- Dedikált GPU-s rendelésnek számolja az AMD a Ryzen AI Max sorozatot
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- A CES-en érkezik a Strix Point nyúzott verziója
- Gamepad
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
poci76
aktív tag
"a következő lépcső az 1 terabites, QLC-s V-NAND lapka lesz"
Abból lesz az olcsó 1 TB-os SSD, és ott vége is lesz a HDD-k korának rendszermeghajtóként.
-
Depression
veterán
Mi a cellaréteg? A Google most nem a barátom.
Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
törölt tag
válasz Depression #3 üzenetére
3d vertical ssd
-
zsolt501
nagyúr
Messze van még az, mikor te több TB-os SSD-ket fogsz használni, mert mennyibe is kerül most egy 10TB-os SSD, és mennyibe egy ugyan ilyen kapacitású HDD?
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
törölt tag
WD Gold 2TB-os HDD-n most még elég sok tárhelyem van. Ez sem olyan filléres árú, és sebesség tekintetében jól tartja magát. Ezért a pénzért mostani viszonylatban még csak egy 256GB-os Samsung SSD-t kapok (850 PRO, 860 EVO). Ezek aránylag még jobban melegednek és a folyamatos terhelésre is hamarabb öregszenek a cellák. Thermal Thottling itt még viszonylag gyakori jelenség, és ez az élettartamra is jobban kihat. Viszont ez az 5. Generációs 96 cellarétegű V-NAND lapka 1.2V feszültségen is jól adja. Talán jó ha eddig kivártam, hogy a HDD-t kivonjam a windows telepitésétől és ez az SSD vegye majd át egyszer a feladatot. Ha az SSD árak tovább mérséklődnek, és a 32 TB-os üzleti modellek mellé a PC-ben elérhető árban kapunk 1-4 TB SSD-ket... Az nagy királyság lenne.
-
enginev3.0
félisten
és azt valaki meg tudja nekem mondani, hogy miért ilyen drágák az ssd-k a hddhez képest?
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Cefet
aktív tag
1 terabit... 128GB lesz egyetlen IC-n.
A hagyományos vinyóknak fogy az ideje.Legyen béke! Menjenek az amerikai katonák haza, azonnal!
-
MODERÁTOR
válasz enginev3.0 #9 üzenetére
Alapvetően azért mert túl drágák a memórialapkák amik az adatot tárolják. Ezek fejlesztése és a tömeggyártás felfuttatása teszi olcsóbbá az SSD-ket. De amúgy adattárolás vagy akár gyártás szempontjából is teljesen különbözik a két technológia, így ebben a tekintetben nehéz összehasonlítani őket. Magyarán az SSD-k ára vagy kapacitása semennyire sem függ a HDD-k helyzetétől.
-
törölt tag
2020-ra többet tudok mondani ez ügyben. Majd az eddigieknél még jobban elterjednek az 1-2 TB tárhelyet kináló SSD-k. Szerintem addigra talán nem lesz számottevő árkülönbözet a 2TB-os HDD és az 1TB-os SSD között. Az egál eredményre és a HDD kiszóritására nagyobb árengedményeket kell engedni a nagy tárhelyet kináló SSD-k árából.
-
F34R
nagyúr
teljesen mas gyartasi technologia, mas vezerlo tobb szilicium stb... meg tobb marketing
-
Depression
veterán
Köszi, baromira nehéz találni bármit, ami nem reklám.
De maga a hűtés az, ami érdekelne az egymásra pakolt szinteknél.
Ugyanis hamburgerekkel, emeletes házakkal magyarázzák, és nem kazánokkal.[ Szerkesztve ]
-
poci76
aktív tag
válasz Depression #16 üzenetére
Kazánokhoz nem érdemes hasonlítani, ez nem egy processzor, a cellák alapból nem fogyasztanak, csak íráskor meg olvasáskor, így az egész chip fogyasztása elég alacsony. A szilícium pedig jó hővezető, az alsóbb rétegek sem melegszenek jobban, mint a felsők.
-
TeeJay
félisten
"A másodpercenkénti 1,4 gigabites teljesítményt is biztosító, 256 gigabites kapacitású memória nagyjából 40%-kal gyorsabb az elődnél"
nehéz kiszámolni a felállást
pl a 64layer TLC 500GB már csak 2 chip volt (nekem is ilyen a 850EVO 500GB-ba már)
akkor a 96layerből itt már 1 ilyen kocka 500GB-ot fog tárolni így egy 1TB-os TLC-be elég lesz 2 ICde mi van ha nem 8-at hanem 16-ot raknak egy kockába akkor 1TB 1 kocka TLC-vel
az úgy már elég bitang főleg ha ezek még gyorsabbak iskell is mert árban annyira nem csökken
a 250gigás eltűnik mivel 500GB lesz a legkisebb és 1chip még nem olyan acélos írásra mint 2chip
nem véletlen hogy sokan 2-4chipes SSD-t keresnek az se baj ha régibb de ott egyidőben 4-et tud írni olvasni és jóval gyorsabb tud lenni mint az új több rétegű2020-ra szerintem 128layer alap lesz és 1TB alatt nem lesz már TLC SSD majd
várom a 4TB-os TLC-t torrent alá
te is enginev3?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
sőt a 970 EVO 2TB-os SSD-n is csak két chip van pedig az 64layer NAND még
fene tudja már ezek alapján hogy mibe mit raknak ha 64rétegen is megy a kockánként 1TB nekik
96rétegen majd kiderül ha kinyitnak pár SATA SSD-t vagy jönnek az M2-es cuccokannyit látok viszont hogy 2020 Q2-ben jön Samsung 128layer NAND a többinek meg Q3 körül
[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
exedoc
senior tag
Nagyon jó, nagyon örülök neki, futtassák fel minél hamarabb, hogy mielőbb induljon a mass production. Előző technológiával gyártott lapkákat kérjük olcsósítani. Köszike. De gondolom az beb**zna.
[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
Mindennek az árát a kereslet-kínálat viszonya határozza meg. Azért kerül ennyibe, mert ennyiért tudják eladni.
-
félisten
2020-ra szerintem 128layer alap lesz és 1TB alatt nem lesz már TLC SSD majd
Ezt azért írjuk fel a falra, mert heveny kétségeim vannak. A gyártósorok egy jó része fog szvsz még évekig a jelenlegi technológián maradni, és ha olcsóbban (vagy nem is olcsóbban) fognak még a piacra érkezni mostani TLC-s SSD-k...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
válasz #00137984 #14 üzenetére
Jelenleg az élhető megoldás 1 db. SSD 256GB-500GB (rendszernek) + 1 HDD (1 TB - ~ TB) Nincs értelme várnod, rendelj egy 256 GB SSD-t azonnal. Hálálkodni lehet privátban.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/105 kg.]
-
TeeJay
félisten
Hidd el már most tesztelik a 128 layer nand-ot és 2020 elején tolni fogják ezerrel. Samsung elsőként de 1-2 negyedévvel később a többi is.
Aztán majd 160 layer, 192, 224,256 és így tovább
És ha a 970 EVO 2TB már most is csak 2 kocka akkor a 128 layer nand már megfizethető 1 TB-os SSD-t fog hozni a 250-500 GB meg szépen eltűnikMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
félisten
Kezdem sejteni, hogy te most kifejezetten a Samsung SSD-re mész rá, csakhogy a Samsung is csak tavalyelőtt vezette ki emlékeim szerint a 64GB-os tárhelyű változatokat. Szóval nekem nagyon meredeken hangzik, hogy másfél-két év múlva már 500GB-os SSD-k se leszek a Samsung SSD-kből...
Persze, nagyon szeretném én is, hogy mai értéken 20e Ft-ért 1TB-os SSD-t vehessek, csak ez olyan távoli álomnak tűnik, mint a 30e Ft-s GTX1080Ti vagy az, hogy 32GB DDR4-es ramért 10e Ft-t fizethessek csak.
Igen, tudom, hogy "zuhannak" az árak, most ránézve látom, hogy egy éve még bőven 100e Ft felett voltak az 1TB-os SSD-k, most meg 70e Ft alá is benéztek, vagyis alsó hangon is 30%-al mentek lejjebb, de 1TB háttértárért azért nem fizetnék többet 20e Ft-nél...
-
Depression
veterán
Persze, nem 2 év.
De nem is olyan régen volt (kb.6 éve), mikor az első 32 gigás ssd-t vettem, és a 256 gigás változat volt megfizetethetetlen. Pedig most már egy pár éve megvan nekem is a 240 gigás a gépben.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz pusszycat #26 üzenetére
Azért én mégis megvárom ezeket az 5. generációs Samsung 1TB-os SSD-ket. Tárhelyben és a hőmérsékleti tartományban az én igényeimnek megfelel. Hamarosan kiderül még az ára, de ha alig lesz drágább mint a WD 2TB-os vinyóm, akkor a Samsung 1TB-os SSD-re már most vevő vagyok. Kis tárhelyet kináló SSD-t már nem ajánlanék senkinek (egyrészt lassabbak, meg a cellák hamarabb elgyengülnek...), mert némelyik feltelepitett játék már a felét elfoglalja.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
850 EVO és 860EVO-ból sincs már 120gigás mert 250GB a minimum
960-970EVO szintén 250GB-tól indul és ne felejtsd el azokat 64rétegen gyártják
amint átállnak 96rétegre már nem éri meg régebbit gyártani úgy meg fog szűnni a 250gigás SSD és 500GB lesz a legkisebbmost 20körül van SATA 250-es 860EVO 33ezer az 500gigás
én októberben nagy akció keretében tudtam 850EVO 500-at venni 45ezerért, akkor kb. 50volt mindenhol
joy vagy glamour kuponnal volt 45 a media markt-ban
most a forint is nagyon gáz és tessék 33-ért van már 500-as SSD
67ezer az 1TB-os 860EVOezek majd 96rétegű NAND-on még olcsóbbak lesznek
2020-ra meg az 1TB-os simán 30ezer körüli árra csökkenhet
most már van versenytársa a Samsungnak így van ami vigye lefelé az árakat1TB-os SSD nekem torrent alá bőven elég lesz jó pár évig és 30-40ezer már igazán jó ár érte főleg hogy 140-150ezrek is voltak pár éve
na meg figyeld meg a 860 EVO 1TB milyen kis fing méretű NYÁK-on elfér 2chip 1ram meg 1 vezérlő mellett
lassan többe kerül a fém ház mint benne az áramkör
persze hogy tudnak árat csökkenteni[ Szerkesztve ]
-
Kotomicuki
senior tag
A 48-ról 64 rétegre történő váltásnál a várható élettartam az 1/4-vel csökkent.
Itt ez az érték mennyi?#34:
A 850-es és 860-as sorozatok között élettartambéli eltérések is vannak és ezért (is) drágább a régebbi sorozat: ugyanis az a tartósabb![ Szerkesztve ]
A regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: III.10.8 Üdvözlettel: PROHARDVER!
-
válasz #00137984 #33 üzenetére
A játékot a HDD-re gondoltam telepíteni,az SSD-t a rendszernek + word + néhány nélkülözhetetlen alkalmazás,minden másra ott a HDD. Vagy nem tudsz betuszkolni 2 háttértárat a gépedbe?
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/105 kg.]
-
TeeJay
félisten
válasz Kotomicuki #36 üzenetére
honnan az infó? teszt valami?
ja hogy a 850 PRO-t vagy 30ezerszer írták újra mielőtt bedöglött?
a TLC-t is lehet gyepálni 5ezer újraírást az is bírni fog
akkor meg egy 1TB-os TLC-vel 5PB írást sosem fogsz elérni
október óta van meg a 850 EVO 500GB SSD-m
arra töltöm a filmeket és 19,2TB írásnál járok most
egy évben jó ha 30TB-ot ösze tudok vele hozni pedig én éjjel nappal járatom a gépet
még az 1PB-hoz is 30évre lesz szükségema 860 azért olcsóbb mert 64layer NAND van már benne és kevesebb chip elég
kis fing méretű NYÁK nevetséges áron gyártható és így is sokszoros haszonnal adja a Samsung9hónap alatt majdnem 20ezret esett az 500gigás EVO ára miközben a forint most ritka gyenge
jövő nyáron 20-25körül lesz az 500-as és 50alatt az 1TB-os 2020-ra meg 30-40között az 1TB-os és a 2TB-os 50-60közöttmajd figyeljétek meg
főleg ha az euro csak 300forintot érne meg a dollár 250lenne csakMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
törölt tag
válasz pusszycat #37 üzenetére
A HDD-k kivonása lenne az SSD végső célja. A nagy tárhelyet kináló HDD-k ezentúl megmaradnának a multimédia tartalmak tárolására. Szerintem van már nem egy olyan játék, ahol az SSD-re telepités plusz előnyőket jelent. Egy idő után a HDD gyártása már gazdaságtalan lesz és az SSD-nek kell mindent átvállalni. Lapozófájlokat a Win7 és régebbi rendszereken, meg a letöltéseket és a nagy adatforgalommal járó feladatokat ki kell szolgálni. Ha már egyszer majd csak az SSD marad a PC-ben, és a zajforrást kiváltó HDD-ket nem kell tovább elviselni. Engem ez eddig sem zavart, márpedig a Gamer PC-ben a videókártya az egyik leghangosabb zajforrás (...és a többi venti a gépben, mégha alacsony fordulaton is használom őket). Játékra mégis az kell, és a játékok SSD-re telepitése sem árt.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz #00137984 #40 üzenetére
a QLC tényleg arcon fogja csapni a HDD gyártókat
azzal tuti lesz 8-16TB-os SATA SSD hamarosan, persze első évben drága lesz még de ha a TLC ilyen módon lesz egyre olcsóbb akkor a QLC főleg az lesz
és könyebben tudnak majd egyre nagyobbat gyártani mint a HDD gyártók merevlemezből...mennyi is most egy 8-12TB-os HDD és mennyi tányér, fej, mechanika van benne, sőt újakban már hélium is kell... baromi drága huncutság az SSD pár chipjéhez képest
-
félisten
Lehet, hogy baromi drága, de per pillanat az "elérhető" HDD-k (1-8TB) esetében nagyjából 10-12e Ft / TB költség jön ki. SSD esetén ugyanez per pillanat nagyjából 70e Ft körül kezdődik. Szóval ma még ott tartunk, hogy kb. 7x drágább az SSD.
Ahhoz, hogy tényleg alternatíva legyen háttértárnak is, az arányoknak legalább 3x, de inkább 2x értékre kellene mérséklődniük...
-
zsolt501
nagyúr
Bizony, és ami még érdekes lehet, hogy egy SSD-ről hány évig lehet visszaolvasni adatot, ha mondjuk 1x lementünk rá valamit, kiszedjük a gépből és eltesszük, és pár év múlva újra előszedett SSD mennyi adatot tart meg.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
-
mzso
veterán
Ez alapján kivénhedt SSD-n nem sokáig, ha meleg van: https://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention
-
törölt tag
Majd csak megoldják a backup tárolók SSD-re való átváltását. Mondjuk ezt a kérdést az SSD topikban akkor heves vita követte... pedig de. Ha már a backup igy emlitésre került, a több és vékonyabb cellaréteg között vajon mekkora lehet a szivárgás. A biztonsági másolatok SSD-n akár évekig egy szekrény mélyén várakoznak az adatok visszaállitására. Ha a fájlok némelyike sérült és ezért nem visszaállitható, akkor ez még az kiírt DVD lemezek tartosságát sem éri el. Ott is volt jobb-rosszabb DVD lemez, és az alacsony írási sebességen való írás talán hosszabb időre szavatolta a lemezen található fájlok kiolvasását. SSD-re talán egy készenléti állapotmegőrző gombelem beépitése megoldaná ezt a fájó problémát. Az alaplapoknál a BIOS beállitások megőrzésére jól bevállt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SSD többféle, sata 2,5"
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
- Hibátlan - SAMSUNG 500GB 860Evo 2.5" SATA SSD
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest