Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Androidos tablet topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
"tárolja más, én meg leszedem ha kell"
Hát hogy is mondjam... inkább nem mondom. Ez kifejezőbb:
Ezzel a hozzáállással inkább ne büszkélkedj. Finoman fogalmazva nem szimpatikus a hozzáállásod, és ez valószínűleg nem csak ezen a területen jellemző rád, ami szerintem egyáltalán nem tekinthető követendőnek. Netért, adót azért fizetsz? Vagy azt is csak a hülyék csinálják, a hozzád hasonló bölcseknek meg minden jár, "mert csak"?
-
Hintalow
senior tag
Háát, én főleg animét nézek, abból szerencsére nincsenek ilyen BD50 meg hasonló csacskaságok (nincs is igényem arra, hogy több nm-en toljam a fejembe a médiát) továbbra is fenntartom, hogy mindig több lesz za ilyen gyűjtögető, alapvető emberi jellemvonás a birtoklási vágy, ez ilyen.
-
sb
veterán
Erősen függ attól mit keresel.
Egy friss, népszerű anyagot megtalálsz hamar, de kevésbé népszerű rétegfilmet, művészfilmet, netalán egy kisebb kört érintőt, pl. egy régi magyar filmet már most sem feltétlenül találsz meg.Sorozatból is ugyanez a helyzet, mindenki nézi: gyorsan lecseng. Egy 2-3 éves, akár népszerű sorozatot sem biztos, hogy meg tudsz szerezni egyszerűen.
És persze van saját tartalom is a világon.
-
Silentfrog
veterán
Még amikor ezer éve 16 ezer volt a 2 TB-os Samu akkor vettem egyet 3 év garival adat ,vagyis fim tárolására.
Tele is raktam 409 DVD fért rá. Ha filmezhetnékem volt akkor kerestünk róla valamit. Ez bedöglött és adtak helyette egy olyat ami még Samu matricás,de már mindenütt Seagate volt fentünteve. Nah ez is behalt pár napja. Nem választhattam ezt küldték. amikor megjött vagy 5 napig írtam adattal majd töröltem. Persze nem halt meg,ahhoz 2-3 hét üzemidő kell! -
ViZion
félisten
válasz
Silentfrog #59 üzenetére
Hááát, WD RED-et vagy Black-et kell venni, azok amik HDD-k. Ilyen játékra, olcsó vasba esetleg "szígét" de amúgy... csak WD jelenleg sztem.
-
bteebi
veterán
Épp ez a problémám a héliummal... Olyan kicsi, hogy mindenhova befér
.
#49: Türelmes alkat lehetsz
.
#52: Pontosan már nem tudom, mennyin nyitottak a 2 TB-os HDD-k, de tuti nem 60k-n. Talán még a 3 terásak se, bár azoknál már nem kizárt. A 4 terások tényleg nagyon drágák voltak eleinte - és hát most se olcsók. -
Hintalow
senior tag
Majd ha egyszer megtöltöm az 1 TB-osat, elgondolkozom rajta
amúgy nem értem ezt a "kevés az xy TB, kell a hely a filmeknek" gondolatmenetet. Ha megnéztem törlöm, ha kell megszerzem újra. Nekem csak a címekről van egy doksim, kicsit könyebb tárolni
Jó persze nem panaszkodom, nekem az ilyen tárolásmániások miatt nem kell soha kiadnom egy forintot sem ilyen ügyben -
Ezeken már annyi adat van,hogy annak elvesztése komoly gond lehet.Kíváncsi vagyok,hogy mennyire megbízható lesz majd.Jelenleg nekem 3tb seagate 1 év alatt kétszer cserélték,természetesen a rajta tároltak elvesztek.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Silentfrog #50 üzenetére
Melyik új vinyó nem 60k-nál kezdte? Aztán lecsorog a normál sávba. Ez se lesz kivétel. Nemrég a 4 terás volt álom.
-
lacyc3
csendes tag
Kíváncsi lennék az IOOPS értékekre 6, 8 és 10TB-os lemezeknél.
-
Dr. Akula
félisten
Amint beáll a szokásos 30k-ra az ára, érdekes is lesz.
-
ViZion
félisten
Csak halk és tartós legyen, az már sajna vinyóknál sem menő... főleg laposokban vannak ipari hulladékok, de már az asztalitól is félek...
-
taaz
tag
Az ilyen cikkeket olvasva, a régi szép idök jutnak eszembe.
-Neked hány gigás vinyod van?
- 8
-Az jo, nekem csak 1gigás.
Csak most Terákban megy a játék -
törölt tag
Nyilván az adatok lementhetők róla, nem is úgy értettem, hanem hogy meghibásodás után úgysem lehet már tovább használni egyiket sem. Adatmentés szempontjából sok különbség nincs, szóval ha szükséges, az mindkettőnél megoldható.
(Előzőleg O_L_I megjegyzésére reagáltam, miszerint " bármilyen meghibásodás esetén a kukában landol a HDD". Ha ez azt jelentette volna, hogy még az adat sem menthető róla, akkor félreértelmeztem, ez esetben viszont az a válasz, hogy valószínűleg ugyanúgy el lehet végezni a mentést, mint "levegős" HDD esetén.) -
O_L_I
őstag
válasz
Tigerclaw #37 üzenetére
Az azért kemény, hogy az egy dolog hogy az illesztéseknél hogy illan el a He de még az eddig használt alumínuim váz is túl porózus ahhoz, hogy élettartamon keresztül megtartsa a Héliumot.
"Moreover, a traditional die-cast aluminum base plate may be too porous to contain a low-density gas for the lifetime of the HDD"
-
bteebi
veterán
-
törölt tag
-
Tigerclaw
nagyúr
Jó olvasást (ha valaki beszéli a "szabadalmi nyelvet":
https://www.google.com/patents/US8279552?dq=helium+seal+hgst&hl=hu&sa=X&ei=TjgQVJm5OOK_ygP1qIGYCA&ved=0CBwQ6AEwAA
A hivatkozásban azért látni, hogy minden nagy HDD gyártó rajta volt az ügyön.
-
berVi
senior tag
Azert nem kell hasraesni. Ez nyilvan elsosorban nem otthonra kell. Ebbol egy 12-es tarolo eseten RAID10-ben 60TB storage jon ki, RAID60-ban 80, RAID6-ban meg 100. Ez azert nem olyan eszveszejtoen sok. Egy kozos meghajto par tiz emberre felzabal 10 terabajtokat, es akkor meg nem beszeltunk a virtualis geprol meg mas finomsagokrol, mindezeket akar honapokra visszamenoleg, inkrementalisan mentve. Pillanatok alatt el tud fogyni. Nekunk jelenleg 4TB-osokbol van telepakolva a 12-es JBOD2000, de mar tele van.
-
Ispy
veterán
válasz
Petike1007 #13 üzenetére
256 GB SSD a laposba (munka), 6 TB a NAS-ba, ha kell több hely, akkor veszek egy 4 slotos NAS-t, aztán bele 4x4 TB RED
(#19) Silentfrog
A két RED-ben fejenként 366 nap van, 0-24, és semmi bajuk (és még van rá 4 év gari). Szóval van ellenpélda is, egyébként meg az 1 TB-s is kifinghat bármikor.
-
O_L_I
őstag
válasz
#16939776 #31 üzenetére
Tehát akkor te meg vagy arról győződve, hogy a tudomány mai állása szerint nem lehet egy zárt szerkezeten belül tartani a héliumot de ennek ellenére ezek a hülye HDD gyártól mégis ilyen termékekkel jönnek elő.
Engem inkább az zavar ebben a témában, hogy ezzel a He-s megoldással készült vinyóknál gyakorlatilag bármilyen meghibásodás esetén a kukában landol a HDD.
-
törölt tag
válasz
Dr. Romano #23 üzenetére
Hőcsőre nem raknak csatlakozót/tömítést/folyadékcsapágyat.
lassan vissza fog töltődik a levegő a hélium helyére, nő a zaj, áramfelvétel/hőmérséklet. Egy kritikus pont felett instabil lesz a fej alatti "légpárna" vastagsága elkezd oszcillálni a fej, és egyszerűen öngyilkos lesz a szerkezet. Addigra úgy is lejár a gari. -
Tigerclaw
nagyúr
Azon gondolkozta első blikkre, hogy akkor már miért nem vákuumban működik, aztán eszembe jutott, hogy a fej légpárnán siklik, ami kvázi vákuumban elég nehezen menne. Gondolom héliumban is más fejkialakítás kell, a kisebb sűrűség miatt.
"The key innovation in the helium HDD is HGST’s patented HelioSeal™ hermetic seal technology that prevents helium from escaping from the HDD and is compatible with high-volume manufacturing. This durable seal also permits their use with new immersion cooling systems, a new data center cooling technology. Conventional air-filled HDDs, which must “breathe” to accommodate changes in air pressure, cannot be immersed in any cooling liquid."
Szóval a találmány lényege pont az, hogy ez a szigetelés meg tudja akadályozni hélium megszökését és még sorozatgyártásra is alkalmas. Illetve mivel a hagyományos levegős megoldásnál lévő nyomáskiegyenlítő szelep, légcsere nyílás itt nincs, ezek a HDD-k kompatibilisek az új folyadékba merítős hűtési rendszerekkel, amik jövő (jelen?) adatközpontjaiban, számítóközpontjaiban használnak, fognak használni.
Ez az Immersion Cooling is megérne egy cikket (ha még nem volt):
http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/NA-DataCenters/DataCenters/AboutUs/3MInnovation/Gondolom valami spéci hűtőfolyadékot használhatnak. Kíváncsi lennék, hogy a forráspontja hol lehet ezeknek, mert a video alapján elég komolyan dolgozik. Gondolom jóval alacsonyabb mint 100 celsius fok.
-
O_L_I
őstag
"A HGST megszellőztette a 10 TB-os merevlemezét" - Na ezt pont nem szabad megszellőztetni mert akkor elszökik a Hélium
-
jerry311
nagyúr
Emlékeim szerint azért kellett a hélium, hogy kisebb legyen a közegellenállás és közelebb lehessen vinni a fejet a felülethez.
Hogy mennyire szökik / nem szökik a hélium az majd kiderül, de azért kétlem, hogy ne lettek volna képesek megoldani a gáz szökésének problémáját. Legalább a garancia lejártáig.
-
törölt tag
Egy régebbi hírből:
"A hélium sűrűsége nagyjából a levegő sűrűségének hetede, ráadásul a hermetikusan elzárt térben alkalmazzák, ezáltal jelentősen csökkenthető a légellenállás és a turbulencia, azaz a lemezek forgatásához szükséges energia is csökkenthető, ebből fakadóan pedig a működési hőmérséklet és a zaj is alacsonyabb lesz. A számok nyelvén kifejezve ezeket a HGST szerint a technológiával 23%-kal csökkenthető az alapjárati teljesítményfelvétel (ami fajlagosan, terabájtonként 49%-ot jelent), a működési hőmérséklet 4-5°C-kal, a zaj pedig 30%-kal lehet alacsonyabb." -
wolfman
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #24 üzenetére
Na most ezt a héliumtól mit tudnak mibe belepakolni dolgot nem igazán értem. Tudtommal levegővel is ugyan annyi szilárd anyag fér bele, a héliumnak csak a melegedési, hőátadási tényezői másabbak ez esetben, nem?
Bár lehet ez itt a lényeg, csak nem tértek ki rá. -
jerry311
nagyúr
Kell venni tűzijáték rakétákat aztán fellőni a felhőbe az adat.
-
sb
veterán
válasz
Silentfrog #19 üzenetére
Nekem meg csak 1db 1TB-osom halt meg az utóbbi 4-5 évben kb. 6-8db 1-2-3TB-os mellett. (cserélve voltak, nincs ennyi egyszerre)
-
sb
veterán
Nekem sem szimpatikus ez a sok tányér, de 1TB-tal meg mit kezd az ember?
A fent felsorolt anyagok tárolásához 3-10TB lenne számomra ideális, de 2-3db HDD felett már a darabszámból adódó problémák is sokasodnak. A hang is gond, de főleg a hely, rezgés, szellőzés, fogyasztás... -
Silentfrog
veterán
Soha többet nem veszek 1 Tb-osnál nagyobbat. Múlt évben 20 nap üzemidővel most meg 12 nap üzemidővel halt meg 2 TB-os merevlemezem.
Inkább veszek 10darab 1TB-osat mint egy 10-eset. -
TeeJay
félisten
azért 7tányér és 14fej 8TB tároláshoz kissé orosz rulett
a motor is szépen rezonálhat ennyi tányérnál
1,2TB/tányér fölé nem tudnak menni még a héliummal sem?
azt hiszem továbbra is elég nekem az 1tányéros 2fejes 1TB-os vinyó ott legalább a mechanika minimális így kevesebb dolog tud elromlani és nem is rezonál vagy hangoskodik(#12) bteebi
ha megnézed a képen a vinyó tetejét látható hogy már nem csavarral rögzítik rá a tetőt
valszeg körbe ragasztva lehet vagy ha nem akkor ráforrasztják hegesztik vagy hasonlók
olyan mintha a fém házra lenne olvasztva a tető annyira egybe van a cuccpersze a vinyó NYÁK felőli részén is van ám csatlakozási pont oda is biztos komolyabb szigetelést terveztek mert kell ugye a motornak meg a fejegységnek csatlakozó
-
törölt tag
Kemény, a héliumnak ki mondja meg, hogy jobb lenne ha benne maradna a hdd-ben?
Nem vagyok annyira éhes, hogy a 100/128GB SSD +500-as HDD/gép ne lenne elég "mindenre"
-
Bird
addikt
Első nekifutásra KGST-t olvastam.
-
bteebi
veterán
10 TB? Kemény
. Ha már ennyire elterjedtek a 6-8 terás HDD-k, akkor végre igazán csökkenhetne a 2-4 terás modellek (kisker) ára. Persze 240 feletti dollár, meg 315-ös euro mellett nem könnyű...
"A tányérok percenként 7200 fordulatot tesznek meg, továbbá a termék használható 6 Gbps-os SATA és 12 Gbps-os SAS interfésszel is."
Értem én, hogy a professzionális szegmens miatt szükséges a SAS, de valahol akkor is nevetséges, mert még a 6 Gbps-et se közelítik meg sebességben... Jobb esetben a tányér szélén elérhetik/megközelíthetik a 250 MB/s-et (=2 Gbps).#7: A hélium miatt én is kifejezetten aggódom, mert átdiffundál mindenen. Az egy érdekes kérdés azonban, hogy vajon a hélium fogyását (a nyomáscsökkenést) valahogy figyeli-e a HDD, pl. SMART paraméterként - ha igen, akkor lehetne előre készülni a meghibásodásra. Az meg egy másik jó kérdés, hogy vajon újra lehet-e tölteni héliummal, "fel lehet-e fújni" a winchestert
.
-
BiP
nagyúr
Na, felpörgött a HDD piac.
Elfogadnám, bár tényleg nem mernék szenzitív adatot tárolni rajta
A biztonságos raid meg egyben drága is. -
Reggie0
félisten
Nekem a heliummal az a bajom, hogy hajlamos megszokni minden apro resen at. Nehez elkepzelnem, hogy 5 evig rendesen fog zarni.
-
lexandro
tag
ki kellett gugliznom ki a fene az a HGST
Mondom nicsak uj ceg a wincsipiacon... Megint tanultam vmit
-
Igen, a 4k filmek eljövetelével ki lesznek ezek használva. Gondolok itt nem csak letöltésre, hanem az egyre több saját produkcióra. Manapság az akciókamerák is magas bitrátájú + frekijű anyagokat adnak ki magukból - egy-egy 3DFullHD 60fps anyag gopro-ról simán többtíz GB - és még nem beszéltünk 4k-ról, amit a köv generáció simán tudni fog.
Egy dolog aggaszt: a hélium mennyire maradós ebben a házikóban? Elég kellemetlen lehet 3-4év után, ha elszökik és olvashatatlan marad a winyó... Én inkább maradnék a 6terás hagyományos megoldásnál, van már pár a piacon.
-
Myers
senior tag
Nem is hallottam még erről a cégről.
Választahattak volna jobb nevet is: KGST
-
Kékes525
félisten
A hét tányér miatt vajon mennyire biztonságos?
-
Borisz76
nagyúr
Ésszel kell használni több merevlemezt RAID kötetben és ha elszáll 1-2 vinyó akkor a rosszat ki lehet cserélni és mehet tovább az élet.
Pl : ebbe a modellbe 12 lemezt lehet pakolni.
Itt pedig lehet játszani a tárkapacitással és a RAID beállításokkal.
-
Cathulhu
addikt
En vigan elvagyok az SSD + HDD kombommal, ami nagy adat az tipikusan a rengeteg fenyek es HD video, filmek, stb, oda nekem nem kell az SSD sebessege, ahova kell (rendszer, munka) arra meg eleg a tarhely az SSD-n. Az egyetlen kompromisszum amit kotnom kellett, hogy a mai 30-40GB-os jatekokbol egyszerre nem nagyon lehet 2nel tobb fent, de ezt egy 256-os SSD mar megoldana.
-
SRII
őstag
10TB
nem lenne rossz, úgy is a hd filmek is már nagy méretűek, akkor még nem is beszélve a 4 K ról ami a küszöbön van!
De én inkább az ssd pályán szeretnék látni ekkor méretű tárolókat, szvsz a merevlemezes dolog korlátaiba ütközik, és én már nem erőltetném. (persze a tárolónak még mindig a merevlemezes megoldás az olcsóbb)
-
thomasa
senior tag
Az igen, hány nap lesz vajon egy adatmentés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat keveri a HelioSeal és az SMR technológiát, ami egészen egyedi megoldásnak tűnik.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Politika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Futás, futópályák
- Direct One (műholdas és online TV)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- WD Blue SN580 2TB NVMe SSD - garancia
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 34 VA 165Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest