Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tjsz

    Topikgazda

    válasz sztanozs #9613 üzenetére

    Sziasztok!

    Sajnos továbbra sem derült ki, hogy a web-es felület honnan veszi az IP cím kérés időpontját (gondolom valami belső függvény hívással). Ellenben azt láttam, hogy a /var/lib/misc/dnsmasq.leases file - nem rendszeres időközönként, de - szokott frissülni, ugyanakkor ezt semmihez sem tudtam kötni. Aztán egy véletlen folytán kiderült, hogy a Basic - Static DHCP menü Save gombja után (is) frissül ez a file. A syslog bejegyzések alapján ilyenkor a dnsmasq újraindításra kerül(t), vagyis logikus volt, hogy ha ezt a service-t újraindítjuk (parancssorban: service dnsmasq restart), akkor a dnsmasq.leases file a legfrissebb IP cím kérési adatokat (így a lease time-ból még hátralévő időt is) fogja tartalmazni.

    Utánaolvasgatva ez azért van, mert a dnsmasq cache-el és nem írja állandóan ezt a file-t.

    Ugyanakkor - ez szintén saját tapasztalat - a dnsmasq mindenegyes újraindítása 1 másodperccel eltolja az IP cím kérés időpontját. Pl. eredetileg 2019.12.28 14:48:00-kor kért IP címet az egyik géped, ha a dnsmasq-ot újraindítod, akkor a kiírt érték 2019.12.28 14:48:01 lesz, a következő újraindításkor már 14:48:02, stb.

    Szóval a lényeg: ha script-ből akarod listázni a dhcp klienseket, akkor indítsd újra dnsmasq-ot, ezek után a dnsmasq.leases file már viszonylag korrekt adatokat fog tartalmazni (attól függően, hogy hányszor piszkáltad előtte)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák