Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • hunluki

  aktív tag

  Csak offban de szeretnék rácáfolni.
  Adott egy dell optiplex 980 asztali gép i5 2400 procival, 4x2gb rammal és egy GT710 VGA-val. Még el capitant telepítettem rá ami annyiból állt hogy csináltam egy mókolt telepítőt (20p gugli és kb fél óra amíg elkészül), boot róla, telepít, majd egy setup végignyomkodása ami feltette a VGA/hang/hálókártya drivereket. Na ez a gép azóta működik és frissül magától hibátlanul (time machine backup van ha para lenne).

  Tudom off meg minden, de van gyűrve elég rendesen kép/videószerkesztésre és hibátlanul teszi a dolgát évek óta.

 • hunluki

  aktív tag

  Bár nem nekem címezted de:
  0. a design szerintem igenis fontos mert mégiscsak azt bámulod, szóval szaracsempe.

  1. Kb játékra használom csak, viszont minden nagyobb winupdate után elb.ssza a játékok beállításait és teker hogy ő most optimalizálja a beállításokat. "Optimalizálás" előtt 1440p 60FPS ultra pl a forza 4, utána 4k, medium és 25-30 olyan stutterrel hogy könnyem helyett a vér folyik a szememből.

  2. Ha nem restartolom egy ideig akkor bezuhan az FPS-em csomó játékban, pedig csak alaprendszer + steam + origin + uplay van fent, ezek közül is mindig csak az fut amivel éppen játszom. Restart után minden szép és jó.

  3. 20 napos eltolással is képes becsúszni úgy egy update hogy beszakad tőle az FPS pedig elvileg csak biztonsági fix. Ha leszedem akkor utána minden hibátlan, x idő múlva jön a javított patch, utána már jó.

  +1: régen volt hogy volt egy órám leülni játszani, de mivel régen volt win bootolva ezért közölte hogy ő most frissít és újraindít, majd bootloopba ment. Csökkentett mód, patch leszed, megint minden szép és jó. Később ugyanez a frissítés gond nélkül felment. Ez csak +1 mert kb egy éve nem volt ilyenem, de akkor nagyon beégett.

  Szóval ha csak játékra használod akkor kb ilyen gondok vannak vele. Nem véletlenül vettem konzolt erre a célra, mondanám hogy az exklu címek miatt, de igazából az MS féle b.szakodás is rátett egy elég komoly lapáttal.
  Mindezt úgy hogy amúgy nem lenne rossz rendszer ha lenne egy vállalható minőségi kontroll mielőtt kiadnák a patcheket, illetve nem gondolná úgy az MS hogy az UWP játékai szebbek magasabb felbontáson ingatag alacsony FPS-el mint alacsonyabb felbontáson csutkán fix 60-on.

  Ja és eredeti W10, gyári setup, semmi gyomlálóprogi, csak az emlegetett launcherek.

 • hunluki

  aktív tag

  Tekintve hogy windowst csak játékra használok ezért ez nem annyira meglepő :)

  Akármi is, W7 alatt ugyanezen a vason nem csinálta. Sőt, van hogy hosszú időn át nem csinálja, aztán jön egy update ami miatt megint előjön az idegesítő dolga.

  FPS beszakadást nem tudom mi okozhatja, néztem már CPU/GPU loadot, eseménynaplót, próbáltam másik memóriamodult, tápot, de a probléma ugyanúgy előjön. Igazából az is fura hogy csak random jön elő, igazából ez benne a legidegesítőbb. Tuti hogy valamit teker a háttérben a rendszer, indexel, akármit csinál (nem lenne meglepő, mert ritkán van bootolva), de akkor is gáz. Most tényleg eljutunk oda mint anno W98-as időkben hogy kapcsoljam be a gépet, hagyjam szüttyögni 20 percet és utána mehet a játék? Mi ez? Régi bemelegedős TV? 2020-at írunk, nemár.

  Játékok beállításait pl nagyobb feature update, illetve ha a win frissíti a videókártya drivert, vagy magához a játékhoz jön ki update. Ilyenkor indításkor kiírja hogy optimalizálás a gépedre, pörög rajta kb 1 percet és eltekergeti a beállításaimat. Forzánál és Gears4-nél pl rendszeres.

 • hunluki

  aktív tag

  Na épp ezaz hogy semmi nem teker elvileg a háttérben, nincs peak task managerben, se GPU-n, se CPU-n, de még nagyon i/o ugrást se látok.
  Játékbeállításaimat gyaníthatóan nem nvidia vezérlő állítja át, tekintve hogy nincs fent semmi külső NV cucc (se experience, se nv oldaláról driver), max amit a win felrak és frissítget magának. Mondom, vanilla install, csak alaprendszer és a launcherek, még egy plusz böngésző sincs rajta.

 • hunluki

  aktív tag

  +1 :)

  Startup: Ha széles arcot akarsz akkor dobj fel egy gentoot vagy egy archot. Na abból lehet tanulni. Amit most tolsz az kb olyan szánalmas mint anno aki az XP-t fikázta hogy néééééézd compizkocka deszaratied az enyém ezt tudja bebebebeee.

  Mondom ezt úgy hogy ez a hozzászólás is Mint alatt született ;)

 • hunluki

  aktív tag

  Ahol a Win tarol az az irodai közeg és a PC gamer masterrace. Az átlagos desktop felhasználó mint ilyen kihalóban van, inkább élnek manapság mobilon/tableten, de aki desktopon tolja általában annak is kimerül az élet a böngésző/torrent/vlc kombóban. Az meg tökmindegy min is elfut.
  Esetleg még a digitális kreatívok, de azok meg erősen húznak almás irányba amint van pénz lóvéra.

  Régen kb elképzelhetetlen volt egy háztartás PC nélkül, ma egy jobb telefonnal és ha játszani akarsz akkor egy konzollal lazán lehozható.

 • hunluki

  aktív tag

  Meg lehet azt oldani, erre van a win core server. Amúgy nálam is van sallangmentes házi szerver egy rpi4 formájában raspbiannal, fut rajta plex az egész családnak, backup az asztali gépekre, network share, nextcloud, transmission, spotify/bt hangszóróként üzemel, sőt még PXE szerót is csináltam belőle hogy ne kelljen pendrive-okkal b.szakodni. Sőt, mivel 4 gigás a kicsike ezért még tmpfs-be 2 gigát be is fogtam hogy oda transcodoljon a plex és ne kerregtesse a winyót vagy írja feleslegesen a memóriakártyát és még így is van általában 1 giga szabad ramom :D

  [ Szerkesztve ]

 • hunluki

  aktív tag

  Ha egy átlagos usernek bármilyen telepítőt odaadsz csak pislogni fog rád és megkínál egy teával/sörrel hogy légyszi csináld meg neki.

  Magunkfajta kockának meg tökmindegy, kb mindkettő next-next-finish.

 • hunluki

  aktív tag

  Paint3D egész jó, nem kell leoltani. Hibátlan mémgyártó eszköz :D OneDrive-ot pedig az összes általam telepített wines user használ és nem egyszer már mentette is meg a seggét a klasszikus "elszállt a winyóm, úristen a szakdogám ment a levesbe" szituációban.
  Mondjuk erre bármelyik tárhely megfelelő, de a winnél a onedrive kéznél van. Na meg a lokális kópia törlése és felhőben megmarad opció se szar ha van egy laptopod 128as ssd-vel és 1 terás felhővel.

  [ Szerkesztve ]

 • hunluki

  aktív tag

  Mert minek hozzak létre Microsoft fiókot? Gmail-je mindenkinek van, azzal meg együtt jár a Drive fiók. Plusz a Google drive könnyebben elérhető böngészőből, androidról, stb.

  Wut?
  1. Mezei júzernek nem lesz házi szervere és lokális tárhelye.
  2. Gmailes fiókot csinálni egészen konkrétan ugyanannyi mint MS-t. Sőt, adatkezelés szempontjából előbb raknám az MS-hez az adataimat mint a guglihoz.
  3. Onedrive is pontosan ugyanolyann könnyen elérhető böngészőből/droidról/telefonról, akármiről.

 • hunluki

  aktív tag

  Meg lehet azt olcsón is úszni, nem is feltétlen kell fizetni.
  Nekem pl per pill így fest, ezek mind ingyenesek:
  Onedrive 140 giga (ebből 100 céges teló ajándék, de lejár idén), szóval 40 giga
  Mega 50 giga
  Box.com 50 giga
  Gdrive 15 giga
  Dropbox 15 giga

  Ez így 170 giga hely pacsira, de onedrive-ból pl 100 gigányi hely ~600 forint havonta, kb hasonló árfekvés a többi is.

  Ezen felül fényképeknek/videóknak ugyan nem full minőségben de ott a google photos, de ha kellenek fullos minőségben akkor megvannak a pi-n nextcloudba ami annyi amennyi winyót alápakolok.

  Ezekből effektíve vissza tudom hozni az életemet ha elhalna az összes technikám, max a képeim lennének kicsit szarabb minőségűek de legalább meglennének mind.

  [ Szerkesztve ]

 • hunluki

  aktív tag

  Online fiók telepítéskor könnyen kijátszható, kitéped belőle a hálókábelt telepítéskor és csá. Mondanám hogy kigugliztam de amikor szembejött és nem akart az illető online fiókot hozzá akkor a nulladik logikus gondolatom az volt hogy ha nem lát netet akkor nem is tud online fiókot csinálni és... tényleg.

  Ugyanitt szeretném újra felhozni hogyha regisztrál online fiókot akkor a onedrive automatikusan aktiválódik és menti a dokumentumait amivel megelőzhető a "basszemegelromlottagépemodaaszakdogám" effektus.

  Ezt most két szemszögből lehet nézni:
  1. Az MS tök jófej mert a hülye júzert megmenti attól hogy mindig ágyban nézi a laptopján a filmet és emiatt megfő a winyója és elvesznek az adatai.

  2. Szemét mocsok MS mert ha megtelik a free tárhely akkor ki tudja írni hogy aggyápénzt.

  Szvsz itt most az inkább jófej mint gyökér, de ez nyilván nézőpont kérdése.

  A bizalom témakörnél picit fura hogy nem bízol az MS-ben akinek max tényleg statisztikai adataid kellenek, viszont még előző szálban istenítetted a google-t aki köztudottan abból él hogy a profilodat értékesíti. Valahogy ez nekem picit necc, főleg hogy nemrég a google kivette a szlogenjéből a don't be evil-t.

 • hunluki

  aktív tag

  valaki saját készítésű programmal lemonitorozza pár hónapon keresztül a hálózati forgalmát, hogy pontosan mi megy ki, akkor elhiszem.

  Miért nem teszed meg te magad? Router és szolgáltató közé be egy alacsony fogyasztású gép combos winyóval ami osztja a netet, szóval mindennek azon kell keresztül kell mennie. TCPdump és hajrá, lehet elemezgetni hálózati csomagok szintjén. Egyből kiderül hogy paranoia vagy sem.

 • hunluki

  aktív tag

  Állítod hogy a win adatokat küldözget, bizonyítékod nincs rá, amint rákérdezünk akkor meg kamillázol hogy azt se tudod mi az a tcpdump vagy wireshark. Megalapozatlan mondókák hegyeit adod le sokszázadik komment óta ami csak a te véleményed, de a valósághoz kb semmi köze nincs.
  Ezek után ne csodálkozz ha senki nem vesz komolyan.

  1. Semmi baj ha tetszik a linux desktop, én is szeretem, sokan szeretik, de ettől még nem kell/lehet mindenkire ráerőltetni és mást fikázni.
  2. Az egész kommunikációd alapján az jön le hogy pár év virpistike windoserkedés után rájöttél hogy létezik egy júzerfriendly distro (mint) ami most megtetszett és innentől kezdve csak az lehet a jó, mindenki más pedig hülye mert works4me.
  3. Ez a kommunikáció pontosan ugyanaz mint amikor egy tizenéves megvilágosodik az igazáról és azt hittéríti, szóval ne csodálkozz ha fiatalnak néznek.
  4. Ha mégse volnál fiatal akkor viszont nagyon gyerekes a viselkedésed és szakmailag zéró módon van alátámasztva, innentől kezdve pedig ne csodálkozz ha semmibe veszik egy szakmai fórumon.

  +1 Ha troll vagy remekül csinálod, bár sok év fórumtapasztalat után itt max megmosolyogtatsz embereket szóval go on :)

 • hunluki

  aktív tag

  Nem amit ő gondol. Simán logika meg személyes tapasztalat.
  Ha lát valamilyen hálózatot akkor nyilván erőltetni fogja az online profilt, erről lehet vitatkozni hogy etikus vagy sem, párral odébb megbeszéltük. De ha nem lát ki online akkor nem fog ilyet kérni. Volt már dolgom nem egy előtelepített w10 géppel, sőt raktam is fel párat offline-ba és egyik se kért online logint. Szóval jah, gyanús hogy benézted.

 • hunluki

  aktív tag

  Az, hogy még nem találkoztál vele, itt érvként nem állja meg a helyét.

  Ezen logika alapján a te kijelentésed is pontosan ugyanennyit ér.
  Hiába kapaszkodsz bele, hidd el nincs igazad. Ha hálózaton van nyomni fogja az online logint, ha nincs akkor pedig nem.

 • hunluki

  aktív tag

  Ismerve a tech weboldalak működését, szerinted nem lett volna róla "beégett a windowstelepítő" című cikk ha előfordult volna ilyen hiba?

  "A gyári win telepítők internet nélkül is online felületre szeretnének bejelentkezni, a Microsoft logikailag nem érti magát se".

  Ez a jetis példa zseniális, kár hogy hülyeség. Honnan tudod hogy a jetit láttad? És ha csak koszos volt a szemüveged? Egy medvét láttál vagy egy gorillát? Esetleg csak simán fáradt voltál és képzelődtél? Délibáb?

  Ha mutatsz nekem egy esetet, akár videófelvételt, akár neten kiguglizott szitut ahol ez történt akkor oké. Viszont ha csak olyat találsz hogy online logint kér és az a megoldás rá hogy húzd le róla a netet akkor viszont gyanús hogy a hiba az ön készülékében volt.

 • hunluki

  aktív tag

  Én csak azt nem értem hogyha ez ennyire egyértelmű akkor miért nem rakja össze senki így ezt packet szinten adatokkal, összevetve az MS féle tool-al és csinál belőle egy frankó csoportos pert és keresi magát hülyére rajta?

  Ha egyértelmű hogy törvénybe ütközik amit csinál akkor le kell perelni róla a gatyát oszt kész. Ha meg nincs egyértelmű bizonyíték akkor meg csak spekuláció. Nem állok egyik oldalon se, csak kíváncsi vagyok.

 • hunluki

  aktív tag

  Ez a kör ismerős. Nekem is van céges gépen LO és nem azért mert tombolna bennem a szabadszoftverharcos, egyszerűen az officet még a 97 alatt tanultam meg és még 2003-ig aktívan használtam, aztán amikor bejött a ribbonos vonal akkor kimaradt pár évig.
  Valahogy ez a felépítés maradt meg, van hogy ribbonon hosszú perceket keresgélek amit LO felületén másodperc töredéke alatt megtalálok.

  [ Szerkesztve ]

 • hunluki

  aktív tag

  Szerintem ez tapasztalatfüggő. Ahogy írtam is én még "előző" office-on tanultam, ha valamit "mostazonnal tegnapra" tempóban kell megcsinálni akkor azt veszem elő mert azzal tudok hatékonyan dolgozni, ha ráérek "tanulni" meg tökörészni akkor meg mehet az MSO.

  Kb mint a tablet/mobil vs asztali gép. Meg lehet oldani a másikon is, de ha gyorsan szeretnék dolgozni akkor a megfelelőhöz fogok nyúlni. Nálad meg nyilván az ellentéte lesz. De ettől még nem kell leírni a LO/OO-t.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák