Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz mkbla #19743 üzenetére

    a 2 SBS nem igazán akar kommunikálni egymással

    Ez nem túl meglepő, lévén a Small Business Server (az új neve amúgy Windows Server Essentials) arra van kitalálva, hogy egymaga dolgozzon. Egy domain alatt egy SBS / WSE futhat. Ha több van, max. mint kliens hajlandó a másik felcsatlakozni (tehát például fájlszerverként).

    A mentéssel vannak itt még gondok, ugyanis az alap ntbackup-ot használjuk amiből vagy sikerül épp visszaállitani valamit vagy nem.

    Bevallom rég volt dolgom Win szerverrel, (vagy bármilyen szerverrel...), de a sima backup-al voltak nekem is gondjaim. Dedikált programok jók erre...

    Röviden ebbe a rendszerbe szeretnénk egy NAS-t betenni, hogy a fájlmegosztások ezen történjenek, legyen normális mentés visszaállitás funkció, esetleg naplózás ha valaki áthelyez töröl bármit tudjuk ki votl hova tette ilyesmik.

    Erre jó a NAS, de igényesebbet célszerű választani (Synology, esetleg QNAP). Ez pont az a része a dolgoknak, amiről csak olvastam / hallottam, de dolgom nem volt velük. :)

    A rendszerben kb 70-80 felhasználó van regisztrálva, ebből egyszerre dolgozik kb 40-50 akik folyamatosan hálózaton megosztott rajzokat szerkesztenek

    Ez furcsán hangzik, hiszen emlékeim szerint az SBS max. 75 felhasználót támogat.

    A fő kérdés itt az lenne, hogy akkor itt a jelenleg meglévő rendszerbe megérné-e egy NASt telepíteni, hogy ellássa a fájlmegosztás funkciókat.Előbbre vagyunk -e vele? Ha igen akkor milyen? Vagy esetleg, dobjuk ki az egészet a fenébe, vegyünk egy új szervert ami már rendelkezik a megfelelő tárhellyel az adatok tárolásához, ezen futna természetesen ugyanúgy a jelenlegi program környezet AD, MS SQL, vállalat irányítási rendszer, FTP ...stb

    Nem tudom milyen jellegű cég, és nem vagyok olyan szakmai tudás birtokában, hogy kőbe vésett tanácsot tudjak adni. De egy ekkora cég esetében indokoltnak tartanám egy megfelelő rendszerszolgáltató céget megkeresni, felmérést és árajánlatot kérni. Adott esetben dedikált rendszergazdát alkalmazni - ez már igény és pénzügy kérdése.

    Figyelembe véve, hogy egy nem fiatal SBS fut, illetve eléggé a határon dolgozik a rendszer, a bővíthetőség miatt viszonylag hamar szükség lehet új szerverre (ha csak nem a helyzet olyan, hogy a 75 felhasználós limit nem korlát hosszú távon sem), és akkor már érdemes lehet a teljes rendszert átgondolni (az SBS 2003 alapján nem csodálkoznék, ha mindössze 100 MBites hálózati kapcsolat lenne például a kliensek felé).

    Magára a háttértári feladatokra megfelelhet egy komolyabb NAS, de ez már olyan szint, ahol komoly információkra lenne szükség. Például el kell dönteni, hogy a háttértár esetében a RAID10 vagy a RAID5 a jó megoldás-e, és ez már rögtön megszab pár dolgot (pl. hogy hány meghajtós NAS az ideális). Stb., stb...

    Szerk.: Közben olvasom a többiek válaszát is, az épített vas tényleg olcsóbb megoldás mint a NAS, a NAS előnye a kényelem lehet. Viszont az épített esetén is egymillió kérdés merül fel. A Windows szervereknél például a WinServer 2016 Essential (ez van SBS helyett) már csak egyszerre 25 felhasználót tud kiszolgálni. Ha meg teljes értékű WinServer 2016-ost veszel, akkor kell hozzá CAL-okat venni. Szóval ez nem egy laza kör megítélésem szerint.

    Szerk.2..: Egon, szerintem (hivatalos) WinServer 2011 SBS-t már nem nagyon lehet kapni...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák