Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • comlo

    újonc

    Sziasztok!

    Sokat olvasgattam a forumot, de érdemben most szólok először hozzá valamihez :D .

    Szerintem olyan tapasztalatokat szereztem az elmúlt 1 hétben, amit elég kevesen, és sokak döntésében segíthet.

    Történt pedig, hogy én Indonéziában (Jakartában) élek és dolgozom, és jóideje szemezgettem már egy action cam-el. Annó elvégeztem egy médiaiskolát, ahol megtanultam vágni, valamint itt elég sok olyan élményben van részem, aminek megörökításéhez, nagyon jó társ lenne egy ilyen. Ráadásul itt elég olcsón hozzá lehet jutni, mindenféle elektronikus ketyeréhez (rengeteg hamisított SJ cam-től, a szintén jóval olcsóbb, zsír új eredeti GoPro4 balck-ig ... hogy csak az akció kamerákat vegyem). Végül elhatároztam hogy megveszem a létező legolcsóbb, ~10e Ft alatti kamerát, ökörködni az is jó lesz elven. Itt jött be az a dolog, hogy nála csak picit volt drágább, egy eredeti SJ4000 ... aminél meg csak picit volt drágább a Wifi-s ... aminél egy picit volt csak drágább az 5000-es ... nem nyújtom soká, egy SJCAM sj5000 wifi + boldog tulajdonosa lettem. kemény 2 nap használat után, amikor azért sokmindent kipróbáltam vele, végül visszabattyogtam az üzletbe, és szintén "egy kicsivel többért" (ez mondjuk már relatív nagyobb lépés volt, de még így is jóval olcsóbb mint otthon) becseréltem egy Hero3+-ra. A két kamera közti különbséget, a váltás okát, és a konklúziót írnám le most.

    Csomagolás: a Gopro érezhetően nyugatra készült. Design-osabb a csomagolás, a tartozékok, ugyan ugyanabból a műanyagból készültek, csillognak mint a salamon töke ... aminek pont semmi értelme nincs persze.

    Ház: Meglepő módon az SJcam nyitómechanizmusa, kb fényéveket ver a GoPro-éra. Míg az előbbit, 10 perc után biztonsággal nyitottam-zártam, az utóbinál lassan 1 hét után is, mindig az az érzésem, most fogom eltörni. A Gombokat az SJCam esetében nehézkesebb volt nyomkodni a házban. a Gopro háza kisebb, elsőre nem érződik annyira maszívnak. Persze valószínüleg mindkettő ugyanúgy kibírná a tortúrát ... nem volt szívem nagyon megkínozni őket :U

    Tartozékok: habár csomó dolgot nehézkes volt használni (a biciklis tartó túl vékony vázra volt tervezve, a pántok lehet hogy erősen fognak, kinézetre azért nem voltak valami bizalomgerjesztőek (azért a csoklómról nem esett le a kamera, de extrém helyzetben azért féltettem volna), az álvány csatlakozónak lehetlenül rövid menete volt, így nem tudtam alátét nélkül rendesen rögzíteni), tény, az SJCam-hoz adott alap kiegészítőkkel, szinte minden rögzítés alapből megoldható. A goprohoz szinte semmit nem kapsz alaból,csak két matricás tapaszt, meg egy "átforgató" álványt (90 fokkal elforgatja a kamerát). Ami még ciki: a gopro csatlakozó védő borítása semmihez sem kapcsolódik, 1gy rohadt könnyű elhagyni.

    Aksi: Sajnos ezt nem tudtam rendesen letesztelni az SJcam esetében. Annyit tudok, hogy minden forumon, egyik nagy hibájának írják, és midnenki azt mondta ebben a GoPro fényévekkel jobb ... hát ... nekem a GoPro, erősen intenzív használat mellett, kb 3/4 napot bírt csak.

    Kép: Igazából nem csinál rosz képet az SJCam, jó fényviszonyok között. De nem lehet nem megjegyezni, hogy a másik oldalon, hasonló környezetben, a GoPro azt a képminőséget, és látványvilágot hozza, amit a GoPro ptomovideókban. gyengébb fényviszonoyok között, a hero3+ sem tud csodát csinálni, de itt nagyon kijön már a két kamera közti különbség. Ami pedig még egy fontos szempont volt nálam: a gopro tud különböző látószögekkel dolgozni, az SJCam nem. Jó poén a halszem kamera, de rengeteg olyan helyzet van, amikor nem néz ki jól.

    Verdikt: Jó kamera az SjCam, csomó dologban meglepően jól teljesített nálam. Főleg a látószög és a képminőség okán, NÁLAM szubjektíven megérte a Gopro a plusz ráfordítást. Akinek ezek nem annyira fontosak, esetleg számomra lényeges 120 fps-es 720p-s felvételi funkció sem lényeges, azoknak leginkább az alap SJCam-ot ajánlom, mert ha visszanézek, azért az tényleg NAGYON baráti áron lehet már beszerezni.

    Még valami: ma már a videóvágás és szerkesztés, messze nem akkora kunszt mint 5-10-20 éve volt. De azért nem minden átlag családapa profi Premier Pro-ban, és Final Cut X-ben. mielőtt valaki akciókamerát szerez be, érdemes végig gondolni, hogy mire fogja használni. Az ebből kikerült nyersanyagot, rendesen "meg kell dolgozni", hogy mások számára is élvezhető legyen. Nálam például a mikrofon képességek, azért sem kerültek elő, mert én alapból zenére vágok mindent. Vízalatt a bugyborékolást, motron pedig a szélzajt, úgysem szeretném nagyon hallani :-D

    Köszi a figyelmet!

Új hozzászólás Aktív témák