Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Forestgreen

  aktív tag

  válasz Busterftw #1 üzenetére

  Vagy a 4090 UD :DD

  MSI Z690 Torpedo + Core i5-12600K+Noctua NH-D15S, EVGA RTX 2070 XC Gaming, 1 TB SSD, ADATA 2x 16GB DDR5 Corsair Crystal 680X RGB

 • Alogonomus

  őstag

  Az irány jó, de a gond továbbra is a hatóságok nagyon elnyúló reakcióideje. Bár tavaly december legelején nagyon dörgedelmes nyilatkozatot tett az USA illetékes minisztere pont az ilyen szoftveresen a határértéken éppen belülre konfigurált termékekkel kapcsolatban, de mégis 4 hónapba telt, hogy esetleg már tényleges lépések is megvalósuljanak. És ezt a 4 hónapos átfutási időt is csak az ügy kiemelt státuszának köszönhetően tudta összehozni az amerikai kormányzat.

 • Pikari

  őstag

  Elég meredek olyan termékek exportjának korlátozásával próbálkozni, amiből egy cipősdobozban 4 db elfér. Maximum az ipari szintű felhasználást lehetne ezzel lassítani, de én végülis örülök ennek a tiltásnak, mert minden egyes ilyen tiltással újabb löketet kapnak az újabb szereplők, ami növeli a piaci versenyt.

  Mint ahogy a szerverpiaci tiltásokkal a Zhaoxint pár év alatt Atom szintről csúcsteljesítményű PC processzorrá repítették, elképzelhető, hogy a Moore Threads és a Biren hasonló ütemben fog felzárkózni az nVidiához.

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • D55

  aktív tag

  válasz Alogonomus #3 üzenetére

  Nem, nagyon nem jó. Kína így is fog tudni szerezni annyit, amennyire szüksége van, csak közvetítőkön keresztül. Ez pedig majd felhajtja a Kínához földrajzilag közelebb eső "baráti" piacokon még jobban az árakat, illetve hiányállapotokat idézhet elő tömeges felvásárlások, illetve a tervezett ellátási arányok megbomlása által. Tehát célt nagyon nem érnek vele, csupán a tisztességes fogyasztókat károsítják meg az évről évre egyre élhetetlenebb piaci viszonyok gerjesztése által.

 • Alogonomus

  őstag

  válasz D55 #5 üzenetére

  A légi szállítás rendelkezésre állása és a kártyák értéke következtében a földrajzi távolság lényegtelen kérdés. Amelyik "baráti" piacokról a kínai állam a szankciókat kijátszva be tudott valahogy szerezni néhány korlátozás nélküli H800 és 4090 terméket, azokat a termékeket már a H20 és 4090D elérhetősége mellett is beszerezte, mert azáltal erősebb termékekhez juthatott, nem kellett beérnie a korlátozott H20 és 4090D képességeivel. Szóval a H20 és 4090D betiltásától érdemileg nem ugrik meg a H800 és 4090 ára.
  Illetve ha valóban jelentősen megugrik valamelyik országban a H800 és 4090 kártyák forgalma, azzal az az ország lebuktatja magát az USA előtt, amivel a "baráti" besorolását bukhatja. Azt pedig inkább egyik ország sem kockáztatná.

 • D55

  aktív tag

  válasz Alogonomus #6 üzenetére

  A légi szállítás kapcsán igazad van, a földrajzi távolság által túlságosan le akartam ezt egyszerűsíteni... Szóval legyenek azok az országok, amelyekben a piac még egészségesen heterogén és így Kína ott próbálkozhat. A H20 meg a H800 szerintem itt a többséget nem érdekli, a 4090 az érdekes, mert az elsődlegesen gamer kártya. Innentől pedig tök mindegy, hogy csak 10 vagy 10 millió darabra nyúl rá nemkívánatos módon az AI szegmens, az az egyébként is manapság jócskán mostohán hagyott gamer/consumer szegmens kínálatát szegényíti tovább és dominóhatásszerűen az olcsóbb modellek árait is torzíthatja. És végsősoron itt egyébként az is mindegy, hogy a vásárló most Kína vagy bármely más olyan ország, akit épp az USA ilyen hidegháborús, a jelenlegi globalizálódott világkereskedelmi környezetben már borzasztóan káros rezonanciákat keltő módszerekkel igyekszik fegyelmezni, a lényeg, hogy az USA kormánya teszi meg magát ezzel a gamerek szemében ellenséges politikai szereplővé, hiszen effektív ők nyúlnak bele hatalmas zajt keltve szabályozásszinten a piacba politikai indokokat lobogtatva és teszik ezt egy olyan időszak kellős közepén, amikor az emberek évek óta egyre türelmetlenebbül várják a rémálomszerű árszintek bezuhanását. Persze simán kompenzálhatnák is ezt valahogy, hogy a beavatkozásaik eredője pozitív legyen a fogyasztói szegmens felé, viszont ezt már relatív sok idejük lett volna megtenni és mégsincs nyoma ilyennek. Mindegy, valószínűleg nincsenek vele tisztába, hogy mennyire nem jó ötlet majd 2 milliárd kultúrálisan egy szorosan összetartozó csoportot alkotó ember színe előtt ellenszenvessé tenni a jelenleg - még szerencsére - elfogadott elsődleges világkereskedelmi és világpolitikai irányzatokat... Mindenesetre én nagyon nem örülnék neki, hogy ha ez elfajulna miattuk odáig, hogy pl. valamiféle hangzatos ígéretekkel kitömött újszocialista eszmék kezdjenek emiatt robbanásszerű népszerűségre szert tenni, vagy ne adj isten az emberek elkezdenének valamelyik igen vitatható eszközöket alkalmazó államnak szurkolni velük szemben (mert ugye itt hiába áll pl. az NVIDIA látszólag a túloldalon, nagyon könnyű őket is belekeverni ebbe az egészbe azáltal, hogy az emelkedő árak számukra kedvezőnek állíthatók be és ezzel esetleg az egész kapitalista modellt beállítani bűnbaknak, mint ennek a fogyasztóellenes hidegháborús szankcióspolitikának a táptalaját - ami valójában persze sokkal inkább méltatlan áldozata ennek, de ugye az egyszeri ember ebbe nem lát bele ennyire, ők csak a horror árakat, az NVIDIA részvényeinek a szárnyalásáról és az USA intenzív szabályozótevékenyéségéről szóló hírek címeit látják nap, mint nap és vonnak ezek között egyszerű logikai mintákat keresve párhuzamokat)

 • Busterftw

  veterán

  válasz Pikari #4 üzenetére

  "csúcsteljesítményű PC processzorrá repítették"
  Aham aham, mese habbal.
  Ne fussunk le szerintem ugyanazokat a köröket.

  [ Szerkesztve ]

 • Pikari

  őstag

  válasz Busterftw #8 üzenetére

  Persze, vitatkozni ezen felesleges. Viszont figyelmedbe ajánlom azt, hogy mióta utoljára beszéltünk erről, talán még nem hallottál róla, de már kapható kínában a kx-7000, amely a tesztek szerint a ryzen1/ryzen 2 processzorok teljesítményét hozza adott órajelen (kb azonos ipc-vel rendelkezik). Ez talán megváltoztatja az álláspontod róluk.

  [link]

  És a spekulációkkal ellentétben ez bizony teljesen kínai fejlesztés.

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Busterftw

  veterán

  válasz Pikari #9 üzenetére

  Nem változotatja meg, ugyanis felhívnám a figyelmedet arra, hogy jelenleg Zen4-nél tartunk, idén jön a Zen5.
  A Ryzen1 7 éves, a Ryzen2 pedig lassan 5 éves.

  Remélem ezután felhagysz a kínai csúcstechnológiáról való képzelgéseidről, mert egyre égőbb lesz.

  "the KX-7000 was deemed to be on par with similar processors made by AMD or Intel in the mid-to-late 2010s. (Tom'sHardware) Zhaoxin was itself reported as saying that the KX-7000 reached the same level of performance as the seventh-generation Intel Core i5-7400 (which was launched in 2017)."

  Úgy látszik újra és újra azért vitatkozol azért, mégis futjuk a köröket. További jó kamuzást.

  [ Szerkesztve ]

 • D55

  aktív tag

  válasz Busterftw #10 üzenetére

  Hát a csúcsteljesítmény kissé tényleg túlzás, de azért egy Skylake szint se semmi, nem is gondoltam volna eddig (inkább egy Penryn-Nehalem környéke ahová tippeltem volna / rémlett korábbról). Ne feledjük, hogy az Intel esetén valójában még a 10. generáció is arra az architektúrára épült alapjaiban, plusz az AMD esetén nyers teljesítményben még a Zen2 (Ryzen 3000) is csak épp meg tudta ezeket ostromolni kicsit. És persze lehet, hogy itt a többség mindenféle Raptor Lake-kel vagy 3D V-Cache-es Zen 4-ekkel szaladgál, de a nagy átlag a világon még bőven inkább még mindig csak a fentebbiek szintjén lehet, tehát azt szerintem viszont akkor elmondhatjuk, hogy a hétköznapi átlag PC-k szintjére már fel is értek.

 • Pikari

  őstag

  válasz Busterftw #10 üzenetére

  Mivel Zen 5 még nincs, ezért csak azt tudom mondani, hogy a Zen4 és Zen 1 között nincs nagy különbség azonos órajel és magszám mellett, mint amekkorát sugalmazol, valójában néhány tíz százalékról beszélünk csak. A zen 4 fő előnye a jelentősen magasabb turbo órajel.

  A kínai processzortechnológia teljesítmény tekintetében parításba került a nyugati középkategóriával, sőt, a csúcskategória aljával is.

  Nem fenékig tejfel persze az élet. A zhaoxin 3.7 ghz-es turbo órajelet ígért ezekhez a processzorokhoz, de az eddigi példányok csak 3.3-ig turboznak. Aztán az IGP-jük is csak négyszer gyorsabb az előző igpjüknél, emiatt csak a hd graphics 4200 szintjén van.

  A CPU teljesítménye elég ahhoz, hogy az usa desktop és szerverpiaci chiphegemóniájára épülő stratégiája összeomlott. Ezt a szellemet már nem tudjátok visszadugni a palackba.

  [ Szerkesztve ]

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Pikari

  őstag

  válasz D55 #11 üzenetére

  Valójában az órajellel kapcsolatban nézett be valamit a Zhaoxin. Az IPC teljesen oké, a bajuk az, hogy az eredetileg tervezett 4 ghz körüli órajelen valószínűleg átlépték volna a tervezett TDP-t, és inkább úgy döntöttek, hogy maradnak 3 ghz környékén, ami az elsődleges célpiacaik szempontjából meghozott döntés.

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Busterftw

  veterán

  válasz D55 #11 üzenetére

  A vita szempontjabol teljesen irrelevans, hogy hanyan szaladgalnak Zen4-el.
  A csucskategoria az elerheto legjobban jelenti, ami vagy van nekik, vagy nincs.

  Ez kb olyan erv, hogy a Baikal Electornics csucsteljesitmenyu CPU-kkal rendelkezik, mert a T1-en bebootol a Linux es az atlag usernek az boven eleg.

 • Busterftw

  veterán

  válasz Pikari #12 üzenetére

  Meg minden mas. Magszam, fogyasztas, valos teljesitmeny.

  "A kínai processzortechnológia teljesítmény tekintetében parításba került a nyugati középkategóriával"
  5 evvel ezelotti kozepkategoriaval. Ettol fuggetlenul nincs csucsteljesitmeny.

  "A CPU teljesítménye elég ahhoz, hogy az usa desktop és szerverpiaci chiphegemóniájára épülő stratégiája összeomlott."
  Ezt milyen penzugyi, eladasi, piaci adatokkal tudod alatamasztani?
  A trust me bro nem eleg.
  Csak mert Kinan kivul, konkretan mindenki USA desktop/szerver chipeket vesz a mai napig.

 • Pikari

  őstag

  válasz Busterftw #16 üzenetére

  Ezt épp a teljesítmény, fogyasztás, magszám, valós teljesítmény alapján állítottam.

  Pénzügyi, eladási, piaci adatokkal nem tudunk alátámasztani semmit, mivel ilyenek nincsenek. És nem is lesznek, a Zhaoxin nem tőzsdei vállalat, és a tulajdonos vállalatok sem tőzsdei vállalatok, nem ismert a gyártás volumene sem. A Zhaoxinnak 2 évvel ezelőtt kb a 0.5%-os piaci részesedése volt (ez egyrészt Kínában és Oroszországban képződött, másik részt pedig a világpiacon árult NAS és mini-pc alapú termékekből) - megbízható, ellenőrizhető forrás erre sincs, ez is egy becsült adat, ami évekkel ezelőtt keringett a portálokon.

  Hogy ebből pár éven belül 1% lesz, vagy 10%, vagy marad 0.5%, azzal kapcsolatban jóslatokat tenni nem akarok, mert eleve azt sem lehet megjósolni, hogy a piac hogy reagálna rá. Lásd hapajk "rakás szar" megjegyezését, amit pusztán azért ejtett el, mert az ő számára Kína unszimpatikus, függetlenül a processzor képességeitől nem venné meg ideológiai okokból akkor sem, ha kétszer gyorsabb lenne.

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Busterftw

  veterán

  válasz Pikari #17 üzenetére

  Akkor most tanuld meg mit jelent a csucsteljesitmeny, aztan olvasd at ujra miket irtal.

  "nem ismert a gyártás volumene sem"
  Tehat egy ujabb hasrautott kijelentes. Nincs osszeomlott USA desktop/szerverpiaci chiphegemonia. Ugyanis a vilag tobbi reszen ezek az adatok elerhetoek, es mind penzugyi, mind pedig market share alapjan a nyugati strategia koszoni szepen, jol van.
  Ez az AI demand pedig tovabb fokozza.

  "kb a 0.5%-os piaci részesedése volt"
  Ez mar hasznalhatobb adat, remelem nem kell magyarazni az osszefuggest a fenti allitasod es ezen szam kozott.

  "jóslatokat tenni nem akarok"
  Az erdekes, mert itt mar szerinted osszeomlott a nyugati chiphegemonia.
  Mivel szamaid nincsenek, ezert mar most a josgombbol szorod az iget.

  "ha kétszer gyorsabb lenne"
  De ugye nem az, sot. Ahogy nem csucsteljesitmenyu sem, illetve nyugati chiphegemonia sem szunt meg.

 • Pikari

  őstag

  válasz Busterftw #18 üzenetére

  Ilyeneket én is tudok írni, ezt figyeld: tanuld meg, mit jelent a hegemónia: nem piaci részesedést, hanem hatalmi fölényt más entitások és államok fölött. Mivel kína ezt elő tudja állítani magának, nem függ az usa-tól, megszűnt a tőlük való függősége, mint ahogy minden olyan állam fölött megszűnt az usa chiphegemóniája, akinek az usa nem adott el processzorokat, mert már kínai forrásból hozzá tudnak férni a processzorokhoz.

  AI, GPU: Azzal egyetértek, kína AI és GPU megoldásai gyengék, csak a low endet kapargatják alulról. Ezek viszont nem kritikus fontosságúak egy nemzetgazdaság számára.

  Én kíváncsi lennék, mit definiálsz csúcstechnológiának, amibe a Zhaoxin nem fér bele? Például azokat az új generációs desktop ryzen3 processzorokat tartod annak, amelyekhez a fogyasztás közel duplázása kellett a plusz másfél ghz gyári tuninghoz, hogy gyorsabb legyen az egy-két generációval korábbi ryzenekhez képest?
  Mert a nem-oem zhaoxinos alaplapokon is lehet birizgálni az órajelet ám...

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Busterftw

  veterán

  válasz Pikari #19 üzenetére

  Mivel konkret szamokat nem tudsz kozolni, ezert nem tudod, hogy nem fugg az USA-tol, nem tudod, hogy megszunt a toluk valo fuggoseg. Marad a trust me bro josolas.

  "mert már kínai forrásból hozzá tudnak férni a processzorokhoz"
  Na tehat akkor milyen aranyrol van szo ezekben az orszagokban?
  hint: a kutya nem hasznalja ezeket Kinan kivul, mar csak azert sem, mert hivatalosan nem elerheto.

  "mit definiálsz csúcstechnológiának"
  Csucsteljesitmenyt irtal, de ugyanaz a szituacio.
  Ha valami 5 eves technologiaval es teljesitmennyel versenyez, az evindens, nem lehet csucsteljesitmenyu, sem csucstechnologiaval keszult.
  Ezt egy 5 eves megerti, ha elmagyarazom neki.

Új hozzászólás Aktív témák