Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gabmolnar

  újonc

  Szuper összefolgaló cikk, gratula!

  Amit/akit még a kis szereplők közé beillesztenék, az a Relativity Space. Bár ők "csak" a hajtóműtesztekig jutottak eddig, de egyrész az általuk használt technológa úttörő az űriparban (azaz hogy szinte a komplett űreszközt kinyomtatják 3D nyomtatóval), másrészt elég szép tőkét sikerült összehozniuk nemrég (500M dollár bevonása történt meg). És nyomtatják már nagyban a többi szerkezeti elemet is. Én személy szerint nagyon drukkolok nekik :)

  A SpaceX-szel kapcsolatban többször olvastam már azt a véleményt, hogy bezzeg ha Musk kapta volna azt a sok pénzt/ő irányította volna a NASA-t, akkor már...Hát én nagy fan vagyok, de úgy gondolom, hogy ő a megfelelő ember a megfelelő helyen és időben - és ezzel nem lebecsülni akarom. Az elmúlt fél évszázad sikerei, kudarcai és zsákutcái, valamint nem utolsó sorban az általános technológiai fejlődés nagyon kellett ahhoz, hogy a SpaceX elérhesse azt, amit elért (plusz a kormányzati támogatás, azaz az magánűripar beengedése a NASA beszerzésekre, amit még Bush indított el talán, de Obama alatt vált meghatározóvá).
  És amiről talán mostanság kevés szó esik, hogy anno nem véletlen került az űreszközökbe készült mikroelektronika (is) csilliókba: a kereskedelmi forgalomban lévő alkatrészek egész egyszerűen megbízhatatlanok voltak. Manapság meg szinte a bolti cuccokat bele lehet rakni :D

  Nagyon örültem a New Shepard sikeres útjának, és izgatottan várom a SN9-et :) Valami elképesztő volt látni, ahogy egy kb 15 emeletes épület (azaz az SN8) a hasára fekszik a levegőben zuhanás közben, majd visszaáll függőlegesbe, anélkül, hogy darabokra esne :)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés