Hirdetés
- Az AMD Kínára szabott AI gyorsítója is beleesik az USA új exportkorlátozásaiba
- Milyen TV-t vegyek?
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Az Intelt is utolérte az USA új exportkorlátozása
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED monitor topic
- Letarolná a kínai AI igényeket a Huawei CloudMatrix 384
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vukmuty
tag
Van itt olyan,aki debreceni és szokott a Hobbykingről rendelni?
-
Soybex
őstag
Tuti ott leszek. Szeretnék pár dolgot kérdezni majd a tapasztaltabb drónosoktól, hogy mennyi a beszálló összeg ami alaphoz elég stb.
-
Teréz Atya
senior tag
Elnezest, nem a szemelyed ellen iranyult a kritika, hanem a "Nem értem minek az árat feszegetni" mondatodnak, meg amit szerintem kepvisel. Amit eszre vettem, mindenki tart egy szent tehenet, amire a vilag minden penzet rakolti, am ennek mertekerol informalodni esetleg megkerdojelezni istenkaromlas. Es engem ez bosszant.
Ugyanezt latom a magyaroszagi magyaroknal, felvideki magyaroknal, szlovakoknal es az osztrakoknal is. Sot ami beszamolokat olvasok ismerosoktol ugyanez megy angliaban vagy svedeknel. Csak ez utobbinal azon megy a jajveszekeles, hogy nehogyma egy kis motorcsonakot ne vehessen az ember, ami a mi leptekunkkel egy uszo plaza.
Igen, igazad van, a kopterezes meg az olcsobbik hobbik egyike, sot ha nem lepi at az ember a magikus brushless vonalat, meg egy magyar / szlovak atlagfizeteshez kepest is bago, de ne legyen mar tabu az arakrol beszelni.Lenyeg ami lenyeg, azert pofozom a szot, hogy nojunk mar fel es legyunk tisztaban magunkkal, anayagi lehetosegeinkkel.
Es utolag is bocsanat ha tul nyers voltam, es igen, van egy jo adag szalmababozas az egeszben. Viszont egy honap utan, amikor mar az xedik vastagon pozsonyi atlagon felul kereso szajabol hangzik el, hogy "Na Slovensku sa dá len zdochnúť" mikozben egy akkora hodalyt terelget az uton, hogy talan a ceg CEO-janak nincs akkora, no ekkor durran el az ember agya.
Es itt azt hiszem, hogy abba is hagyom, mert jon egy modi es seggbe rug.
-
ViZion
félisten
válasz
Teréz Atya #30 üzenetére
ööö... mérges vagy rám?
Annyit próbáltam írni, h szvsz ez még nem is drága hobbi, és igen, mindenki mérje fel, h mennyi fér bele. FPV tetszik nekem is, de dec óta a héten tudtam kimenni a Symával gyakorolni komolyabb gép nekem kidobott pénz, időm nincs rá.
mondjuk egyelőre elég ezt is nem kinyírni
A szavazóképes, etc... gondolatod másként látnád Te is, ha bejönnél olvasni a számtechboltosok kiborulnak és a hülyétkapok az aprótól topikokba: pár oldal után még kérnéd is, h as globális felmelegedés, ufók, akármi töröljék el az emberiséget...
-
rudi
nagyúr
válasz
Teréz Atya #30 üzenetére
Hidd el, sokan nincsenek vele tisztában. Pl. napi egy doboz cigivel számolva 350k körüli az éves fogyasztás. Illetve a "minden szombaton buli" is bele tud kerülni pár százezerbe. És ezeket elég sokan megcsinálják nem csak a tehetősebb körökben.
-
Teréz Atya
senior tag
Azert nehogymar csipkekesztyuben verjuk a tudjukmit.
Az minimalisan elvarhato, hogy egy szavazokepes, felnott ember tisztaban legyen az anyagi helyzetevel - a kiadasaival es beveteleivel.
Hidd el a Hobbyking sem felebarati szeretetbol jott letre, hogy legyen honnan megvenni a napi hobbyra valot.Najovan, inkabb itt befejezem, mert ez nagyon messzire vezet es inkabb mar a Kiszamolora valo, de azt meg csak az nem olvassa, akire raferne.
-
ViZion
félisten
Nem értem minek az árat feszegetni... ez hobbi és még az olcsóbbak közül való. Hobbi akvarisztika: nem olcsó, pedig nem is tengeri aksim volt, de oda is lehet herdálni. A nagy aksikat most szüneteltetjük, de lesz majd megint. Gyereknek beállítottunk nemrég egy kis akváriumot, rengeteg cucc volt már, így is olyan 25k volt a vége. Ott a PC, meg a vízhűtés... a legtöbben nem merjük összeadni mibe fájt
De ez kismiska, barátom rallizott... ott egy versenyen eltolta kb. a PC-m árát, és ő még csak a belépőszinten játszott. Áh, játék... a helyi pókeresek sem kis tétben tolják, aki oda bekerül az pár FPV kit árát elbukhatja esténként...
Szal. ez nem egy őrült drága hobbi, persze lehet erre is herdálni, csak tudni kell kinek meddig ér a takaró.
-
Teréz Atya
senior tag
Egyedul arra kell vigyazni, hogy az ember addig nyujtozkodjon, amig a takaroja er. Mindig van egy hangyapuculonyival jobb cucc, ami csak 25%-al kerul tobbe. Viszont az ember bevetele veges, tudni kell meghuzni a hatart. A lenyeg, hogy az ember ne vegyen fel hitelt, sot tegyen felre es a maradekbol dorbezoljon.
Igen, kerestek mar meg, hogy hol lehet hitelbol Phantomot venni Szlovakiaban. Es nem penzkereset miatt kellett, hanem hobby celokra.Ja igen, merjuk osszeadni a hobbynkra ontott penzmennyiseget, aztan dolgozzuk fel mennyi az annyi. En pl. eddig elvertem a gepeimre egy jobb noti arat es esztimacioim szerint mire egy evig fogom uzni a hobbymat meglesz egy gamer noti ara. Ha valaki ezt elcigizne, azt kezeles helyett rogton vihetnek hamvasztani. Es mindezt ugy, hogy a probaltam a legolcsobban kihozni.
-
Zsolteeka
tag
válasz
Teréz Atya #22 üzenetére
Én eddig Fatshark Teleporter V3-at, Predator V2-t és most egy Dominator V3ast használok. Szóval nekem erről van csak tapasztalatom. Itt találsz egy cikket, a kollégám írta, nagyjából képet ad az FPV szemüvegek tudásáról és hogy mit érdemes szem előtt tartani. ( sok egyéb más jó cikk is van egyébként a különböző alkatrészekről, érdemes körülnézni )
A Quanum V2-ről talán az RC Modell fórum megfelelő topicjában tudnak neked érdemben segíteni. A banggoodos iron man szemcsi olcsó, de ahogy hallottam olyan is. Én azért használom a Fatsharkokat mert egyrészt minőségiek, sosem hagynak cserben és nagyon kompakt, kis helyet foglal, a fejemen sem néz ki olyan hülyén. Én a doboz szemüvegekből egyet próbáltam, de nekem nem jött be, azt hiszem az Quanum V1 volt. Van magyar fejlesztésű FPV szemüveg is, FPV Voyeurnak hívják, érdemes ráguglizni, ár/érték arányban a legjobb doboz szemüveg, kényelmes, könnyű és nem utolsó sorban gyorsan megjön.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
Zsolteeka #21 üzenetére
Engem nagyon erdekelnenek az FPV szemuvegek. Ha jol szamolom egy Quanum V2 szeruseget ki lehet hozni kb 100 dolcsibol. Azonban sokan panaszkodtak RC Groups-on a fresnel lencsekre h csapnivalo a kepminoseguk es konnyen serulnek. Ez mennyire igaz?
Meg pl neztem banggoodon az Iron Man-es DIY szemuveget, annal meg azt hoztak fel h tul szeles a latomezo? Nem ez lenne a jo?
Az a baj, hogy 100 dollar kicsit sok kiserletezgetesre.Ja, igen, akku. Hobbykingen megjelentek a grafenes akkuk meglepoen jo C ratinggel. Valaki mar probalta oket szemelyesen?
-
Zsolteeka
tag
Ha esetleg valaki úgy gondolná hogy szívesen belevágna versenydrón építésbe és/vagy kíváncsi a menetére, akkor ezen a linken talál egy kezdő quadkopter összeszerelő videót.
Kezdő FPV Verseny quadkopter építés
Ha pedig érdekel valakit ahogy a saját gépemet raktam össze amivel az előző hszben linkelt videóban repültem, az youtube élő közvetítés felvételét itt találja ( kevesebb magyarázattal ):
FPVRace Hungary Live - Drón Építés Zsoltee-val
Jó szórakozást a videókhoz.
-
Zsolteeka
tag
A 120-150 azért elég durva végsebesség lenne, 135km/h-nál eddig még nem láttam gyorsabb versenydrónt. Nálunk az akkumulátor a behatároló tényező, a kopter többi része simán bírná a gyorsabb tempót is.
Itt egy kis videó az egyik gyakorlásomról és a youtube csatornám tele van ilyen videókkal, Én is indulok majd a bajnokságon.
-
Gyuszee
csendes tag
Amit jelenleg a legtöbb profi racer használ az a Frsky Taranis x9d plus olyan 200-250 dolcsi, attól függően, h milyen összeállításban vásárolod (alu koffer, alukoffer és egy 8(16) csatornás vevő stb stb).
De kezdésnek akadnak olcsó rádiók is, h ha még vki bizonytalan, h tetszik-e neki ez az egész. Ilyen rádiót 25-30ezerért már lehet venni.
És igazából a a vázat ki tudja hozni az ember 7-10ezer forintból
A motorok 4db darabja 2500 akkor az megint egy 10-es
Repülésvezérlő (naze32 vagy vmelyik klónja, semmi sallang csak gyro és gyorsulásmérő jisz más ide nem is nagyon kell még a gyorsulásmérő is feleslegessé válik egy idő után) 5-8ezer forint
Motor szabályzó ESC 4db 14ezer forint
És itt ugye ha már van adód és vevőd akkor már tudsz repkedni igaz itt még messze nincs fpv
Ehhez jón egy videó adó mondjuk olyan 8ezer 200mW-os.
Egy videó vevő: 16ezer
Egy pár RENDES antenna (botantennák felejtősek) 5-10ezer
Kamera: 10ezer HUF (vannak dolgok, amin nem biztos, h jó spórolni)
Video lejátszó eszközdirekt nem szemüveget írtam
Lehet venni a Fatshark 300 dolcsis csodahemüvegét, na abba még 20 dollárért vevő modult stb stb, de aki elsőre nem engedheti ezt meg magának remek kis helyettesítő eszközök illetve dobozok vannak forgalomban
Pl: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=78129
18ezer forint.
(Extra egy OSD modul, h a gép egyes telemetria adatai megjelenjenek a lesugárzott videó képen: 2,5 ezer)
És ugye még 3 lényeges dolog hiányzikPropeller, akku és a töltő, h az akkuban legyen is vmi. Töltőhöz pedig egy tápegység is kell
Töltő tápegységgel legyen 15 (de akár a csillagos ég is
)
Összegezve a gép fpv és távirányítással együtt megvan mondjuk 200-ból, de ugye a távirányító használható más rc eszközökhöz is, ha esetleg megragad a hobbi más ágazata is
És még ugye nem volt szó továbbra sem a fogyóeszközökről. Akksik és a propellerek.
Egy már használható Lipo akksi ára 4-5ezer forint. És persze a a határ a csillagos ég 50-60 eurós akkis is elképzelhetőek, minden a te igényeiden múlik. És ugye egy akksi semmire sem elég szal 10 db már használható. Ugyanis feltölteni már idő igényes móka 1-2 akksival 10 perc alatt végzel és aztán 2-3 óra töltögetésRáadásul zuhansz esel becsapódsz... És biztos, h ezek egyike, vagy mindegyike bekövetkezik
Sérülhet az akksi és szépen tűzjelenség mellett elpatkolhat. És ilyen igénybevétel mellett az élettartam sem az egeket verdesi. És itt jön képbe egy jobb töltő (nah a 15ezer forintos nem ez a kategória, de indulásnak megteszi)
A következő tétel a propeller. Törik. Kötelező érvényű. Biztos, h eltörik, ha nem törik el vmit rosszul csinálsz. Egy szett propeller ára, ami ugye 4 db légkavarót jelent 700-tól megint csak a csillagos ég (melyik gyártó, mekkora prop, milyen anyag) És itt pedig megint csak zsákszámban érdemes gondolkodni
Szóval ha ténylegesen elkezdi vki űzni ezt a hobbit akkor azon kapja magát, h a fogyóeszközökre többet költ mint a gépre magára
Ja igen és még nincs a gépen egy HD videó rögzítésére alkalmas fedélzeti kameraGopro, Xiaomi, Mobius stb stb
Meg egyéb apróanyag, csavarok, vezetékek, kötegelők, forrasztáshoz eszközök, anyagok, ragasztók, mérőműszerek.
És akkor még nem beszéltünk arról, h ezeket sokszor nem tudod idehaza megvenni, hanem csak külföldről (Kína, USa, Ausztrália, EU). Ekkor ugye jön a képbe a postaköltség és a vám
Egyben így soknak tűnikDe moduláris a rendszer, ha egy motor meghal csak azt kell pótolni
szóval idővel a propellerek és a lipok adják a kiadások gerincét.
-
Teréz Atya
senior tag
Szim port es telemetria van mar a mezei FS-i6-ban is. Ha meg keves lesz a 6 csatorna, majd felflashelem 10 csatornasra. Igaz, akkor kell majd vennem egy 10 csat vevot 17 dolcsiert.
@ Allien - ismerem a Devo 7e-t. Persze azt kifelejtetted, hogy mindjart range mod-al kell kezdeni, ha nemcsak verebmeretu gepeket akarunk terelgetni - > szetszedni a vadi uj tavot es athidalni a teljesitmenylimiter diodat. Aztan, ha az MJX X600-at is akajuk iranyitani, lehet bele forrasztgatni NRF24L01 modult, es ezutan jon csak a flasheles. Es persze minden elsore sikerult.
Tehat 60 a tav, 23 a 7 csat. vevo. Ha mas gepet is akarok iranyitani, akkor meg +modulok, modulonkent 7-10 dolcsi.
Arrol nem is beszelve, hogy kinaban a kis gepeknel neha 3 fele ado is van egy szeriaban (pl. CX-10), amik egymassal nem kompatibilisek. Tehat teljesen lutri, hogy az ember tudja-e majd iranyitani a kis gepet a tavval vagy nem. -
ViZion
félisten
Nah, kicsit még gyakorolok a Syma-val...
Elmúlt 2 hétben egy nap tudtam röptetni. Jó lenne ilyen versenyt megnézni, remélem lesz még róla hír. -
Allien
veterán
válasz
Teréz Atya #14 üzenetére
De akkor sem FlySky! Ha olcsó, de jó kell hasonló áron, akkor inkább Walkera Devo 7E 7CH Transmitter. 60 dolcsi körül mozog, nem szokott több lenni, igaz, kell hozzá Walkera RX701 2.4G Receiver ami plusz pénz. De, a Devo 7E nagyon kedvelt darab, szét moddolták mind szoftveresen, mind hardveresen. Így alkalmas több márka kezelésére is, mint WLtoys (XK is), MJX, Hisky, Skyartec stb...
-
rudi
nagyúr
válasz
Teréz Atya #14 üzenetére
Szimulátorhoz, telemetriához, időtállósághoz. Persze feltéve, hogy az ember komolyan és hosszú távra gondolkodik. Általában az RC cuccoknál az áll, hogy a nem törős dolgokból, mint pl. a távirányító vagy a töltő illik - bár nem kötelező - igényeset venni.
-
Teréz Atya
senior tag
Nem tudom miert kene 150-300 dolcsi egy tavra? Ha jol tudom meg egy 9 csat. RadioLink AT9 is megall 110-nel. En meg a 6. csatornaval sem tudok mit kezdeni, mert gimbal / gps nincs, headless-el meg nem bohockodom. A helyzetjelzo duda meg kulon van, ha elmegy a gaz, magatol bekapcsol.
-
rudi
nagyúr
válasz
varkokonyi #11 üzenetére
Tudjuk, ahogy a ravasz is elsütőbillentyű meg még csomó szakszó. Ez a "drón" bizony belerohadt a köztudatba, sok értelme nincs küzdeni ellene. Mert UAV FPV multikopter vagy mi lenne a full hivatalos kifejezés, de azt meg ki tudja, hogy micsoda...? Jó lesz ez drónnak, még ha nem is MQ-9 Reaperről van szó.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
varkokonyi #11 üzenetére
Ok, deha az lenne a cimben, h multikopter csak a beavatottaknak esne le, hogy mirol van szo.
-
varkokonyi
csendes tag
Nem drón!
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
Teréz Atya #9 üzenetére
Kis pontositas:
zacskos szettekben tipikusan nincs benen az FPV kamera + ado, kiveve az Eachine-t, azert dragabb valamivel. -
Teréz Atya
senior tag
válasz
darealkilla #6 üzenetére
Hat ez nagyon hosszu.
Maga a gep FPV kameraval kihozhato also hangon 120-bol, ehhez meg kell akku + tolto + tav + szemuveg / monitor.
Erdemes lesni az akciokat, mert en a 260 dolcsis Emax NighHawk 280 pro-t 108 dolcsiert vettem.
Az en budzsem normal aron:Emax Nighthawk 280 pro ARF - 190 $ (kamera + ado benne)
FlySky FS-i6 tav - 50 $
SkyRC imax b6 mini - 32$ (eredeti tolto)
SkyRC tap - 14$
1500 mAh akku - 12 $ (35C) - 14 $ (45C)
2 X20 6040 prop - 10 $
Szemuveg - ??? $Az alapgep ara nagyon ugralhat. Attol fuggoen, hogy veszel egy jo marka eloreszerelt gepet (pl. Emax) vagy veszel 120 dolcsiert egy Eachine 250 Racer-t zacskoban. Januarban GearBest-en 85 dolcsiert voltak a zacskos kitek.
Most pl. nagyon gondolkozom egy 190-es gepen, mivel a 280-as NightHawk-ot feltem.
Viszont, ha magad szereled ossze, bele kell masznod abba, hogyan kell beallitani, mert a nelkul ugy fog repulni, mint egy feltegla.Az emlitett Walkera Runner nekem nagyon no-no kategoria. Nem eleg, hogy karbonvaz helyett uvegszalat huztak be karbonnal, meg annyira el is van vekonyitva. Az Emax karja pl olyan vastag, mint a kisujjam, es a vaz sem nyiklik-nyaklik. A Runnert meg kezzel meg lehet hajlitani.
Meg alacsony fordulaton van, hogy megallnak a motorok. Flip of death.
Nem veletlen, hogy ilyen olcson osztjak, mert amugy a Walkera ceruzaja vastagon fog. -
molnigee
aktív tag
válasz
darealkilla #6 üzenetére
Ez mondjuk 180 volt EU raktárról, ez egy alap RTF (ready to fly) csomag. Walkera Runner 250
Persze a legtöbben építik, mindent meg lehet venni alkatrészenkét, vannak csomagok is.
PL ZMR 250
Ehez kell még pár dolog, táv, aksi, fpv. -
rudi
nagyúr
válasz
darealkilla #6 üzenetére
Hobbykingen vagy alibabán és társain már 150 dolcsi körül találsz tisztességes szereld magad vagy alapabb összerakott csomagokat is. Persze abba bele kell még tenni további 150-et akkukra (mert ugye eggyel sokra nem mész) és becsületes töltőre, 150-300-at távirányítóra és még 300-at az FPV szemüvegre.
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Teréz Atya #5 üzenetére
Milyen gépek vannak 150 dodó körül? Tényleg nem vágom a témát, inkább 150 rugóhoz (forintban) vannak közelebb, amiket találtam, de az már elég profinak tűnt.
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
Sebaj Fóbiás #2 üzenetére
Egy versenygep kamerajaval tipikusan 50 ms delay-el kell szamolni. Egy Mobius mar 100 ms delay-t biztosit.
Ami nekem van, konzumer 50 dolcsis FPV szett, az meg kb 100 ms - 150 ms. Mondjukra egy szenkefes hexan nem nagyon eszlelni a kesest, a gep nagy joindulattal is max 20 km/h-ra kepes.
Egy ilyen versenygep meg 120-150 km/h-t is kivisz. Igaz, nekem a kb 50 is mar ursebesseg.Amugy a legdurvabb ebben a hobbyban nem a versenygep, mert azt mar 150 dolcsibol ki lehet hozni, hanem a szemuveg. Egy jobb fatshark 350 dolcsi. Monitorral meg nagyon, de nagyon nem az igazi.
-
Nagyon jól néz ki, nem is tudtam eddig, hogy van ilyen. Ha valakinek van rá ideje/pénze, annak ismét egy remek hobbi, amibe bele lehet önteni vagyonokat.
-
Márton
nagyúr
válasz
Sebaj Fóbiás #2 üzenetére
minimális, 1/10 mp vagy még kevesebb..
látod, ha tudják irányítani ilyen sebesség mellett, nem lehet gond.
Inkább kamera kérdése, mert ami rögzít is, ott nagyobb a delay.
Itt kifejezetten FPV panelkamerát használnak. -
radi8tor
MODERÁTOR
Mint egy superbike verseny levegőben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az FPV versenysorozat első állomás a Velence Korzón kerül megrendezésre, a végső győztes pedig részt vesz majd a Hawaii világbajnokságon.
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Szép állapotú Apple Iphone 8 Plus 64GB független fekete - akku 74%-os - 1 hét próbagaranciával! -
- Apple Watch 3 okosóra gyári szilikon szíjával - akku 86%-os (!) - 1 hét próbagaranciával! -
- Iphone 15 Pro 128 GB Natural Titanium 17 Hó Gari
- HP ProDesk 600 G3 SFF PC 7. GEN I5-7500 CPU NVMe SSD DDR4 HDMI Windows 11 Pro
- Forza Audioworks (FAW) Claire Hybrid HPC kábelek (IC és XLR) Sennheiser 6XX-sorozathoz
- Fujitsu LifeBook U7512 12. gen. i5 laptop /12X4400 Mhz, 16GB DDR4, 256GB SSD, Intel Iris Xe Grahics
- Super Nintendo All Stars + Super Mario World konzol (SNES) 1Chip 02 super nintendo
- Fujitsu LifeBook U7510 10. gen. i5 laptop (8X4200 Mhz, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN11 Ready)
- Fujitsu Esprimo D757 6. gen. I5 SFF PC (Intel I5 6500 4X3200 Mhz, 8 GB DDR4, 256 GB SSD)
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest