Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
Az a "tetején az a kúpos rész" a vízmentes kábel bevezetést biztosító gumiharang, alul felül is kell hogy legyen, ha jól lukasztod ki akkor pont ráfeszül a kábelre és így biztosítja az IP44-es védettséget, tehát kültérre elégséges, csak ne medencébe.
Azért látod a legtöbb telepített fotón hogy lefele lóg belőle a kábel, mert ezzel is biztosítani akarják hogy ne menjen be folyadék, hisz az alapvetően gravitáció szerint közlekedik.
Azért van mindkét oldalon gumiharang, hogy lehessen továbbosztani, de ez téged nem kell hogy érdekeljen ha egyesével tervezet bekötni.Lukasztáshoz én sokszor csak egyszerűen a kábelnél kisebb átmérőjű csavarhúzót szoktam alkalmazni, azzal átbököm, aztán átfeszegetem rajta a kábelt hogy biztosan feszüljön rajta a gumi.
Igazából annyi eres kábelt használsz amennyi ér kell, így elég csak 1 kábelnek belemennie a nyomógombba.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
cinemazealot
addikt
Annyival egészíteném még ki PROTRON kolléga hozzászólását, hogy kültéri csengőhöz 230 V-ot kivinni életveszélyes és felelőtlen. Évtizedek óta csengő reduktort (egy egyszerű, kis teljesítményű trafó) szokás bent elhelyezni, és annak a max. 8 V-os szekunder körét kitenni az időjárás viszontagságainak, hogy egy esetleges beázás ne okozzon áramütést a csengető vendégen. A hagyományos csengők is erről a feszültség szintről üzemelnek.
-
GyMacs
csendes tag
Szia
Köszi, értem, hogy miért van a tetején is csatlakozó. Viszont ezek szerint ezeket a kapcsolókat valahogy tudnám "sorolni"? Tehát egy 4 eres vezetékkel megoldani, hogy egy kábel menjen csak, és valahogy felfűzni/átkötni őket?
(sajnos elég vizuális típus vagyok, ha a kezemben van, akkor megértem a működését, de elméletben nehezen képzelem el ) -
lappy
őstag
A csengő az a szekrényben van vagy külön van szekrènyen kívül
Ez egy modul széles és lehet felrakni egy modul széles csengőt is igy a szekrénybe is mehet, de ha külön van akkor marad 1 hely
A nyomógomb meg maradhat hiszen ott csak 24V lesz[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
cinemazealot
addikt
Várj, rájöttem, miért így oldotta meg a szakid a bekötést. Ha a nyomógombokhoz kimenő fázis a Te fi reléd után lenne (mondván, legyenek már a csengők is biztosítva), akkor abban a pillanatban, ahogy máshoz becsönget valaki, a fi relédet le fog vágni. A másik két család csengője ugyanis az oda bekötött nullán keresztül záródik, nem a Tiéden, így a fi reléd azt hiszi, földzárlatod van.
Ha tehát átállsz törpefeszültségre (ami továbbra is ildomos volna, főleg a fentiek fényében) úgy, hogy Nálad lesz a tápegység/trafó/reduktor (lehetőség szerint a fi reléd után), akkor nem elég az egyik eret kivinni a kapuhoz (ahogy most is kimegy), a másik eret is el kell vinni a másik két csengőhöz (és természetesen azokat a csengőket is le kell cserélni törpefeszültségűre).
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Igazából nem lenne nagy meló megcsinálni és még vésni sem feltétlenül kell. A 4-eres kábel maradhat a helyén, csak a fázis helyett a tápegység egyik szekunder oldali kapcsát kell kivinni, azt küldi vissza a 3 kinti nyomógomb a 3 lakásba (ahogy most is). Bent pedig a tápegység másik szekunder oldali kapcsát kell átvinni a másik két lakásba, de az mehet akár falon kívül is, esetleg kábelcsatornában.
A megoldás szépséghibája persze még mindig az, hogy az "egy tápegység mind felett" csak Nálad fogyasztja az áramot, ha pedig Te lelövöd a hálózatodat, másnak sem lesz csengője... no meg maga a falon kívüli vezetékezés, ami lehet ronda is.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest