Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cocka

    veterán

    Na folytattam a VHS digitalizálással kapcsolatos kísérleteimet, mivel sikerült szert tennem egy HDMI-komponens átalakítóra, amin állítható a felbontás.

    Az eredeti SCART-HDMI konverter azért szívás, mert pont a 480p meg az 576p nem érhető el. Csak néhány natúr VESA felbontás van a 720p és az 1080p 50-es és 60-as változata mellett. 60 Hz-en érhetők el ilyenek, hogy 800×600, 1024×768, 1280×1024. Érdekes módon ezeket használva szarabb lett a kép, mint a széthúzott 720p vagy 1080p esetén. Ráadásul a Hertz eltérések miatt is nagyon vibrált a kép.

    Szóval alapból nem lenne ez rossz, csak túlságosan sokat nyújt a képen a 16:9-es arány miatt, meg rohadt halkan megy át a hang.

    Szóval miután nem találtam (vagy biztos van csak jó drágán) olyan HDMI-re konvertálót, ami a 480p-t meg az 576p-t vagy legalább az i-t támogatná, szereztem egy HDMI to YPbPr-t, mert a komponenst is támogatja a HDMI felvevőm. Ez a konverter azért jó, mert van rajta felbontásválasztó gomb. Tudom dupla konverzió, minőségromlás meg egyebek, viszont ez már támogat a 720p-n meg az 108p-n kívül klasszikus NTSC és PAL felbontásokat is. (720×480 meg 720×576). Előbbit 60 fpsben, utóbbit 50 fpsben.

    Tehát 576p-ben felvettem a cuccot, viszont így borzasztó halk lett a végeredmény és valamiért csak monoban ment ki, a másik csatornán valami idétlen berregés van, szóval Goldwave-vel utókozmetikáztam: Channel Mixernél Mono mix és jó lett. Miután újrakonvertálás nélkül lecseréltem a hangot a hangosabbra és mixeltebbre, kíváncsi voltam van-e valami épkézláb megoldás arra a problémára, hogy hogy lesz újrakonvertálás nélkül 4:3 arányú a videó display asepct ratioja.

    Na itt jött a meglepetés. Azt már eddig is tudtam, hogy van a -aspect 4:3 kapcsoló az ffmpegnél, de azt az asztali lejátszók nem értelmezik. Aztán így tudtam meg, hogy van négyféle aspect ratio, Display AR, Storage AR, Pixel AR (amit egyébként sample AR-nek is hívnak, csak hogy könnyebb legyen összekeverni a Storage AR-rel). Aztán ezt metaadatként meg lehet adni ffmpegben pl. így:

    -bsf:v "h264_metadata=sample_aspect_ratio=16/15"

    És akkor nem kell újrakonvertálni a videót, hanem a 4:3-as DAR és az 5:4-es SAR arányából jön ki, amit a sample aspect ratio-hoz (azaz PAR-hoz) be kell írni: DAR/SAR = PAR.

    Itt a végeredmény: (egyébként ez a kazetta alig lett lejátszva, talán látszik is)

    Töltsétek le a fájlt!

    (ne a webes lejátszóból indítsátok!)

    Még van egy kábelem ami SCART kimenetre csatlakoztatható és YPbPr a másik vége, de az csak akkor működik, ha a SCART-on RGB jel megy ki, sima kompozit jel esetén nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák