Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Moleman

    addikt

    válasz Vakegérke #6893 üzenetére

    Régebben én is sokat IT supportoltam, de nagyon kellemetlen sztorik nem voltak szerencsére. Pénzt szerintem soha nem kértem érte, de néha kaptam ajándékba rossz laptopokat bontásra, amiben voltak eladható dolgok.
    Az utóbbi időben már csak szórakozás, a barátnőm szüleinél rendszeres hétvégi program, hogy elém tesznek több régi laptopot, már úgyis ki akarták dobni, válasszak egyet, szétszedhetem, tudják, hogy szeretek játszani vele.
    Amit találunk benne, azon megosztozunk, apósom is szereti gyűjtögetni a különféle csavarokat/vasdarabokat (pl spiáter kijelző keret), ami még "jó lesz valamire". :D

    A kedvenc tanulságom viszont az volt, mikor egy barátomnak építettem egy Phenom konfigot kb 10 éve (ezidőtájt én még a 2005-ös Prescott desktopom nyúztam).

    Akkoriban kezdett elérhető lenni az SSD, belefért a keretbe, hozzá is csaptunk egy 64 gigás OCZ-t a 2 terás Barracudahoz. A beszerzést ő végezte, én csak az ötletgazda és összeszerelő voltam a történetben.

    A lelkére kötöttem, hogy C-re semmit, amúgy is mindenkinek ez volt a tanácsom, kaptak egy aránylag kicsi (30-50 GB) partíciót a vindóznak, tanulják meg tisztán tartani, cserébe lesz sok tárhelyük (hogy pozitív példa is legyen, a 74 éves nagymamám például tökéletesen betartja ezeket a szabályokat :D) .

    Kb 1 héttel később szólt a srác, hogy valami nem jó, nem indul a gép. Átmentem hozzá, a BIOS nem látja az SSD-t, meghalt.

    - Mit csináltál az elmúlt 1 hétben?
    - Hát töltöttem filmeket.
    - Beállítottad, hogy a vinyón legyen a letöltési mappa? (Magának telepítette a torrent klienst.)
    - Hogy mit?

    Na, akkor meg is van a probléma, azóta tapasztalatból tudom, hogy 1 hét torrentezéssel ki lehet nyírni egy kisebb SSD-t. :D

    Az SSD-t amúgy visszaküldte garanciában, és mivel pont akkor vezették ki a 64 gigás SSD-ket a piacról, kapott helyette egy 128-ast ingyen. :C Ez a szerencse amúgy végigkíséri a srácot az élet minden területén, hihetetlen dolgokból jön ki (általában anyagilag) jól.

    Az a gép amúgy azóta is hibátlanul működik.

    Ez a történet annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy a jelenlegi desktopomban 256GB+1TB SSD van, és inkább a médiaszerveremmel torrentezek. :D Apropó, az egy Aspire 5755G a szekrény mélyén, én pont kifogtam egy örök életű darabot, több mint 8 éve megy szinte éjjel-nappal. :D

    Más:
    Volt korábban szó a céges policy miatt elalvó gépekről, kínai mutatós órákról és optikai egerekről. Erre van egy sokkal egyszerűbb megoldás, én legalább 5 éve használom a munkahelyemen, Caffeine. :) Néha számít neki, hogy mi az aktív ablak, van aminél nem működik, van ami hangot ad mikor épp aktiválódik (pl PowerPoint), de hasznos kis jószág.

    Szerk.:
    Majdnem elfelejtettem, én is voltam nagyon noob az elején, a Prescott volt az első saját építésem 17 évesen, a konfig jó lett (még a 300 wattos Codegen táp is kegyes volt hozzám az elmúlt 15 évben :U) , csak az nem tűnt fel válogatás közben, hogy az alaplapon csak 1 IDE port volt, nekem meg akkoriban 2 vinyóm és 2 ODD-m, mind IDE. :D Úgyhogy vennem kellett 2 db IDE-SATA átalakítót, hetekbe telt mire beszereztem az 50 km-re lévő megyeszékhelyen, és rákölthettem a konfig 25%-át pluszban, brutál drágán adták. :W

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák