Új hozzászólás Aktív témák
-
Qtya123
őstag
-
Qtya123
őstag
válasz
dethroner #72047 üzenetére
Apámnak 42e km van benne és mivel extrém paranoiás, hogy jajajajaj szétmegy a futómű, kb minden úthiba és kátyú esetén fékezget, mint egy őrült.... Rendszeresen ledudálják és elmondtam neki, hogy egyszer majd a nagy futómű vigyázás helyett le fogják bontani az autó fél hátulját, az nagyobb gond lesz...
De ilyen felhasználás mellett is csak betétet kellett neki cserélni elöl, a tárcsa még bőven jó.Nekem 36e van a nem túl márkás Nipparts tárcsákban, válla szinte semmi. Nem tudom mi lehet a fórumtárs gyári tárcsáival, de több, mint érdekes.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #72025 üzenetére
+1
Teljesen felesleges márkaszervizben cseréltetni szerintem is. Meg azért nézzen rá egy szaki is, ne az legyen hogy teszem azt túlaggódás miatt cserélve van egy teljesen jó tárcsa drága pénzért a márkaszervizben.
18e km és csere közeli, vagy max 1 év még? Elég furcsa. Ha ilyen futása van, jövőre lesz benne neki kb 25e km. Az is még semmi egy tárcsának normális használat mellett. -
Qtya123
őstag
Ehh, ma ebben a szép őszi időben este beült 3 utas a Swiftbe, el is kezdett bepárásodni a hátsó ablak.
Na mondom kapcsoljunk be a fűtését. Akkor láttam a visszapillantóból, hogy az alsó 3 szál nem fűt. Sebaj, javítottam már ilyet, 8-9e Ft körül van hozzá a javító kence, majd veszek hétfőn és megcsinálom.
Igen ám, csak utána leesett... Fólia van a hátul.
-
Qtya123
őstag
válasz
slett27 #71971 üzenetére
Fenntartható az, csak nem a lehúzós sport változatokat kell alapul venni.
Ha pl megnézed, ugyanazon generációból, amiből te a sportot nézed, az 1.2-höz ennyi a kuplung szett: [link] Aisint kapsz 70-ért, a LUK meg 50, nem tétel.
Ugyanezen Swifthez 1.6 Sportban a kuplung szett ahogy Te is írod, 180e: [link]
Na és most jön szerintem a legnagyobb vicc:
Ugye az 1.6 Sport Swiftben a mezei faék 1.6-os M16A motor van, ami már az SX4 bizonyos évjárata óta van és a 2015-től gyártott Vitarákban és a 2013-tól gyártott S-Crossokban is ez van.
Alapesetben 120 lovas, ugye a Swift Sportban ez a motor 136 ló.
És mennyibe kerül a 120 lovas M16A motorral rendelkező Vitarába egy kuplungszett?
Hát fillérekbe a Sport Swifthez képest: [link]És nagyon gyorsan felejtsük el azt, hogy ez azért van, mert jajjjj a Sportban erősebb a motor és oda olyan húdehúdenagyon drága, erősített szerkezet kell.
Erre ott a saját példám, az előző autóm egy Lexus IS200 volt. 2.0 benzin, 155 ló, tehát erősebb, mint az 1.6 Swift Sport. Cseréltem benne kuplungot, Aisin ment bele, nem volt egy vagyon. És mennyi most hozzá az Aisin? 82e Ft: [link]Szóval bennem a fentiek alapján erős a gyanú, hogy a Swift Sportban bizonyos alkatrészek árában a kétszeres szorzót a Sport felirat adja, semmi más.
-
-
Qtya123
őstag
válasz
kenguru99 #71959 üzenetére
Igen, én is pont most akartam linkelni. Nagyon úgy néz ki, hogy itt is ez a trágya közvetlen befecsis kokszosodás lesz a ludas, ahhoz állítja az elektronika a rendszert.
Kíváncsi vagyok a folytatásra.Már csak azért is, mert ha az 1.6 Crossunk lecserélésre kerül, már csak turbósakat tud venni az ember....
-
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #71946 üzenetére
Az a Swift 94 Le, az 1.0 Baleno is csak 111. Egyik sem túl erős gép. Ilyen szempontból szerintem mindegy.
-
Qtya123
őstag
válasz
slett27 #71942 üzenetére
A kínálatból a legeslegolcsóbb, kintről behozott, nepperkörnyezetben fényképezett, full ismeretlen előéletű, nem valami friss meghirdetésű (Hirdetéskódja: 21721352 -->jelenleg valahol 2187... körül járunk, vagy már 2188...-nál) autó.
Hát... Nem azt mondom, hogy tuti rossz, csak azt, hogy lenne néhány red flag, ami miatt azért alaposan megvizsgáltatnám ezt az autót.
Lehet, hogy egy tök jó vétel, de a kérdőjelek sorakoznak. -
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #71868 üzenetére
Jó hát eleve itt indul egymás között a félreértés, hogy az olajcsere a szememben nem komolyabb autószerelés, hanem egy rövid karbantartás. De ez nyilván nézőpont kérdése.
Amúgy igen, manapság minden rablásnak tűnik. Már nem csak a termékek, hanem a szolgáltatások szintjén is. De azt szoktam mondani, hogy nem az lett drága, hanem a Ft ér keveset.
-
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #71866 üzenetére
Értelek, de ennyi erővel a fűnyírást, a ház körüli munkát, a mosást, a kert gondozását, a fák permetezését, stb... is fel lehet fogni úgy, hogy hú hát ezt hétvégén kell megtenni és akkor nem tudok kirándulni, vagy pihenni, ezért munkanapra szabit kell kivenni.
Ott mondtad meg a lényeget: "olyannal, amit tudok és szeretek csinálni"
Hogy kinek mi a fontos, illetve kinek mi számít munkának, mit csinál meg szívesen. Ezért nem lehet ezt így egyértelműen kijelenteni, hogy ne 20e Ft-al számold a saját magadnak olajcserét, mert munkaidődet is tedd hozzá. Ez egyénre nézve igaz, nem általánosan.Nekem pl a fent említettek közül a kert/udvar gondozása lenne egy idegesítő nyűg, amit a hátam közepére nem kívánnék és arra tekintenék úgy, hogy csak elviszi a szabadidőmet a hétvégén. Mást meg ez tökéletesen kikapcsol. De nem is mondom azt, hogy mekkora felseleges mondjuk elvetni 3 sor kruplit, mert tedd hozzá az idődet, amit a permetszerre, gyomlálásra, kiásásra, miegyébre költesz és akkor a munkabéredet ráhúzva kijön, hogy annyiba kerül a krumpli a szabadidőt forintosítva, mintha a boltban vettél volna 2 zsákkal.
Van akinek az, van akinek nem. -
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #71864 üzenetére
Az eszközt aláírom.
Viszont ezt a munkaidőmet beleszámolom dolgot sosem értettem.
Egyrészt, ez akkor igaz csak, ha amúgy a munkaidőd helyett csinálod ezt és a teszem azt olajcserére elhasznált 1 órában helyette dolgozhatnál és azalatt az 1 óra alatt több pénzt termelnél. Ez max vállalkozókra igaz általánosságban, ott sem minden munkakörben.Vicces az, amikor sima beosztottak a munkaidejüket számolgatják tevékenységekre, miközben 8-17-ig, dolgoznak és a hétvégi 1 órás tevékenység el nem végzését azzal indokolják, hogy nem éri meg, ha a munkaidőmet számolom...
Félre ne érts, mindenki úgy csinálja, vagy csináltatja meg az ilyen karbantartásokat, ahogy akarja, meg ahogy neki jólesik, csak azért szólaltam fel, mert elég gyakran munkaidővel példáznak olyan emberek, akik amúgy akkor nem is dolgoznának amikorra ráhúzzák az adott tevékenységükre, hogy áááhhhh a munkaidőmet is számolni kell.
Eleve van aki -pl én is- az ilyen karbantartásokra nem munkaként tekint, hanem hobbi, kikapcsolódás. -
Qtya123
őstag
válasz
zsolt19900 #71828 üzenetére
Nem tudom, hogy Swift esetén a kulcs nélküli ajtónyitás csak a GLX esetén van-e, vagy ugyanúgy, mint a Cross esetén, már GL+ tól.
Nekem az az extra olyan, hogy nem is tudtam mennyire hiányzott, amíg nem volt.
Számtalanszor van az, hogy tele mindkét kezem, a kulcs a zsebben és tök jó, hogy nem kell letenni a cuccokat és kulcs után matatni, hanem egyik ujjammal megnyomom a kilincsen a gombot és kész. Ez annyira bejött, hogy majd jövőbeli autó csere esetén enélkül szóba sem jöhet. -
Qtya123
őstag
válasz
Hatvan9 #71822 üzenetére
Nem folyt az alvázvédőre szerencsére, hanem elvezette a dobbetét teteje a hátsó lökhárító és a dobbetét találkozáshoz, ott folyt ki.
2.5 liternek el kell férni benne valóban. Vagy az van, hogy ahogy ott töltötték, mellé ment valamennyi és az folyt le, vagy valahol tényleg ereszt a tömítésnél, de ez hamar kiderül, mert ha csöpög folyton, akkor nyilván nem a kiömlött felesleg van, hanem ereszt valahol.
-
Qtya123
őstag
válasz
Hatvan9 #71813 üzenetére
Lehet, hogy a km óra kihajtásnál töltötték fel a váltót (hogy kicsit túl legyen töltve, mert a gyári töltet nem a legacélosabb, kis túltöltéssel kevésbé kotlanak meg ezek a váltók) és amiatt lett olajos. Figyelgetni kell, hogy honnan jön, ez így a képekről nem határozható meg pontosan.
Nekem meg 100%, hogy túltöltés volt benyából. Leszedtem a műanyag dobbetétet és előtte agyig tankoltam az autót. Nem ereszt sehol sem a betöltőcső, sem a szuszogó. A benzin folyás nyoma egyértelűmen a tanksapka alól jött.
(egyúttal legalább azt is leellenőriztem, hogy az alvázvédős felületekre nem-e folyt rá valahol a benya.Visszaemlékezve az rémlik, hogy elég érzékeny volt az adott töltőpisztoly, ha bedugtam normálisan a töltőnyílásba, akkor állandóan lekattant. Emiatt eléggé kihúztam és a hideg benyával így, ennyire kihúzott pisztollyal valószínűleg agyig lett töltve, mikorra lekattant.
A tűző nap meg másnap megtette a dolgát.20+ év alatt sosem jártam így...
-
Qtya123
őstag
Na, megérkezett az első probléma a nemrég vásárolt 2006-os Swifttel.
Tegnap este teletankoltam. A szokásos módon, ahogy minden autómat eddig, pisztoly kiakaszt és teletank, a pisztoly lekattanásáig. Nincs utána még tovább gyömöszölés bele, vagy ilyesmi.
Kútról hazamentem, kb 2 km. Ma tűző napon állt az autó, megyek le hozzá, nézem a bal hátsó kerékjárati dobbetét alól csöpög a benzin.....Kinyitottam a tanksapkát és folyt ki némi benzin a betöltő nyílásból, majd utána bluggyogó hang keretében abbamaradt....
Mi történhetett? Annyira tele lett a tank, hogy kitágult a benya és a kis vékony csövön, ami a betöltő vastag csöve mellett van, ott visszament a benya a betöltő nyílásig, majd kifolyt és lefolyt a dobbetéten?
Hogyan lehetett ennyire túltölteni, mikor a szokásos lekattanásig tankoltam? Hozzáteszem mást tankolom másodszor tele az autót, de első alkalommal hideg volt és úgy állt tele tankkal pár napot, akkor nem folyt.
Vagy van valami másik szuszogó a tankon és az tömődhetett el?
-
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71799 üzenetére
Crossnak ilyen szempontból jó ott a kialakítása, hogy nem rögtön a fém részekben ül a komposztálódó levél/virág, ami lehullik a szélvédő előtti rácsból.
-
Qtya123
őstag
válasz
Hatvan9 #71789 üzenetére
TTF-et én is hívtam, de már ott elengedtem, hogy augusztus legvégére lett volna szemle időpont.
Igen, arra figyelni kell, hogy a gumi fékcsövek, gumiharangok, stb ne legyenek összefújva. Olyan viszont nem lesz, hogy minden létező csavarfej le lesz takarva és kihagyva.
Szerelésnél egyébként nem tapasztaltak szétszedési nehézséget a szerelők és én sem mikor még a kettővel előző autómat szereltem/szerelték és le volt fújva mondjuk a lengéscsillapító anyája. -
Qtya123
őstag
válasz
Hatvan9 #71785 üzenetére
Érdekes módon az elején nem volt rozsda. Az alján sem és a kerékjáratok sarkában sem, pedig mikor megvettem és kiszedtem a dobbetétet, egy rakat dzsuva és behullott falevél volt oda bekomposztálódva. De a rozsda nem kapta el ott: [kép] [kép]
A hátsó traktusban már terjedt a rozsda a lemezeken, érdekes módon hátul rozsdásodott rendesen a kerékjárat is a dobbetét mögött, pedig ott nem is állt meg úgy a retek, mint elöl: [kép] [kép]
Én is az üregúrnál csináltattam, nagyon sok képpel dokumentálja, van rengeteg referencia a weboldalán, a facebookon meg gyakorlatilag folyamatosan kerülnek fel új képek/videók. Ár/érték arányban szerintem ő a legjobb (arra készülj, hogy nem egy mosolygós, sokat beszélő ember, számomra kicsit rideg, de a szolgáltatás minősége szempontjából ez nem lényeg, munkában korrektnek tűnik).
Időpontot én elég hamar, 2 héten belül kaptam hozzá, szerintem azért, mert most kezd indulni a "szezon", télen kevesen viszik ilyenre az autót, másrészt eléggé kinőtte magát, már vannak alkalmazottai, egyszerre 3 autót tudnak csinálni, 3 nap alatt ledarálják. Régen 1 autót tudott csak csinálni, alkalmazott sem volt (talán egy), akkor hosszabb várakozási idők voltak.
Én is próbáltam tájékozódni, annak ellenére, hogy a másik autóm is nála készült és meg vagyok vele elégedve. Végül ismét nála kötöttem ki. Iszonyat eltérő árak vannak, ahogy a minőség is nagyon eltérhet.
Itt elvileg rajta vannak a Dinitrol partnerek, ezek közül is felhívtam párat: [link]A Domonkos alvázvédelem is jó elvileg: [link]
Korrektnek tűntek, sok a referencia, de olyan árat mondtak szemle után (komolyabb, igényesebb helyek csak szemle után mondanak árat), hogy kiesett a szemem. 500e volt az ajánlat, de ilyeneket akart, hogy leszedi a hátsó hidat, mert elég rozsdás és homokszórja. Csak az lett volna 160e.... Mondom bakker.... 40-50e Ft egy bontott rozsdamentes híd....Meg aztán szerintem az üregúrnál eléggé jól le tudták róla szedni.
Előtte: [kép]
Utána: [kép]
A lecsiszolt rozsdára jön még a Dinitrol RC800 rozsdapassziváló és utána az alvázvédő.Aztán volt még a Dinitrol partnerek között egy, amelyiken nagyon agyaltam, mondjuk az is látatlanban mondott árat, 200-ból meglett volna, ők azok: [link]
Az riasztott el, hogy elsősorban autoszerviz, nem kifejezetten alváz+üregvédelem a profil, továbbá annyi referenciát találtam róluk, mint amennyit azon a retro weboldalon látsz, 4 darab kicsi, ezer éves képet..... Így végül nyeltem egyet, és a 100e-el drágább üregurat választottam ismét.Aztán voltak ilyen kérdőjeles helyek még, mint pl ez: [link]
Látatlanban 150e Ft-ot mondott, referencia semmi, nemrég nyílt. Vagy 3 weboldala van különböző néven, nem beszélve róla, hogy a linkelt weboldalon a Trepka Attila képénél 2 hete még egy teljesen másik férfi volt. Tiszta stockfotónak tűnik a mostani. Szóval az egész olyan red flag volt nekem, klasszikusank kicsit megcsiszoljuk a rozsdát, ahol elérjük, utána gyerünk rá az alvázvédő. Nem biztos, hogy ilyen, de ugye a bizalom..."mások véleménye a képekről és ekkor is csak elgondolkodás után"
Ezzel én is így volta. Sokat gondolkodtam, nagyon sokat. A másik autómnál nem volt kérdés, de itt azért nem esett jól a tény, hogy 880e Ft volt az autó és akkor 300e menjen-e rá állagmegőrzésre. Azzal győztem meg magam -aztán vagy logikus érv, vagy nem- hogy a 19 éves kora ellenére ezt is sokáig meg akarjuk tartani szaladgálós/ütős-vágós autónak, mint a régi Swiftet. Tehát úgy 27-28 éves koráig maradna, ha nem lenne rajta valami gazdaságilag nem megérős 5-6-700e Ft-os javítás, vagy állandó meghibásodás.
Így ennek fényében láttam értelmét a megóvásnak. Még vétel előtt agyaltam azon is, hogy vegyek-e inkább egy full-full patika, teljesen rozsdamentes Swiftet, de azok meg ugyanennyi idősen 1.4-1.5 millába is belenyalnak és ismerem magam, azokra meg azért tetettem volna alvázvédelmet, hogy a hibátlan állapot megmaradjon... -
Qtya123
őstag
válasz
AMD Power #71755 üzenetére
Nyilván egyéni vélemény de ha muszáj gumit venni, de csak 2-3 évre tartja meg az ember az autót, én akkor sem érzem azt indoknak, hogy ezért valami gagyi, noname alsópolcos sz@rt tegyen rá az ember.
Spórol rajta 4 darab esetén mondjuk 45e Ft-ot, de ha akkora trágya a gumi, hogy megállni nem tud, akkor lehet nem eladáson, hanem a roncstelepen kell majd gondolkodni. -
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71738 üzenetére
Én múlt év tavaszán akartam venni PremiumContact 7-et, de én 16-os kerekeken gurulok, arra a méretre meg még nem volt akkor.
Így PremiumContact 6-ot vettem, az volt méretben. Elégetett vagyok velük, zajban egyébként nem sokkal halkabb, mint a Barum Polaris 6 téliek. Jövőre azok is cserések, TS870 Conti a kiszemelt.(Ja amúgy ez a PremiumContact 6 vásárlás úgy zajlott, hogy beballagtam személyes átvételre a megrendelésért, már pakolnám be az autóba, akkor látom, hogy EcoContact van az oldalára írva. Azt rendelték be véletlenül. Mondom nekik, hogy akkor rendeljétek meg a másikat. Válasz: oké, oké, de hát nem akarja ezeket elvinni? Ezek lényegében ugyanolyanok, mint a PrémiumContact.... Anyád)
A Swiftre meg szerintem meg fogom venni életem első 4 évszakosát... 99%-ban városban megy, rövid pár km-es távokat. Arra Hankook Kinergy 4S2 H750 a kiszemelt.
-
Qtya123
őstag
válasz
kenguru99 #71715 üzenetére
Közben kértem szemlét és ajánlatot az üregúrtól. Az ő munkájálukat ismerem, lassan 3 éve, hogy csinálták a másik autót. Ő megtekintés után 280at mondott.
Egy másik hely [link] látatlanban adta az ajánlatot, 160-180 közötti árát mondott. Pozitív, hogy ők is hivatalos Dinitrol partner, rajta van a Dinitrol oldalán a szerződött szervizek között ez a hely is, meg azért nem ma alakultak. Negatívum, hogy 0 azaz teljesen 0 véleményt és infót találtam róluk, csak ezt a retro weboldalt.
Az üregúr felé húzok, láttam hogy dolgoznak, látom hogy tartós az eredmény. Kérdés megéri e nekem a kockázat a linkelt hely tekintetében.
-
Qtya123
őstag
válasz
paolinho #71726 üzenetére
Ja hogy a csomagtér ajtóra gondolsz?
Én abba nem vezettem be, kijön a tetőkárpit alól és kész, fel van ragasztva a kamera és kb 10-15 cm kábel látszik. Van aki bevezette a csomagtér ajtó kábelkötegébe, de az elég macerás munka volt, nekem nem ért annyit, hogy szétborítsak ott mindent.
-
Qtya123
őstag
válasz
paolinho #71718 üzenetére
Én úgy vittem el hátra hogy lehoztam az A oszlopnál a burkolat alatt, majd végig a küszöb burkolat alatt, gyakorlatilag be tudtam tenni azokba a rögzítőkbe, amelyekben a gyári kábel köteg is fut. Hátul felhoztam az ülés melletti műanyag borítás alatt, a hátsó kis háromszög ablak borítását leszedve meg már hozzáfértem a tetőkárpit és a csomagtartó nyílás kédere közötti részhez.
Azért így vezettem el, mert nem akartam a függönylégzsák előtt elhúzni a kábelt felül. Alulról elvezetve pont kiadta a hossz, igaz ez nem A800s, hanem DDPAI Z40, szóval nem tudom a hátsó kamera kábel hossza van e legalább ugyanannyi az A800s esetén is, mint az én kamerámnál.
-
Qtya123
őstag
válasz
kenguru99 #71715 üzenetére
Lemezek esetén 1-2 helyen. Van rozsda, a hátsó híd ami rozsdásabb. A drága helyeken leszerelés és homokszórás volt a terv a hídra.
Nyilván ez nekem nem kell. Eleve 40e Ft egy bontott rozsdamentes híd.Futómű elemek vastag vasai nem érdekelnek. Annyit akarok hogy a sárvédő, küszöb ne rohadjon el 7 év alatt. Erre akarok egy állagmegőrzést.
-
Qtya123
őstag
válasz
Gyöször #71713 üzenetére
A videóban szereplő Sx4-ben már ugyanaz az 1.6 motor látható, mint a Crossban.
Ha jól emlékszem az SX4-ben 2010-től jelentek meg az 1.6-os példányok, de szerintem itthon nem túl gyakori.Szóval jó videót nézel, első gen Crossban pontosan ez van és így kell cserélni a gyertyát.
-
Qtya123
őstag
válasz
ViZo72 #71710 üzenetére
Kaptam máshonnan is ajánlatokat közben, de érdekes dolog, mert a komolyabb helyekben az a közös, hogy látatlanban nem mondanak árat, hanem átnézés után.
De ott repkednek ezek a 350-500 közöttiek. Más helyeket is hívtam, kettő is adott látatlanban 200e körülit. Gyanítom az a különbség köztük, hogy míg az egyik maximálisan letakarítja a rozsdát, a másik helyen úgy-ahogy, aztán megy rá az alvázvédő....
Gyöször: Igen, az a típus kell bele, amit írtál. Fejből nem ugrik be a csereperiódus, a könyve meg most nincs a közelemben, de valami 95e km rémlik.
-
Qtya123
őstag
válasz
lalibatyo #71656 üzenetére
Rükiben szerintem az új Cross esetén sincs olyan lehetőség, hogy a tükör automatikusan lejjebb állítódik. Igen, ez nekem is hiányzik belőle, de igazából helyén kell kezelni az autót és hogy hová pozicionálták.
Annak idején Lexus IS250-ben volt ilyen, meg ami nagy királyság, hogy több előre beállított üléspozíciót el lehetett menteni. Ez hasznos, mert feleségem és én is használjuk ugyanazon autót és a tököm kivan, mikor át kell állítanom induláskor mindent is.
Ezeket nagyon szívesen látnám a Crossban, de teljes mértékben elfogadom, hogy nem az a kategóriájú autó, nem úgy vettem meg anno, hogy prémium, vagy erősen felsőközép kategóriás autóra számítottam, alsóközép kategóriás áron.Záráskor tükörbehajtás+ablak felhúzásra van lehetőség, de ahhoz be kell szerezni egy komfort modult.
Én a 3 kattanást pont hogy fel akarom állítatni 4-re, a 3-at kevésnek találom. Ha időben jelzek, mire elkezdek kanyarodni, már pont vége a 3-nak.
-
Qtya123
őstag
válasz
dethroner #71620 üzenetére
10+ évesen (főleg ha nem betonon, hanem áll sokat füves talajon is) simán tudnak ilyenek lenni a futóműelemek: [kép]
Jó mondjuk ezek vastag vasdarabok, nem vékony lemez, szóval sok kárt nem tesz benne a felületi rozsda. De nagyon sok autón a futóműelemeken lévő fekete festéket el tudja kapni a rozsda. Elég vékonyan vannak lefújva. Vannak autók, amiken már 5 évesen ilyen, főleg ha sokat megy sós latyakban.
-
Qtya123
őstag
válasz
ViZo72 #71618 üzenetére
Igen, rengeteg a kókler, aki csak ráfúj... Normális alváz+üregvédelem az 3-4 nap alsó hangon.
És nem olcsó, 200-tól indul a kisebb autókra és csak akkor, ha nem sok a rozsda.Ez a vasaló Swift egy érdekes jószág. Megnéztem párat, mire meglett az, amit megvettem. Látható helyeken kb egyik sem rohadt, viszont alul nagyon vegyes kép fogadott. Meg volt olyan is, amelyiknek az alja teljesen jó volt, de a kerékjáratoknál rohadt. Kb nem láttam két hasonló módon rozsdásodó példányt.
Viszont az tény, hogy 1000x jobb a helyzet ezekkel 19-20 éves korukba, mint az előző generációval ugyanennyi idősen. -
Qtya123
őstag
Nekem off gépjármű (Renault nyerges) csinálta rendszeresen azt, hogy az aszfalton egyenesen futó kátrány csíkra hitte azt, hogy sáv és a szívbajt hozta rám a hangos ordítással, meg rezgéssel.
Viszont Volvo XC40 B4 egész jól működik. (Leszámítva hogy néha lefagy az egész infotainment....)MÁS:
A most vásárolt 19 éves Swift esetében (kb 8 évig akarjuk megtartása) agyalok, hogy van e értelme 200e Ft-ot rálocsolni alváz és üregvédelemre. Van az alján a bekötési pontoknál, futómű elemeken itt ott némi rozsda, de nem mély, csak felszíni. Hátsó híd ami kicsit erőteljesebben.
Vagy megcsinálom magamnak a passziválást, alvázvédőzést, de az közel nem lesz olyan, mint egy normál kezelés.
Nem tudom mennyire rohadna el ez a típus kb 27 évesen. -
Qtya123
őstag
válasz
roti86 #71597 üzenetére
Amúgy ezért sem akartam a múltkor említett 1.100.000 Ft-os ABS hibás 3 ajtóst elhozni 50e Ft alkuval, mert az ABS kockán felül még kb 200e Ft-ot gondoltam, hogy el fog vinni a mindenféle folyadék+egyéb másik dolgok cseréje.
Jó hogy vártam és nem hoztam el az ABS hibásat. Ez amit vettem, 5ajtós, nem a gagyibb 3 ajtós. ABS kocka 4 éve cserélve, ott volt róla a számla is a sok megtartott számla között a paksamétában. 970 volt az ára, 880ért hoztam el (magánszemély). Így azért már jobb a matek, hiszen ezen is, azon is cserélni akartam mindent.
Amúgy már ilyen kis kategóriában is észrevehető összeg egy alap karbantartás. Minden folyadék, ékszíj, gyertyák, szűrők. Képen ez ennyi mindössze: [kép]
Viszont árban 80e Ft körüli, jó árú boltból rendelve. Főleg az iridiumos gyertya és az Ecstar hűtőfolyadék nyomja meg. Ezen kívül egy új nívópálcát és néhány patentot vettem.Szerelő díja a motorolaj, fékolaj, hűtő folyadék, ékszíj, szűrők, gyertyák cseréjére, továbbá lesz benne még két hátsó fékmunkahenger anyagára+cseréje, erre így még 90 ezret mondott. 75 körüli munkadíj+2 munkahenger. Nem tudom ez hány óra lesz, ha a munkadíjat nézzük.
Szóval nem jártam messze a 200e ft-tól úgy, hogy kb csak folyadékcserék+2 munkahenger. (ismét szörnyülködök az infláción, 2022-ben a Crossnál ugyanezen cserék mellett még első féktárcsák+betétek, valamint hátsó betétek voltak pluszban és 160e-ben állt meg a minden cucc+szerelő költsége
)
-
Qtya123
őstag
válasz
Biga123 #71594 üzenetére
Akkor lehet, hogy az előző tulaj rakta bele.
Mondjuk ez a miért van kerékkulcs, ha nincs emelő dolog olyan, hogy felesleges ennek okát keresni. Mintha azt mondanám, hogy minek raknak bele vonószemet, ha nem raknak bele vontatókötelet.
MÁS:
Megvettem a szaladgálós régi Swift utódját, egy "új" Swiftet, ami csak 19 éves.
Első dolgom volt lekapni a szélvédő előtti rácsot és kitakarítani alatta mindent. [kép]Teljesen elcseszett retekgyűjtő a motorháztető zsanérok része. Az a lemez, amin van a zsanér, alatta végtelen hely van a faleveleknek komposztálódni. Ha fent van a burkolat, lejt oda az egész és minden megáll ott, utána meg mossa le a sárvédőhöz a cuccot és ott komposztálódik tovább, a sárvédő sarka meg szépen hólyagosodik az idő múlásával.
Volt olyan kiszemelt autó, amit ezért dobtam. Szép és megvigyázott volt, csak a dobbetét mögött sosem takarították és hólyagokban púposította a festést+lemezt a rozsda.Meglepődtem amúgy, hogy ahhoz képest, hogy nem túl magas az autó hasmagassága, majdnem olyan érzés kiszállni belőle, mint a Crossból. Egyáltalán nem alacsonyan ül benne az ember.
-
Qtya123
őstag
válasz
Biga123 #71583 üzenetére
Apám 2018as Swiftjében is csak a defektjavító és a kompresszor volt. Emelő nem. Sőt! Ugye ott ahogy te is mondod, egy kis ajtó mögött van. Oda van 3 csavarral felrakva egy kis fém konzol és abba lehet tenni az emelőt. Na apámnak az a konzol sem volt benne. Feláras kiegészítő....
-
Qtya123
őstag
Sziasztok!
Vasaló Swiften a fűtéspanel világításának izzóját csak így lehet kicserélni, mint ezen a videón? [link]
Vagy van rá valami egyszerűbb hozzáférési lehetőség, mint a fél műszerfal szétborítása atomjaira? -
Qtya123
őstag
válasz
Gyöször #71519 üzenetére
Ezt nem kell papírzsebkendővel eltakarni.
Olyan jellegű ez a hiba, amire nem jelez be az ABS lámpa.Én amúgy nem is amiatt a plusz mínusz 50-100e Ft miatt nem vittem el, hanem mert ez volt az első amit megnéztem és naponta kerülnek fel új hirdetések. Más kérdés hogy mennyire hamar le is csapnak rá.
Úgy voltam vele, hogy nem sürgős a vétel, továbbá kereskedő ide vagy oda, de nem szeretem ha hülyének néznek. És ezzel a biztosan azért fékezett blokkolva, még akkor is mikor már nem volt a lábam a pedálon, mert az elektronika így látta jónak dumával levitt az életről.
Nem akartam ezekkel a feltételekkel rögtön az első autót elhozni. Ráadásul 3 ajtós, amit alapban ugyan ki nem zárok, de hátránnyal indul. -
Qtya123
őstag
válasz
Kolondrum #71515 üzenetére
Az durva. Ennek tudatában úgy fogom tesztelni ezeket, hogy széles út közepén, oldalán semmi árok.
Ja amúgy a kereskedő reakciója vicces volt, mikor ült mellettem és a jelenség után mondtam, hogy sajnos ABS hibás az autó, látod, blokkolt kerekekkel csúszott, ráadásul még akkor is, mikor már a féken sem volt a lábam. Válasz: á, biztos érzékelte az elektronika, hogy mi a megfelelő fékezési módszer....
Amúgy nem volt rossz autó, alkudni akartam annyit, amennyi egy felújított ABS kocka ára+beszerelési költsége, a felét akarta elengedni. Így elköszöntem. Naponta kerül fel 1-2-3 példány a használtautóra. Egy majd beakad.
-
Qtya123
őstag
Ma megtapasztaltam milyen ez a sokat emlegetett ABS kocka hiba. Elmentem egy meghirdetett 2008as Swiftet megnézni. Első gazdás, amúgy teljesen szép állapotú, bár ahhoz képest, hogy a külső milyen szép volt a belső kicsit elhanyagolt volt.
Na lényeg a lényeg próbaúton nyomtam egy erős féket vizes úton, hogy lássam hogy dolgozik e megfelelően az ABS. Hát ABS kerregés helyett lent maradt a pedál és blokkoló kerekekkel csúszott az autó... Már rég levettem a lábam a fékről, de az még blokkolva fogott tovább.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #71500 üzenetére
1.2 fölé nem nagyon akarok menni. Pont az a szint, ahol még ki kell keresni a szemétből a jót, csak ugye láthatóan sokan túrnak abban a szemétben.
Igen, ha beírod a keresőbe kidob sokat, 80% kereskedő és mivel ennyiért be tudnak esni szép állapotú, kevés gazdás példányok is, így arra akarok lecsapni (ahogy a példa mutatja más is és azok fél órán belül komoly vevőt találnak).
Amik jelenleg fent vannak, azoknál sok esetben ha nem az esztétika miatt esik ki, akkor azért, mert vannak kérdőjelek a jszp alapján.
Pl nem egy esetben futottam bele abba, hogy a kereskedőnél van és ilyen 2024 október óta ki van vonva ideiglenesen a forgalomból. Jó Swiftet nem árulsz fél évig. 2 hétig sem, ha nem áraztad túl.
De olyanok is akadnak, hogy km lekérdezés, eredetvizsga adatok vizsgálata során látható, hogy az autó 2 évet állt 0 futással. Ott is lehet, hogy semmi extra, annyi, hogy papa meghalt és az autó meg ott tengődött, mire az örökösök eladták. De ugye az is lehet, hogy szét volt törve és várta a sorsát, míg valaki összerakta. Úgy vagyok vele, hogy kb naponta kerülnek fel újabb példányok, miért csapnék le olyanra, ami kérdőjeles és hetek, vagy hónapok óta hirdetik.
Ja, olyanba is futottam bele, hogy most jónak tűnik képekről, de 3 műszakival ezelőtt tiszta boyracer autó volt még, küszöbökkel, nagy kipuffal, minden csiricsáré sz@rral.
Meg tudom, hogy nem minden a km, hanem az állapot a lényeg, de 300e km felett nem szívesen veszek.Szóval azért szelektálok erősen, a meghirdetett darabszám egy dolog. Nem véletlen, hogy az általam is kérdőjelesnek vélt 20-30 autó ott dekkol, míg a valóban jónak tűnőket versenyfutva tudod egyáltalán felhívni.
kenguru99: Tudom. Előző Swiftem 1 nap alatt kelt el, ez meg 3 nap alatt.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #71498 üzenetére
Igen, ebben is van valami.
Amúgy mai tapasztalatok:
Kb fél óránként frissítem a szűrőzött keresőlistámat a használtautón.
Hopp felkerült egy elég ígéretes, árban is nagyon jó. Hívom, foglalt. Hívom kicsit később, felveszi. Mondja, hogy 15 perce rakta fel az autót, én vagyok a 3. érdeklődő, az első érdeklődő elvileg 2 óra múlva ott lesz. Mondom neki oké, ha nem, akkor szóljon, megyek. Na hát erre már nem kerül sor, megérkezett az érdeklődő, elvitte, már törölte is a hirdetést.Nézegetem tovább. Kb 15:30-kor felkerült egy újabb hirdetés. Ár az már nem annyira bomba, de full-full felszereltség, ülésfűtés, digitklíma, soklégzsák, képeken szép, jszp-ben nem látok furcsa dolgokat. Hívom, mondja az ember, hogy fél órája rakta fel a hirdetést, holnap délelőtt érkezik egy érdeklődő....... Ma én már nem tudok menni, mert majdnem 3 órányira lakik innen, nem megyek a koromsötétbe este 8ra autót nézni.
Így jó móka lesz, ha a jókat a hirdetés feladása utáni fél órán belül lecsapják....
A kereskedőknek van valami lehetőség a használtautón, amivel instant értesítést kapnak egy új hirdetés megjelenése esetén? A mezei hirdetésfigyelő opciója az oldalnak nem ilyen. Az kb másnap küld egy emailt az előző nap feltett hirdetésekről.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #71493 üzenetére
Köszi! Kitartás az kelleni fog, már most látom. És igen, én is először azt hittem, hogy ilyen 7-800e környékén lesz már merítés, elvégre 20 éves autók... Na én is hamar rájöttem, hogy abban az árban kb mindegyik lom.
Már 1.2 millió környékén nézegetem, de meglepően sok ott is a kérdőjeles, annyi, hogy ott már a sok bizonytalan között talán fel-feltűnik egy normálisnak tűnő példány. Amit természetesen mire felhívsz, már el is vitték 1-2 nap alatt.Ahogy látom az 1.4-1.5 milliós sáv az, ahol már kisimul a dolog és vannak nagyon szépek. De bakker, 19-20 évesek, én ennyi idős autóért nem szívesen adok ennyit azért, hogy 10 km-re a feleség munkába járása legyen a fő használat. Az a vicc, hogy még a jó Ignisek is 1 millió Ft körül vannak, vagy felette. És számomra az inkább a régi Swift kategória, ami a karosszériát illeti....
Már azon is gondolkoztam, hogy erre a felhasználásra inkább visszafelé lépek ebből a hülye 1 Milla körüli lápból és nézek neki egy Alto-t. -
Qtya123
őstag
Na én meg eladtam a második autónak használt városi harcost, a 28 éves 1.0 Swiftet. Nem meglepő módon egy ételfutár vette meg.
Keresem az utódját, amivel a feleségem dolgozni jár. Nem lesz az sem fiatal, 2005-2007 körüli Swiftet keresek, de valami elképesztő, hogy az 1 milliós autóknak is nagy része mennyire ergya, meg lekérdezve a jszp-t a legtöbbnél van valami ami nem tetszik (10 tulaj, 3 évig kivonva, 2 évet nem ment az autó, stb).
Nem hibátlan autót akarok, de nem is lomot, meg olyat amiben egy csomó kérdőjel van. Nem lesz egyszerű menet. -
Qtya123
őstag
válasz
mefistofeles #71424 üzenetére
Van hogy kicsit be van gyógyulva és erősen kell húzni, hogy elengedje.
-
Qtya123
őstag
Nyalogatni biztosan nem fogom....
Tuti nem ablakmosó, mert ahogy burgatshow is írta, nem ott megy a vezeték. Anno még az IS200 esetében is volt ilyen lerakódás, érdekes, hogy úgy csapódik ki a só, hogy ezen a burkolaton megjelenik, máshol viszont egyáltalán nincs jelen a motortérben. -
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71409 üzenetére
Másra nem tudok gondolni, mint hogy az előttem haladó felveri a sós vizet és az jut be a motorháztető alatt.
Nem hiszem, hogy alulról jön fel, mert akkor szerintem más burkolatokon is látszana. -
Qtya123
őstag
Találkoztatok már ilyen kicsapódással a motorháztető szigetelésen?
[link]Nem ilyen erős a Crosson, mint ezen a képen, de néha előfordul és nem tudom mi lehet ez. Ennyire ki tudna csapódni a só attól, hogy az előttem lévő felveri és bemegy a hűtőn keresztül, vagy mi?
Az az érdekes, hogy semelyik másik részen nincs fehér kicsapódás a motortérben, csak néha itt. Mikroszálas kendővel könnyen lejön. -
Qtya123
őstag
válasz
colker #71388 üzenetére
Oké hogy most nyűg, meg nem akarsz bukni egy forintot sem, de nem tudhatod mennyit kell még rá költeni. Kijelented, hogy ezen felül minden jó rajta. Honnan tudod? Egy ismeretlen előéletű, törött autóról van szó, amelynek javítási minőségéről és céljáról elmond mindent, hogy műszakilag vizsgaképtelen szintre hozták, papírzsepivel tákoltak, stb...
Ahogy írták, kihullhat még egy rakat másik csontváz is és most hiába nem akarsz bukni a gumik átrakásán, meg ilyeneken, ha később sok sok pénz lesz a szétgányolt előbukkanó hibák javítása.
Lehet a légzsákok sem nyílnak, lehet kifli volt az autó. Ezek meg még nagyobb gondok egy baleset esetén mint a pénz.Tipikus megvette kint a töröttet nagyon kevés pénzért, majd a szükséges minimum rá lett gányolva, hogy guruljon, majd eladjuk a piaci átlag ár alatt 500e Ft-al hogy a vevő örüljön én meg így is simán jól járok érzésű nekem ez a sztori.
-
Qtya123
őstag
válasz
Gyöször #71378 üzenetére
Ennyi.
Nekem nem start-stop rendszerű, de gombos indítású. Benyomott kuplungot kér. Ez nem a start-stop rendszer része, hanem a gombos indításé.
colker: Begyűrt zsembekndővel letakart ABS jelző... Szép munka. Szerintem tedd fel magadnak a kérdést, hogy ezek alapján vajon a többi hiba és maga a törés mennyire szakszerűen és biztonságosan lett javítva... Szerintem tudod a választ.
Vidd vissza, cégtől vetted, állj el a dologtól. Alapvető biztonsági rendszerrel kapcsolatos hiba van elrejtve. Egy gány az autó.Ha mindenképp a rácfelvarrot, MK5 Swift kell neked összkerékkel, akkor azért akad pár autó, amit meg tudsz nézni: [link]
Mennyiért adták amúgy ezt a 2016-ost?
-
Qtya123
őstag
válasz
colker #71372 üzenetére
Igen, a sárga ABS lámpának gyújtáskor világítania kellene, majd utána elaludni.
Az, hogy hogy ment így át műszakin korábban? Simán! Ennél még sokkal nagyobb hibákkal is, félhulla autók ezrei vannak áttolva megfelelő helyeken. Ha meg kintről behozott, ott összetördelt autó volt, akkor lehet, hogy aki behozta, már simán okosított helyre vitte.
Vagy összetörve megvette kint bagóért, összetákolta itthon és nyert rajta.Bízz benne, hogy később nem fog még sok másik hiba kijönni. Elég red flag az autó és az előélete is.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #71360 üzenetére
Nekem sem fordulna meg a fejemben, hogy kiszedjem töltéshez, csak annyi a bökkenőm, hogy utcán állok.
Amúgy lassan készülök már a meglepetésre, mert egy 7 éves Banner van benne, gondolom lassan eltávozik. Könnyen indít hidegben is, de nem volt még akksim ami 7 évnél többet bírt volna.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #71299 üzenetére
Pedig azért kezd már előfordulni. Néha pályán is látni régi Swiftet leálló sávban. Múlt héten a körforgalomban állt egy elaladás jelzővel. Nemrég meg toltak egyet le az útról.
Nem meglepő ez, lassan 30 évesek ezek a járgányok, elkopik valami, nem kap megfelelő karbantartást és ennyi.
Nekem is kellett injektort cserélni, elkezdett fennakadni benne a mechanika. 25-6 év használat után nem is haragudtam rá emiatt. Az is simán oda tesz az út szélére, ha úgy van.
-
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71273 üzenetére
Az első gen Crossban volt úgy, mint az ő Vitarájában. De a kép alapján a Vitarája is első gen volt. Ez az egyszerre mutatom a kettőt dolog ezek szerint a kék hátteres műszeregység után megszűnt, akár Vitara akár Cross.
-
Qtya123
őstag
válasz
AMD Power #71249 üzenetére
Ennyi!
Amúgy most tavasszal akarom lecserélni a másodlagos, városban ütlegelős régi Swiftet. 1998-as évjárat, 2017-ben vettem 19 évesen 200.000 Ft-ért. 8 év boldog használat után most megválok tőle, mielőtt szétrohadna. Talán így nem csak C type fog érte jelentkezni, hogy még nem hulla.
Akarok helyette 2006-2007-es vasaló Swiftet. Elkeserítő! Ami nem egy hulla sok km-el és nem a full-full full fapad, azok 1 millától kezdődnek. És 19 éves kisautókról beszélünk.
-
Qtya123
őstag
Ettől én is félek, jó lenne tudni, hogy melyek a megbízható típusok, amik tuti nem bolondítják meg az elektronikát, ha épp olyan kedvük van.
4 autóvillamossági szerelőt ismerek, mindegyiknél jártak olyan autók márkától függetlenül, amelyeknek az ilyen filléres cuccok bolondították meg az autót. Ők nyilván az elég drága készülékekre esküsznek, de nekik az munkaeszköz. Jó lenne valami tuti az átlag Bélának is.
Volt olyan ismerős is, aki számtalan alkalommal dugta rá a filléres kütyüt, sosem volt baj, aztán egyszer rádugta és rögtön megbolondult az autó.
-
Qtya123
őstag
válasz
marquuard #71237 üzenetére
A színek nem feltétlenül állnak egyenes arányban az összetétellel. Nem (csak) színt, hanem összetételt kell nézni.
Van sárga is például.Az Aisin kék.
Egyébként ugye elvileg minden Suzkába a fentebb linkelt foszvátos, szerves adalékos lötyi kell. Nekem a Swiftnél anno G12+ fagyálló volt kéznél, ami szilikátos, elvileg nem bele való, a gyakorlatban 8. éve van nálam az a kis gyösz, 2 alkalommal cseréltem benne fagyállót és mindkétszer ugyanazt a G12+ -t tettem bele, semmi baja.
Ettől függetlenül a Crossban ment szépen a P-OAT gyári. Jobb a békesség.
-
-
Qtya123
őstag
válasz
Gyöször #71203 üzenetére
"ki kéne nyittatni az abs szelepet géppel, de ha találok ilyen helyet közel eskü megcsináltatom."
Kíváncsi vagyok találsz-e ilyet. A márkaszerviz nem foglalkozik ilyennel (annak ellenére ugye, hogy anno nyűgös volt az ABS kocka). Legalábbis én vigighívtam az összes budapesti márkaszervizet és sehol nem kötik számítógépre, hogy járassa meg az ABS kockát.
Néhány független szervizet is felhívtam, volt amelyik azt se tudta, hogy miről beszélek. Egy volt, amelyik képben volt, de mondták, hogy náluk Swifthez nincs ilyen szoftver, amivel meg tudnák járatni, csak VW csoportos autókhoz.
-
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71190 üzenetére
Igen, ezt én is olvastam anno a könyvben, csak nekem is az a kérdés, hogy kuka akksival mi a helyzet.
Reméljük nem tapasztalom meg.(Amúgy az a durva, hogy mostanában már vannak autók, amelyeknek semmi mechanikai kapcsolat nincs az ajtókilincs és a zár között, továbbá a kilincs is a kasztniba simul, motor tolja ki. Aztán megy a csodálkozás, meg ablakbetördelés, mikor megmakkan az akku.)
-
Qtya123
őstag
Ma egyik ismerősöm esete egy kérdést vetett fel bennem.
Hívott, hogy mit csináljon, mert le van merülve az akksija, odébb akarnák tolni az autót, hogy a másikkal kiálljanak, de befogott a kormányzár és nem tudja elfordítani a kulcsot. Mondtam, hogy kicsit mozgassa meg a kormányt, akkor el tudja fordítani és tud kormányozni. Öröm-bódottá.
Viszont ez kíváncsivá tett. Nyomógombos az indításom. Nyilván kicsi az esély, hogy pont ugyanígy járok, hogy megmakkant az akksim, de tologatni kell az autót. De ettől függetlenül felmerült bennem az a kérdés, hogy nyomógombosnál mi a helyzet? Ott ha annyira kuka az akksi, akkor a kormányzárat sem tudom kioldani a gombnyomásra, mert mondjuk a gyújtás ráadásig sem jut el, ha megnyomom?
-
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71096 üzenetére
Nekem (1.6 manuál) lassan 3 év használat után a fedélzeti 6.8at mutat, sosem nulláztam.
A tankolások átlaga sem tér el nagyon ettől, 6.9.
De én pályán tolom azért és sok pálya volt benne, városban rohangálni nem nagyon használom ezt. Megjárta kb a komplett balkánt, Törökországot, az Alpokat. Ennek a fogyinak nagy része hosszú távú út, haladósan. -
Qtya123
őstag
válasz
Vikooo #71085 üzenetére
Szörnyűek bizony. A szaladgálós/feleségem által munkába járós régi Swiftet le akarom cserélni addig, amíg még ér valamennyit és nem megvárni a szétrohadás állapotát, amikor csak vasba jó, vagy csak a tesók lennének a potenciális vásárlók.
Ezért tavasszal meg akarom hirdetni és venni egy vasaló Swiftet. Elkezdtem úgy 1 hónapja nézegetni a kínálatot. Mivel sok van belőle kb majdnem minden nap kerül fel új hirdetés. De 2005-2006-os, azaz 20 éves! autókról beszélünk és ahogy körvonalazódik a látottak alapján a dolog, úgy 1-1.2 millió Ft-ig el kell menni ahhoz, hogy ne lom legyen és akadjanak már normálisabbak is, amelyeknek nem 30 gazdája volt, vagy nincs szétpusztítva. Ilyen 800e Ft-os sávban 99% lom. és 20 éves alap kisautó.
Néha olyan képek kerülnek fel....
-
Qtya123
őstag
válasz
burgatshow #71076 üzenetére
A letolatom dologra kicsi esélyt látok, arra már nagyobbat, hogy valami nagyseggű nekimegy miközben két parkoló autó között elszambázik, vagy valami jóképességű leviszi a saját autójának tükrével. Ezek valóban rosszabb forgatókönyvek, mint némi jég.
Emlékszem anno ültem még a régi autómban, vártam egy parkolóban, erre egy 2 méter szélességű seggel rendelkező tehén elment a két autó között, a legtermészetesebb módon az A oszlopig visszahajtva a tükrömet. Mikor meg szóltam neki, nem értette, hogy ezzel mi a gond.
-
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #71073 üzenetére
Ezért mondom, hogy kattanás.
Én nyugodtabb vagyok, ha fagyban nem mindig hajtogatja, annak ellenére, hogy nem gond.
-
Qtya123
őstag
válasz
Vikooo #71065 üzenetére
Én mondjuk annyira nem is bánom, hogy nem nyitogatja,csukogatja állandóan a tükröt minden zárás-nyitásnál.
Eleve egy csomószor olyan helyre állok, ahol nem szükséges, hogy csukva legyen, mert nem állnak mellettem és nem is fognak.A másik, ami lehet nem valós félelem és csak saját dili: Ritkán van ugyan, de mikor ilyen ráesett-ráfagyós havas-jeges cucc van az autón, akkor én nem szeretem, ha hajtogatja a motor a tükröt. Kényszerképzetem, hogy éjszakára belefolyva befagy a tükör tartójának résébe a víz és akkor a motor erőlködve szétropogtatja a jeget. Tudom, valószínűleg erre az esély kicsi, de valahogy nem szeretem ráfagyós időben hajtogatni a tükröt, ezért olyankor inkább úgy állok meg, hogy nem hajtom be.
-
Qtya123
őstag
válasz
Gyöször #71057 üzenetére
Ez öreg motor ám. Ez az M-es család, ha jól emlékszem 2001-től van, szóval azért szívócső befecsis, mert még a 200-es évek szülötte. Mindenmentes 1.6 szívó.
Szívócső befecsi, nuku turbó, dupla soros lánc, semmi bonyolultság, ahogy írod, egy kőbalta. Taxikban el is szokott szaladgálni 600.000 km-t.
-
-
Qtya123
őstag
válasz
Gyöször #71053 üzenetére
Mert az M16A nem direkt befecskendezéses. Itt még a szelep előtt lövi be a naftát a szívócsőbe az injektor, így lemossa az üzemanyag a szelepet, nem rakódik le a koksz.
A direkt befecsisnél a szelep után lövi be az üzemanyagot, így nincs mi mossa a szelepeket, le tudnak koxosodni.
-
Qtya123
őstag
válasz
dethroner #71039 üzenetére
Látod most erre is lehetne azt mondani, hogy biztos nem hülyék és nem véletlen van megadva a 30ezres periódus
Aztán az idő és az élet igazolja, hogy jobban jártak azok, akik azért néha vették a bátorságot és nem tekintettek mindent szentírásnak, csak mert mérnökök írták.A 30ezres periódusnak sok motor köszönheti a korai halálát/nagygenerálját/lerakódásait.
-
Qtya123
őstag
válasz
dethroner #70989 üzenetére
Nyilván balgaság lenne aranyszínű olajat várni, hiszen többek között az egyik dolga az az olajnak, hogy ezeket a szennyeződéseket megtartsa, sehol nem írtam, hogy abban mérem az olaj minőségét, hogy a színe milyen, a fórumtárs kérdezett én válaszoltam, hogy milyen 10k után....
"Ja, és gondoljátok a suzuki hülye ezzel a "szar" ecstar olajjal, amiért az 3+7 év garanciát vállal a motorra is, úgy, hogy minden szerviz alkalmával ezt töltik bele? Kockáztatnák a tömeges motorhibát? Én nem gondolnám."
Ilyet sem állított senki, hogy a Suzuki hülye... Csak ha van jobb minőség is, akkor miért ne forduljon meg a fejben a váltás? Ezen ment a beszélgetés, szerintem felesleges minden mondatot kiforgatni belőle.
-
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #70984 üzenetére
Az Ecstar cserén gondolkodtam már én is. Mindenhol olvasni, hogy a kötelező minimumot teljesíti éppen (API-SN) aztán ennyi, nem egy nagy minőségű, tartós olaj. Rövid távokra ritkán használjuk az M16A-t, de ha pályán megyek, ott 150 körüli a tartós (M6-on, többin kb felejtős hosszabb ideig a forgalom miatt, mert valaki úgyis kijön eléd).
Motulra, vagy Mobil1-re gondoltam.
-
Qtya123
őstag
válasz
dethroner #70934 üzenetére
Örülök hogy neked jó, de mint mondtam nekem nem működtek, 2 szezon át tanítgatni kellett. Egyébként olcsóbban vettem darabját mint 16e de ez most lényegtelen.
Én anno azt vettem, amit itt is linkeltek és sokak jó is. Facebook csoportokban vannak, akiknek nem ismerte fel sosem és mindig tanítani kellett, mint nekem is.
Gondoltam én is rá, hogy próbálkozzon mások rendeléssel az utángyártottak közül, de ha kockáztatok és nem jön be az sem, akkor tizenezres tételt bukok a gumik le-fel+centrírozással, hogy utána megint vegyek másikat és már harmadszor fizessen a gumist.
Abban bízom hogy ha már így jártam, hogy ezek a Continentalok is tartósak lesznek és bírják 8 évig, mint a gyáriak.
-
Qtya123
őstag
válasz
Cunaja #70931 üzenetére
Na, akkor ez szerencsére megoldódott.
Nekem nem volt mákom az utángyártottakkal, kínomban anno már a pályán mentem vele 140 km-es távot, az M6-on, tehát kb lassítanom nem kellett, hanem tempomat 150. És akkor sem lett jó. A continentalt meg minden szezonális kerékcserekor felismeri kb két kereszteződés után, az se számít neki, ha 50 km/h fölé nem is megy a mutató.
Neked akkor jó, mert nem kell drága pénzért a gyárit, vagy az ilyen continentalokat megvenni. Gyakorlatilag a 4 darab kerül annyiba, mint egy darab continental.
-
Qtya123
őstag
Nekem a Continental szelepek fixen, minden cserekor kb 1 km-en belül mutatják az értékeket. Elindulok és kb már meg tudom mondani, hogy melyik kereszteződésben megállva lesz a --- helyett az érték kijelezve.
Ez is tök érdekes, hogy kinél mennyi idő. Lehet függ a keréknyomástól és sebességtől is.
-
Qtya123
őstag
válasz
kistukesz #70777 üzenetére
Aki kitalálta azzal nem etetnék meg semmit, mert szerintem alapjában jó ötlet, ugyanis alig vannak, akik veszik a fáradtságot, hogy néha rámérjenek a keréknyomásra.
Így legalább az ki van küszöbölve, hogy felrakják +15 fokban a téli kereket, ahhoz beállított nyomással, majd a hideg beálltával a fél ország lapos kerekekkel jár, mert szerintem 100 autósból 98 nem nézett rá a nyomásra a mínuszok beálltával és végigtolta a telet 1.9 bar körül. Ezzel legalább kicsit rákényszerültek fújni bele.
A hideg beálltakor tele vannak mindig a Suzukis facebook csoportok is az analfabétákkal, akik fényképezgetik a hibajelzést és teszik fel a csoportba, hogy mi a baaaaaj?A gond inkább az, hogy kitalálták ezt a kerekenkénti jeladót, miközben ott van a másik megoldás a kerékfordulat méréssel, amihez nem kell semmi extra kütyü a kerékbe, főleg nem elemmel működő dolog. Nem ennyire precíz, de teszi a dolgát. Az meg külön trógerség, hogy nem cserélhető az elem, hanem jól kiöntik azzal a cuccal, hogy ne lehessen hozzáférni.
De egyébként sajnos ez ilyen, egyre drágább lesz az autózás minden téren. Egyre több szenzor és érzékelő, táblafelismerő rendszer, miegymás. Kicserélsz egy szélvédőt, vagy egy akksit és már rohanhatsz a szervizbe a sok cuccot illeszteni, beállítani, konfigurálni, cserélni...
-
Qtya123
őstag
válasz
Audience #70761 üzenetére
Fene tudja mi forrósodik fel annyira. A napokban kipróbáltam, előtte kb sosem járt a kijelző 24 Celsius felett, most rányomtam maximumra, ahol HI értéket mutatott.
Nem volt égett szag, csak baromi meleg levegő.Viszont nálam van egy olyan érdekes dolog, hogyha párás az idő és mondjunk áll 2-3 napot az autó, akkor ha utána megyek vele és fűtést kapcsolok akkor néhányan percig állott szag van kissé. De csak akkor ha konstans párás és hideg idő van és több napig áll....
Nem tudom mi lehet ez. Klíma minden évben tisztítva, igaz én félek ezektől a beledugod és habot fújsz módszerektől, ezért minden tavasszal ez a klímabomba van: [link]
-
Qtya123
őstag
Nekem ugyanilyenek voltak, ugyaninnen. Az idézőjeles részből sajnos rám a márkaszervizben fel kell tanítani rész lett a sztori vége, de mint írtam később elfelejtette ismét, mikor kerékcsere volt. Pedig direkt ugyanoda tettem vissza a kerekeket, nem cseréltem a pozíciót. A Continental tipusokkal tanítás nélkül tökéletesen működik.
Részedről szerintem egy próbát megér az utángyártott, sokaknál működik hibátlanul. Annyi a cumi benne, hogyha mégsem, akkor ugyan vissza lehet vinni, de a 4 kerék ismételt szerelésének költségét bukja az ember.
Nekem még volt egy olyan próba is, hogy ebből az utángyártottból raktunk be másikat. Azt sem ismerte fel.
-
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #70718 üzenetére
Igen, ha nem menne, már visítana pár km után legkésőbb. Azért azt nézd meg, hogy értékeket mikor kezd mutatni. Több helyen olvastam, hogy vannak akiknek ilyen 50+ km is kellett hozzá, hogy az utángyártott mutassa a nyomást a --- helyett.
-
Qtya123
őstag
válasz
szabonagyur #70715 üzenetére
Ha nem írja ki ideiglenesen, attól még érzékelheti a szelepeket, az nem egyenlő azzal, hogy hibajelzést kell dobnia.
Akkor dobja a TPMS service hibát, ha 1: lemerült, 2: nem ismeri fel/nem érzékeli.Egyébként ezek a szelepek pl hőmérséklet adatokat is tudnak mérni, de azt csak az autóra rádugott diagnosztikával látod, simán az autó menüjéből nem elérhető. Suzuki márkaszervizben készséges volt a szerelő, megmutogatta, hogy mi látszik az autóra dugott tableten.
-
Qtya123
őstag
válasz
simonjoe #70673 üzenetére
"Nincs két egyforma helyzet ahol a teszteket reprodukálni lehetne."
Mondjuk a gumitesztek alatt van bőven reprodukálható helyzet, amiben azt az X darab gumit letesztelik.
Mit nem lehet reprodukálni azon, hogy pl ugyanarra az autóra ugyanannyira fellocsolt úton, ugyanazon a hőmérsékleten, ugyanakkora sebességről csinálsz egy féktesztet különböző gumikkal?Igen, a valóság összetettebb, de azt nem hiszem, hogyha egy vizes teszten egy felsőpolcos gumi hoz X métert, a noname kínai meg x+5 métert, akkor a valóság változó világában ezek az arányok elolvadnak zéró közeli állapotba. Legalábbis új korukban nem, de a litániám vége felé erről is lesz szó...
VISZONT: Nyilván szentírásnak sem kell venni ezeket a teszteket, a gyártók is ha kell, trükközni fognak a profitért. Ha odáig nem is megyünk el, hogy lefizetés (ugye sokkal nagyobb horderejű dolgokban is előfordul, mintsem egy nyamvadt gumiteszt), simán lehet az is, hogy a tesztre más keverékkel küldenek gumit, vagy tudom is én. Volt már rá példa más iparban, hogy a gyártó a tesztre a kiválogatott példányokat küldte (vagy ugye a VW dízelbotrány......).
Továbbá egy használt 3-4-5 éves gumiteszt tényleg nagyon jó lenne. A gumigyártás kőkemény kémia és azt simán elképzelem, hogy egy adott gyártó tesz mondjuk olyan adalékot a gumiba, amitől fiatalon nagyon jól tapad, de hamar hatását veszti és pár évesen már nem tudja fenntartani a gumi puhaságát olyan mértékben az adott adalék, mint amilyen új korában volt. A teszteket behúzta, dolgozott az adalék, később meg már úgysem lesz összehasonlító teszt.Nekem pl anno az IS-en a Goodyear lényegesen gyorsabban öregedett, mint a Conti. A GY eleinte nagyon jól tapadt, aztán 4 évesen már negyed gázra elment a segge a kedvenc fehéraszfaltos kanyaromban. Mintája meg bőven volt még. A Contival ugyanannyi idősen, ugyanabban a kanyarban rendesen forszírozni kellett, hogy meginduljon. És még azt sem lehet mondani, hogy nem ugyanolyan környezetben telt el a 4 év, mert mindkettő kb ugyanannyit futott, ugyanannyit érte a nap. A használati rutinban és mennyiségben semmi változás nem volt a 4-4 éves etapban.
Abban az autóban nem volt kipörgésgátló (sperr sem sajnos), a GY olyanná vált pár év alatt, hogy nedves aszfalton a kereszteződésből nem tudtál kilőni, mert mentél volna aztán egyhelyben álltál 3 másodpercig, mert elkapart a hátsó kerék. Conti meg simán betapadt.
Na nálam az ilyen sztorik miatt vívódik a maximalista énem az ár/érték arányt néző énemmel és a 4 évszakos gumival.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest