Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jorus

    nagyúr

    válasz 3800+ #31887 üzenetére

    Általánosságban nem jelenthető ki, hogy ez vagy az a megoldás az előnyösebb. Minden attól függ, hogy milyen alkalmazásokat használsz, és azok az alkalmazások hogyan használják a rendszermemóriát. Vegyük példaként a 3 GB RAM-ot, amiből mondjuk 1 GB-ot elmajszol az OS, 512 MB-ot a rezidens programok. Marad 1.5 GB szabad RAM-od.

    Ha az adott alkalmazás kis számú adatot ír/olvas működése közben a memóriába/memóriából, mondjuk 512 MB-ig bezárólag, akkor teljesen mindegy, hogy még van mellette 1 GB szabad memóriád, csak az számít, hogy a maga 512 MB-ját milyen gyorsan tudja beírni/kiolvasni a RAM-ból. Ebben az esetben természetesen az a jó, ha a RAM busz frekvenciája magas, a késleltetések alacsonyak.

    Ha veszünk egy másik alkalmazást, ami nagyméretű file-darabokat ír/olvas a memóriából, mondjuk 1.5 - 2 GB mennyiségben, akkor belátható, hogy ez nem fog beférni a memóriába, így az OS igénybe veszi a lapozófile-t (virtuális memóriát), és kiírja a HDD-re az általa később használandó adatokat a RAM-ból. Ezeknek, a virtuális memóriába pakolt adatoknak az elérése nagyságrendekkel lassabb, mintha a RAM-ban lennének (összehasonlításképp, a DDR2-1066MHz-es modulok elméleti átviteli sebessége 8.533 GB/s, míg egy SATA2-es vinyónál ugyanez az érték 300 MB/s). Ebből azt fogod érezni, hogy az alkalmazásnak várnia kell az adatokra, sokat tölt vinyóról, laggol, stb. Ez esetben a nagyobb mennyiségű, ám lassabb, mondjuk DDR2-800MHz-es RAM-okkal is jobban jársz, mint a virtuális memória használatával.

    Az Everest tesztje azt méri, hogy milyen maximális írási/olvasási/késleltetési értékeket lehet elérni az adott rendszerrel. Természetes, hogy alacsonyabb frekivel alacsonyabbak ezek az értékek, de, amint az a fentiekből is látszik, ez nem minden esetben kell, hogy mérvadó legyen.

    Mivel abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy beruházás nélkül ki tudod tesztelni mind a két opciót, célszerű megnézned, hogy az általad használt alkalmazások mennyi RAM-ot fogyasztanak (Task Manager-t futtatsz a háttérben pl.), és miből profitálnak jobban, a sebességből, vagy a mennyiségből, majd azután eldöntöd, számodra melyik opció nyújt több előnyt.

    ''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

Új hozzászólás Aktív témák