Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Zoli bácsi #1732 üzenetére

    Mindegyik csomagban volt egy aksi, amit merítés után 5 percig töltött, majd kiírta hogy tele van, a kapacitás 10%-át sem rakta bele. Azt hittem hibás akkuk, félretettem.

    Ilyen előfordul, hogy a sokáig állt akku belső ellenállása annyira megnő, hogy az első töltés így jár, majd később "feléled", magához tér. A regeneráló program is erről szól lényegében.

    Más kérdés, hogy új, soha nem használt akkunál mennyire normális ez, hogy már regenerálni kell, illetve milyen életkilátásai lesznek, ha már így kezdi. Hogy ennyire túlmerült belső önkisülés miatt, vagy túl sokáig raktározták, majd elválik, mennyire fog teljesíteni.

    IPC-1L (BC-700) töltőm nemrég tettem rendbe. Szét kellett szedni az érintkezőit, WD-40 és vattapálcika segítségével letisztítottam a felületeket, majd úgy raktam össze, hogy némi folyadék maradjon benne. Más eszköznél csináltam olyat is, hogy a lemezeket Cellux ragasztóval rögzítettem. De úgy trükközve, hogy a WD-40 ne oldja le rögtön a ragasztót.

    WD-40 nekem elég jól bevált, zseblámpa kapcsolóját is jól tisztítja, oxidréteget megszünteti. Vagy egyéb ilyen kontakthibákat.

    Li-ion akkut nem nagyon szokták lemeríteni, nem szükséges. Ezeknél 2,5 V egyébként a védelmi küszöb általában, ami alá nem engedi a laptop / telefon / bármi.

    Legfeljebb nekem van egy olyan "kényszerképzetem", hogy még a régi telefonjaim akkui is azért élnek nagyon sokáig, mert szinte kikapcsolásig merítem általában és csak akkor töltöm fel. De ki tudja, ez lehet véletlen is.

    Neten látni (szerintem laikus) véleményeket, akik nagyon túlaggódják ezt a kérdést: soha ne merítsd le és soha ne töltsd fel teljesen! Ez hülyeség szerintem. Hosszabb távú raktározásnál előnyös a közepes töltési állapot, amit lehet időnként ellenőrizni, rátölteni.

    De normál napi használatnál nem látom értelmét, ezzel szórakozni.

Új hozzászólás Aktív témák