Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz EmberXY #26409 üzenetére
Vagy 15 éve nincs vindózer az itthoni gépe(i)men. De a munkahelyi vindózereken se találkoztam vírussal soha, mondjuk nincs admin jogunk, meg pénzes víruskergetők futnak mindenhol, amitől persze gyors lesz a munka, de ez legyen már a munkaadóm problémája.
-=- There's no place like /home -=-
-
kovaax
őstag
válasz #16820480 #26583 üzenetére
"gondolom valami nem teljesen kóser az inteles vga meghajtóval"
Így is meg lehet fogalmazni a dolgot. Én átraktam vesa-ra, mert meguntam a véletlenszerű fagyásokat. Mondjuk én p4-en használom, és nem nagyon bírna már mindenféle effekteket, szal gyakorlatilag mindegy is. (Lehet meg kéne próbálni kigyomlálni az összes compiz bizbaszt, feleslegesen fogják a helyet csak...)
-
kovaax
őstag
Van olyan, hogy a nagy iptables topic, bár nekem ott nem tudtak válaszolni...
-
kovaax
őstag
válasz Kendek #26986 üzenetére
Nem azt, hanem az egész /home törlését hogy sikerült kivitelezni. Nekem nincs rhythmbox fent, és így ha törölni akarom a könyvtárát, akkor dob egy hibaüzenetet, és nem töröl semmit. Szal az érdekelne, hogy neked hogy sikerült a /home-ot törölni.
-
kovaax
őstag
válasz Dark Archon #27554 üzenetére
Én bash-t használok, vagy esetleg sh-t, ksh-t kommersz unixokon. Tudnak egy csomó olyan dolgot, amit a tc sose fog.
-
kovaax
őstag
Induláskor fagyott a Xubuntu-m. Van ezen valami grafikus log nézegető, vagy elégedjek meg a view-val?
-
kovaax
őstag
válasz kovaax #27559 üzenetére
Na, ennyi paranormális jelenséget találtam a syslogban:
gdm-binary[736]: WARNING: GdmDisplay: display lasted 0,525856 seconds
Kb. itt akad el, nem mutatja meg a bejelentkező képernyőt, hanem itt ácsorog a szerencsétlen... REISUB-oltam egyet, másodjára elindult szépen... Pedig már vesa driverrel nyomulok egy jó ideje...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz Kendek #27567 üzenetére
Hát, ha van időd, akkor mutassál. Amúgy pont amiatt, hogy több shellt is használok, nagyon alap dolgokat szoktam használni, amik mindenhol mennek (hp-ux-on tipikusan, asszem az a leggagyibb shell a kezem alatt). Szal igazándiból az ilyen mik a különbségek vetélkedőben csúnyán alulmaradnék.
-
kovaax
őstag
válasz Kendek #27569 üzenetére
Úgy tűnik, hogy a dash a posix sh-nál megszokott test parancs szintaktikáját használja, a bash meg elfogadja a C-set is. Vagyis talán úgy pontosabb, hogy a dash a posix sh félét használja, a bash meg a csh-ét, de elfogadja a másikat is. Vagy valami hasonló.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz Dark Archon #27602 üzenetére
Tudom miről volt szó. Olyan eszközökről, amik kihaltak a DOS-sal együtt.
De nem erőltetem, azt használsz, ami neked legjobban kézre esik. Csak elmondtam, hogy én mit használok fájlkezelésre. Használtam én is amúgy kétpaneles filemanagert, valamikor a 90-es évek közepén. Meg a midnight commandert is kipróbáltam már, még az is lehet, hogy fent is van a gépemen, de évek óta nem indítottam el.
-
kovaax
őstag
válasz Dark Archon #27606 üzenetére
Én "otthoni környezetben" (is) használom a parancssort, mert ennél hatékonyabb nincs, (szvsz)!
"Egy felhasználóbarát OS-ben egyántalán nem kéne, hogy kelljen parancssor (vagy terminál, ahogy tetszik)."
Majd szóljál, ha találtál ilyet. Pont ezért nyüstölöm az Ubuntut, Fedorát, openSUSE-t a jól bevált Debian mellett, hogy lássam: oda lehet-e adni a linuxot egység sugarú júzernek. Hát izé...
Mondjuk ha valaki felrakja (és a hardver is olyan), akkor már oda lehet adni a kész rendszert, ahogy olvasom itt többektől a sikersztorikat. Meg az is lehet előny, ha a páciens nem használt előtte még semmilyen operációs rendszert/környezetet. De azt is folyamatosan olvasom, hogy előbb-utóbb be kell mindenkinek gépelnie ezt-azt a parancssorba, ha boldogulni akar rendesen...
-
kovaax
őstag
válasz ntomka #27611 üzenetére
Ott is hallottam már olyanról, hogy valakinek bele kellett nyúlnia a registry-be... Meg hogy időnként újra kell húzni az egészet, mert máshogy nem megy... Vagy benyaltak valami vírust. Legalábbis már sokan bepróbálkoztak nálam, hogy csináljam meg nekik. Ilyenkor széttárom a karomat, és azt mondom: nem értek hozzá. Merthogy ez az igazság.
-
kovaax
őstag
válasz ntomka #27651 üzenetére
Nem akartam az emlékeim alapján okoskodni, de most megnéztem itthon: Xubuntu esetén is gdm van telepítve:
peter@sarge:~$ dpkg -l | grep [g,k,x]dm
ii gdm 2.30.0-0ubuntu5 GNOME Display Manager
ii libxdmcp6 1:1.0.3-1 X11 Display Manager Control Protocol library
ii xubuntu-gdm-theme 10.04.6 Xubuntu GDM & Xsplash greeter themes
peter@sarge:~$Abban biztos voltam, hogy amikor még Ubuntut telepítettem, és utólag raktam fel rá a xubuntu-desktop csomagot (én apt-get install -lal raktam fel), akkor maradt a gdm, de a xubuntu telepítésben nem voltam biztos. Gondolom ennek analógiájára a Kubuntuban is gdm lehet...
-
kovaax
őstag
válasz upszilon #28253 üzenetére
Ha vígasztal, nekem is érdekesen működik asztali gépnél (crt monitorral): 10 perc után elsötétül a képernyő, és a monitort is kikapcsolja. Majd rövid idő után (fél perc-1 perc max), visszakapcsolja a monitort, majd a kép is visszajön...
-
kovaax
őstag
Szereztem tegnap egy MSI GeForce4 Ti 4200 kártyát a játszós gépembe, hogy felülkerekedjek az intel alaplapi videó fagyásain. Beraktam a kártyát, majd induláskor szólt az xubi, hogy nem tud valami vesa modult betölteni (a failsafe xorg.conf-ot használtam, ami gyakorlatilag üres, csak van benne a megfelelő részen egy driver "vesa" bejegyzés), és kérdezte, hogy módosítsa-e a konfigot, vagy hagyja, vagy megcsinálom kézzel. Mondtam, hogy módosítsa, csinált valamit, de csak ide jutott megint. Többszöri próbálkozás után mondtam, hogy hagyja úgy ahogy van, ekkor szöveges konzolt kaptam. Beléptem, visszaraktam a vesa sor nélküli xorg.conf-ot, majd újraindítottam. Mostmár elindult jól, és ahogy nézem, működik is rendesen, legalábbis nem fagyott még le eddig.
Mondjuk a fenti bénázás a következő félelmeimet igazolja be: a grafikus felületről konfigolható cuccok meg nem erősített források szerint hajlamosak hülyét kapni, ha az ember kézzel belejavít a konfigfájlokba. Namármost nekem a gyárilag szállított xorg.conf.failsafe -vel sem boldogult szegény...
-
kovaax
őstag
válasz kovaax #28278 üzenetére
A kártya egy AMD-s gépben volt, 512 mega rammal. Az alaplapon nincs videókártya. Van benne viszont hálókártya, cd olvasó, és tudok bele rakni egy 15 gigás vinyót. Ha kell valakinek játszani, akkor valószínűleg ingyen el lehetne vinni 1-2 héten belül (Pesten, lehetőleg a Boráros tér környékén). Megpróbálom kideríteni pontosan, hogy milyen alaplap, meg proci. Ha érdekel valakit (egyelőre bizonytalan még a dolog), akkor privátban írjatok. Az első viszi.
Szerk.: azért ide írtam, mert linux-szal még használható szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz Rebirth II. #28298 üzenetére
Megy az Abev is.
Szerk.: Lassú voltam.
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
Engedélyeztem az nvidia zárt meghajtót, azóta a következő üzenettel indul a Xubi-m:
Az Ubuntu gyenge grafikájú módban fut
A következő hiba történt. Szükség lehet beállításainak frissítésére ennek megoldásához.
(EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
(EE) Screens(s) found, but none have a usable configuration.Már felvettem az x-swat ppa-t is, megfrissítettem mindent, de úgy tűnik hiába...
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Megint jövök okosakat kérdezni. Lett egy 200 gigás vinyó a kacat gépembe, raktam rá Xubuntut, meg aztán raktam utána egy Squeeze-t is. A vinyó particionálását a Xubi telepítővel csináltam meg előre, van egy Xubi gyökér, meg egy swap, ők elsődleges particiók. Aztán kiterjesztettben van a Xubi /home, Squeeze / /home, meg lesz egy Fedora is (/ /home). Namármost a Squeeze nem tudta formázni a particióit, mondjuk a Fedoráét sikerült vele törölnöm, de aztán gond nélkül rátelepült formázás nélkül, és működik is. Nézegetem Xubi alól, és azt látom, hogy a gparted 1 Mb méretű lefoglalaltan helyeket jelez ott, ahol az fdisk szerint egymást követik a particiók. Ez mi a fenétől van?
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz Kendek #28372 üzenetére
Nem ez a probléma. A probléma az, hogy az fdisk mondja az igazat (legalábbis a Xubi installerrel is így csináltam meg a particionálást), nincs köztük luk, csak a végén van 40 giga szabad hely. És nem értem, hogy a gparted miért mutat hülyeséget.
-
kovaax
őstag
válasz hackeeeee #28415 üzenetére
"Sztem nem teljesen jó az Intel drivere linux alatt, vagy nem tom.."
Szerintem sem. i845ge van az alaplapomra forrasztva, hosszas küzdés után váltottam a vesa driverre, azzal stabil volt. Most pár napja meg szereztem egy régi nvidiás kártyát, az is jónak tűnik eddig (bár a 3d-t nem sikerült beállítani rajta, de mindegy, mert úgyse bírná a gép).
-
kovaax
őstag
válasz ntomka #28320 üzenetére
Nekiugrottam ennek megint (2 órája), kiderítettem, hogy az nvidia-96 -ban van a nekem való driver. Felraktam mindent, megcsináltam amit írtál, és ez a max, amit össze tudtam vele hozni:
(II) LoadModule: "nvidia"
(WW) Warning, couldn't open module nvidia
(II) UnloadModule: "nvidia"
(EE) Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available.
Fatal server error:
no screens found
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
ddxSigGiveUp: Closing logVan még egy blacklist-es hekkelés is, azt is kipróbáltam, de ugyanez az eredmény.
-
-
kovaax
őstag
válasz kovaax #28497 üzenetére
Sikerült jól összekavarni sokmindent, így mondok kezdem nulláról. Újrahúztam a Xubit, felraktam a hivatalos frissítéseket, és mondok azért megint megpróbálom a Rendszer / Eszközmeghajtók megoldást, csak poénból. Erre most nem működik??? Gondolom kijavítottak időközben valamit, amitől előtte hátast dobott ez a szerencsétlen...
-
kovaax
őstag
válasz totyax #28623 üzenetére
Válasszuk szét a dolgot. Azért, mert az Ubuntu itt-ott bénázik, még a linux lehet jó "operációs rendszer". Nekem például nincsenek gondjaim a Debian-nal, míg az Ubuntuval vannak. Viszont ez lehet egyszerűen azért, mert Debiant tizenpár éve használok, míg Ubuntut csak egy szűk éve (direkt nem úgy írtam, hogy a Debianhoz értek, az Ubuntuhoz meg nem).
-
kovaax
őstag
válasz totyax #28628 üzenetére
"Tulajdonképp miért kér még (szinte) az egérhasználathoz is jelszót a linux, ha aztán kívülről úgy matathatok a fájlokban ahogy akarok?"
Ha fizikailag hozzáférsz egy géphez, akkor azzal sokmindent megtehetsz, szerencsére. Ha nem így lenne, akkor ma rommá szoptuk volna magunkat a melóhelyen...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz #16820480 #28684 üzenetére
Ha legközelebb "teljesen befagy a rendszer", próbáld már meg a System/Recovery részben leírt reisub módszert, az nekem mindig szokott működni Ubuntu alatt.
Aktív témák
Hirdetés
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest