Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Cassidey

  senior tag

  A héten vettem egy új objektívet, és bár szerelem első látásra volt, úgy éreztem valami nem stimmel. Mivel a vázam is friss darab, és nem szoktam hozzá az új fókuszrendszerhez, ezért tesztelgettem őket, de végül arra a következtetésre jutottam, hogy mikrokalibrálásra szorul, nem én vagyok teljesen béna. :D

  Természetesen nem akarom azt mondani, hogy ezt nem lehet ingyen megcsinálni, ugyanilyen eredménnyel, sok leírás és segítség van hozzá a neten, de én nem bíztam magamban, és szeretem az egyszerűbb végét megfogni a dolgoknak, ezért beruháztam a Focal-ba. A Focal egy mikrokalibráló szoftver, ami 3 verzióban létezik, tudásától függően. A plus és a pro változatok teljesen automatikusan elvégzik a kalibrlását a Canon vázok többségénél, és a dolog folyamata is elég egyszerű: kinyomtatja az ember a tesztábrát, felteszi a falra, gépet az állványra. A vázat összekötjük a számítógéppel, elindítjuk a kalibrálást, és a Focal teszi a dolgát.

  Itt vannak a verziók összehasonlítva, a Pro sokkal többet tud kalibrálásnál, lehet vele csekkolni az AF konzisztensségét, megmondja melyik rekeszérték a legélesebb az adott objektívnél stb stb. :)

  Egyébként a nem teljesen automatikus változattól sem kell megijedni, annál arról van szó, hogy kiírja a szoftver, hogy most állítsd át a mikrokalibrációs értéket pl -10-re, felállsz, és átállítod a vázon. Jó sokat lő, és készít egy görbét, majd kidobja a számot, hova állítsuk. :)

  Az egészet nem lehet elrontani, szól, ha rossz helyen van az ábra, ha nem megfelelően van beállítva a váz, szóval szuper.

  A legolcsóbb verzió 20 font, a pro 70 font.

  Itt van a tesztábra képe, alaphelyzetben:

  Kalibrálás után, nekem -5 volt az optimális érték:

  És egy tesztfotó kézből szintén előtte-utána (nyers fotók LR-ból, nincs rajtuk élesítés, csak exportáltam, a tesztábrát pedig csak vágtam).

  [link]

  [link]

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák