- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 / 4070 Ti (AD104)
- Házimozi haladó szinten
- Autós kamerák
- Március végi hardverfolyam
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Már elkezdték árulni néhány régiós országban az LG B3 OLED tévét
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
veterán
Én azt se bánnám, ha a "sima-asztali" CPU/VGA tervezés is ebbe az irányba mozdulna a jövőben.
Szerintem, ha a következő, mondjuk VGA sorozat, hozná a jelenlegi tudás szintjét, de cserébe 50-60%-al kevesebbet fogyasztana, sokan nem háborognának.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
zhit86
csendes tag
"és így lehetővé válna a 10 000 GLOPS/wattnál jobb energiahatékonyság"
Ezért ez jópárszoros javulás a mostani állapothoz képest, kvázi az jelentené, hogy egy Geforce 3050-3060 kijön 1 wattból
De nyilván X év alatt összejöhet, ahogy korábban is volt ekkora javulás.A giga-mega wattok kapcsán nekem az nem világos még, hogy szuperszámítógépeknél vagy akár szervereknél miért tekintünk veszteségként a használt áramra.
Ugyebár a számítás maga érdemben nem használ el energiát, annak 99.99%-ból hő lesz.
Vízhűtéssel, hőszivattyúkkal stb. ez az energia visszanyerhető és használható lehet például távfűtéshez, vagy talán más erőművi turbinás rendszerek vizének előmelegítéséhez, vagy bármire, ahol 40-50-60 fokos víz kell. Természetesen adott esetben hőcserélőn keresztül, nem direktben. Én hallotam pár rendszerről, ahol élnek is ezzel a lehetőséggel (pl. pécsi egyetem szuperszámítógépe így lett anno kiépítve), de nem tudom, hogy világszinten ez mennyire elterjedt megoldás.
Megjegyzem aki otthon árammal fűt (nem hőszivattyúra/klímára gondolok és nem is hőtárolós "éjszakai" áramos villanykályhára, hanem hősugárzóra, "norvég" panelre stb.), az szintén ebben a cipőben jár, télen felesleges a PC (vagy akár a világítás) fogyasztásával spórolnia, mert ezekből pont ugyanolyan hatásfokkal lesz hő.
[ Szerkesztve ]
-
flexxx2
őstag
ez a 3D tokozás ennyire drága, hogy nem terjed el gyorsabban?
-
ShiTmano
aktív tag
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
zhit86
csendes tag
Igen kb. helyesen írod. Ezért is utaltam hagyományos fűtésre, nem hőszivattyúsra (az otthoni spórlás részben).
A LED-et még annyival árnyalnám, hogy kevesebbet fogyaszt, mint bármilyen más közismert fényforrás, de az ami rá van írva watt, az szintén 60-80%-ban hővé lesz.
[ Szerkesztve ]
-
tigrismaki
csendes tag
Az pont egy reaktorblokk teljesítménye! Nem "csak" a fele!
(Paks pl. 450MW körül van blokkonként.)
-
Alogonomus
őstag
válasz
tigrismaki #7 üzenetére
Mondjuk Paks 2 már valóban 1000 MW körüli valós teljesítményű blokkokkal készül majd.
-
Cyberboy42
senior tag
Na igenám, de akkor ott is kéne lennie a szuperszámítógépnek egy fűteni való városka melett, nem mellesleg, földrajzilag olyan helyen ahol van is értelme fűteni, mert ott ahol 2 hónap a tél, jó esélyel nem éri meg a vesződés, meg a vezetékek, csövek, több lehet vele a macera mindsem megérje, már csak azért is mert igaz hogy a hőtermelés magas de a hőfok az bizony alacsony, ahogy írtad is 50-70 fok lehet, azt meg mire kivezeted, már gyakorlatilag használhatatlan.... a nagy szervertermeket, meg amúgyis inkább klímázzák, és léggel hűtnek. Sőt a fogyasztás jelentős része pont a klímaberendezésekre megy el.
...A teknős ezután pszichoanalitikusként kezeli az identitászavaros krokodilt...
-
bryant56
aktív tag
Így már érthetőbb kontextussal, hogy a 'LED chip' szóhasználatot helytelennek érzitek.
De számomra a LED, mint dióda az a DIP(Dual In-Line Package) LED. A DIP LED-et meg modern izzókban nem használják már.
A többi fajta LED, mint a Chip-on-Board (COB), Surface Mounted Device (SMD), Chip-on-Glass (COG), kettőnek a nevében is benne van a chip szó, meg elég sok helyen hivatkoznak LED chip-ként ezekre.
De nem akarok belemenni végtelenségig nyúló nyelvtani vitákba...
-
Robitrix
senior tag
válasz
tigrismaki #7 üzenetére
Mára 500 MW egy blokk. eredetileg 4 darab 440 Mw-os volt az elektromos teljesítmény. aztán további energia termelő egységekkel felvitték a teljesítményt 500 Mw-ra. Persze az eredeti 440 Mw elektromos energiát termelő blokkok termikus teljesítménye valahol az 1300 MW körül van. Vagyis a maghasadás ennyi energiát termel. Vagyis jelenleg úgy 800 Mw energia megy el a pocsékba és a hütővizen keresztül jórészt a Dunát melegíti. Persze nem lehet egy reaktor teljes energia termelését felhasználni, mert rengeteg energia megy pocsékba az elsősdleges reaktort hütő rendszerben és a hőcserélőkon keresztül a tovább adott energiából és nem lehet a teljese nagynyomású gőz(350-400 atmoszféra) 100%-ban energiát termelni.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Még ki sem pihentük az első Exascale rendszereket, máris célkeresztbe került az ezerszeres gyorsulás.
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- BestBuy topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Musk szerint ideje leállni, az AI veszélyes az emberiségre
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 / 4070 Ti (AD104)
- Házimozi haladó szinten
- Ukrajnai háború
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Új, bontatlan, iMac 21,5"4K (2019) i7/32GB RAM/Radeon Pro 560X/1TB SSD/magic mouse2, keyboard 2
- Üzletből, iMac 27"5K (2017) i5/40RAM/Radeon Pro 570/1TB Fusion/magic mouse2, keyboard 2
- I3 10100F/Msi b460 Tomahawk/2x8Gb 2666mhz/Gt710/be quiet pure power 11 700w/240Gb
- RASPBERRY PI 4 MODEL B 8GB+tápegység+ház+sd kártya
- Apple iMac CTO 2013 i7 27" 16 GB RAM 512GB SSD + 1TB HDD
- NAS/Home server Alap PC, i5 4690, 8gb ddr3, 120GB SSD
- Dell PowerEdge R720 (8xSFF, 2x Intel Xeon E5-2658 v2(osszesen: 20 mag / 40 szal), 256GB RAM)
- Dell PowerEdge R620 (4xSFF, Intel Xeon E5-2650 v2(osszesen 16 mag / 32 szal), 48GB RAM)
- RGB Gamer PC - i7 8700k, 32gb corsair, 1060 6gb, 1tb ssd
- GAMER PC GARANCIA RTX 3070 I7 9700F
Állásajánlatok
Cég: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Város: Budapest
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest