Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • TESCO-Zsömle

    félisten

    válasz TESCO-Zsömle #39969 üzenetére

    Sejtettem, hogy kicsúszok az időből...

    sz: És a magyarázat.

    Ez egy összetett rendszer. A szivattyú teljesítménye állandó, a vízhozam és a kifejtett nyomás viszont fordítottan arányos. A DDC plus gyári tetővel 4,5m-t tud emelni vagy 600l/h-t mozgatni. Amikor 4,5m-t emel, akkor a vízhozam 0, és csak 0 ellenállás mellett képes 600l/h-t megmozgatni. Ahogy nő a rendszer ellenállása, úgy csökken a vízhozam.

    Két féle ellenállás van egy rendszeren belül, és mindkettő függ a sebességtől, amit az aktuális keresztmetszet és a vízhozam határoz meg. Az egyik ellenállás az un. alaki ellenállás. Ez a víz tehetetlenségéből ered és az irányváltások okozzák. A másik a súrlódási ellenállás.

    A HF csövezés lényege a súrlódási ellenállás csökkentése. Nagyobb keresztmetszet=kisebb sebesség.
    A nagy ívű 'kanyarok' pedig az alaki ellenállást hivatottak csökkenteni.

    Az sem mindegy, milyen blokk(ok)/radi(k) van(nak) a rendszerben. Egy modern, turbulens blokknak nagy áramlási sebesség kell, amit keresztmetszet szűkítéssel ér el. Ez igen komoly ellenállást jelent. A modern radiátorok viszont párhuzamosak, hogy ezzel is csökkentsék az ellenállást.
    A régi MO-RA radik rákfenéje volt, hogy lineárisak voltak, vagyis egyetlen hosszú cső tekergett a lamellák közt, irdatlan ellenállást generálva. Amennyire tudom a MO-RA3 már (legalább részben) párhuzamosítva van, de sajnos még mindig csövekkel van megoldva. A lapos-kamrás megoldás sokkal jobb hatásfokkal dolgozik.

    A szivattyúk fürtözéséről:

    Szivattyúk soros kapcsolását akkor alkalmazzuk, ha nagy ellenállást kell lebírnunk. Ekkor ugyanis a két szivattyú emelőmagassága összeadódik.
    Szivattyúk párhuzamos kapcsolását akkor alkalmazzuk, ha nagy mennyiségű vizet kell megmozgatnunk adott idő alatt. Párhuzamos kapcsoláskor a szivattyúk vízhozama összeadódik.

    Egyelőre ennyi. Ha további kérdés van, írj bátran.

    Sub-Dungeoneer lvl -57

Aktív témák