetű áramlásmérőn, ez
szépen lecsökken 22,5 lph-ra. Tudom, OFF. Csak érdekesség a szivattyúkról.
(És áramlásmérőkről. Mondtam már, hogy nehéz 1 lph-t pontosan mérni occón?)Ez mindent elmond.
Igen, csak fordítva: az lehetett a gond, hogy be volt lőve a 7 bar-oshoz a cuccod,
és amikor 3,5 barost raktál bele, az kevés volt az optimális keverékképzéshez...
A nyitvatartási időt nem lehet végtelenül elnyújtani, bele kell férni a szívóütembe.
Ami magas fordulatszámon elég szoros időzítést kíván. (De fenntartom, hogy ha
a rendszer 3,5 barra van belőve, akkor a tápnyomás duplázás semmit nem hoz.)ON: olyan áramlásmérőt amúgy nem tudtok, ami bírja a 100+ fokos hűtővizet?
Ui: sok benzint nagyon könnyű bejuttatni az égéstérbe. Sok levegőt nehezebb...
Neked valószínűleg azért tüsszögött úgy a turbó, mert rendesen túl volt feszítve,
és azért kellhetett nagyobb szivattyú, és injektorok, hogy AHHOZ legyen benya.
Szóval fenntartom, hogy igazad van. Csak fordítva. Adott rendszerben gyengébb
szivattyú alkalmazása a gond: erősebb szivattyú viszont önmagában nem nyerő. -
DigitXT
nagyúr
Hadd ne ismételjem meg. Az összefoglaló első mondata, ami alapból látszik,
totálisan félreérthető, és nem fejezi ki azt, amit szeretne: ventis topikban már
sikerült egyértelműbben fogalmazni, feltűnő/érthető üzenetet közvetíteni...
(De ha vki guglival jön be, semmit se olvas, csak kérdez, az ellen nem véd.) -
DigitXT
nagyúr
Jobb. És szerintem nem reménytelen, mert most változtattál rajta először.
Biztosan be fog tévedni, de legalább nekem nem kell a módosítást javasolni.Szerk: a vessző után kellene szóköz. Meg nem az egészet raknám linkbe,
csak a megfelelő részt: a link legyen link, akár még kiírva sem ördögtől való...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest