- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
válasz KIA Ceed #33940 üzenetére
A szolgaltatok eves megengedett "nyereseget" az Energiahivatal rendeletben hatarozza meg. Nekem csak ezert nem tetszik az ELMU, mint reszveny, mert barmikor megadhatnak egy masik szamot vagy modszertant, amivel szamolni kell es vege a jo eves osztalekfizetesnek.
Az ELMU-hoz hasonlo infrastrukturaval rendelkezo szolgaltatokat amugy kedvelem, mert habar iszonyat unalmas cegek, de mivel a nep hasznalni fogja a rendszeruket 30 ev mulva is, igy hosszutavon biztosan jo osztalekfizetok lesznek.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Brandynew
őstag
válasz Stanlee #33954 üzenetére
"mivel a nep hasznalni fogja a rendszeruket 30 ev mulva is"
Lehet, de abba is gondolj bele, hogy egyre többen szereltetnek fel napelemet a háztetőjükre, ki tudja, hogy mikor jön valami fordulat, amikor begyorsul ez a folyamat, és egy központi áramszolgáltató szerepe leértékelődik. Persze a részvényt bármikor el lehet adni, nem arról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
golfvariant
aktív tag
válasz Brandynew #33955 üzenetére
Igen nagyon jó a napelem, de amit nyáron nappal megtermel azt is a halozatba taplaljak vissza ami az Elműé...
Este és télen nem fognak a gépeid működni a nappal/este megtermelt áramból. Persze el lehetne tárolni egy rohadt nagy akkuval, de az meg hol találkozik a gazdaságos és környezettudatos felfogással. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz golfvariant #33956 üzenetére
Nem olyan elrugaszkodott gondolat az otthoni akku, pl. az elektromos autók ellhasznalodott, 50-60%-os kapacitású akkui ideálisak ehhez. Ha megszüntetik a kötelező átvételt, meg is érheti a jelenlegi napelemes rendszerek tulajdonosainak. Ha meg már van erre egy iparág, akkor az lenyomata az árakat annyira, hogy megérje új napelemek mellé is telepíteni egyből.
-
Brandynew
őstag
válasz KilgoreTrout #33957 üzenetére
Na meg nem mindig "csak" olyan hatásfokon fognak működni az akkuk, mint jelenleg, folyamatosan jönnek a hírek lehetséges áttörésekről, egyszer majd bejön valamelyik, nem maradunk örökre a jelenlegi fejlettségi szinten.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz golfvariant #33956 üzenetére
Amit a hálózatba visszatáplálsz, az az elműé, de fizet is érte... Kicsit túlméretezéssel simán megoldható az egész gazdaságosan is...
-
fenyvesik
csendes tag
Random Capitalnál nyitottam számlát viszont elég noob vagyok a tőzsde használatához. Az alapismeretek nélkül nem akarom égetni a megtakarításaim. Jelenleg az is kihívás részvényeket vegyek, és akkor még nem is tartok az osztalékot fizető US ETF megvásárlásánál. Tudtok hozzá jó kezdők számára is érthető könyvet vagy netes anyagot ajánlani. Esetleg hódmezővásárhelyi vagy szegedi fórumtárs aki vállal oktatást?
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz fenyvesik #33960 üzenetére
A lusta portfólió című könyvet elég jónak gondolom, ha buy and hold stratégiát szeretnél.
Amit ajánlani szoktak nemzetközi szinten is, az azt hiszem az Intelligens befektető című könyv Grahamtől.Osztalékfizetéses dolgokkal kapcsolatban/részvények kiválasztásában/aktív kereskedésben nem tudok tanáccsal szolgálni, alapvetően nem hiszek ezekben az irányokban.
-
attiati
veterán
Tbsz-en lejárat előtt visszaváltott állampapír nem minősül a tbsz megszüntetésének, ha másik állampapírt vesznek belőle, ugye?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz mgoogyi #33961 üzenetére
Intelligens befektető összefoglalását meghallgattam a pénzügyi fitnesses csávó patreonjának jóvoltából, nekem nem tetszett. Csomót ír benne az időzítésről, hogy okosabbnak kell lenned a piacnál, fel kell ismerned hogy vagyunk a gazdasági ciklusban, stb. Kb pont semmi köze a lusta portfóliókhoz, és kb lehetetlen megfelelni a könyvben leírt elvárásoknak...
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
buherton
őstag
válasz attiati #33962 üzenetére
A TBSZ-en azt csinálsz, amit akarsz. Viszont a lejárat után fizetni kell az adókat, mint a katonatiszt. Hacsak nem kötöd újra.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Cpt.Price
csendes tag
válasz Oppenheimer #33963 üzenetére
Azért sok alapfogalmat tisztáz és jól lefektet. Illetve amennyiben van lehetőség követni az ajánlásait ( pl. P:könyv szerinti érték és P/E szorzata <22,5 egy amúgy egészségesen működő cégnél), azzal hosszú távon várhatóan jól jár az ember.
"Csomót ír benne az időzítésről, hogy okosabbnak kell lenned a piacnál, fel kell ismerned hogy vagyunk a gazdasági ciklusban"
Bennem pont az ellenkezője maradt meg, hogy átlagbefektetőként nem kell izmozni, hogy túlteljesítse az ember az átlagot, jobb egy buy & hold stratégiát követni.
De elképzelhető, hogy keverem valamivel.Viszont tényleg kissé száraz és hosszú, kell némi elhivatottság végigolvasni.
@fenyvesik: ha kimondottan az osztalékbefektetés érdekel, érdemes lehet megnézni Sólyomi Dávid Osztalékból szabadon c. könyvét. Kifejezetten kezdőbarát a nyelvezete és jól követhető a gondolatmenete.
Ha az alapfogalmak, összefüggések nagyjából megvannak, szerintem a "Warren Buffet jelenti" is érdekes, bár nem feltételen a leginformatívabb.
A részvényesekhez írt leveleiből vannak témakörök szerint kiemelve lényegre törő részletek.gl&hf
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Oppenheimer #33963 üzenetére
Nekem is volt a könyvről ilyen benyomásom, de nem olvastam végig, így nagyon nem tudok róla állást foglalni. Viszont annyi helyen tartják alap olvasmánynak, hogy érdemesnek gondoltam megemlíteni.
-
Cartman023
aktív tag
válasz mgoogyi #33966 üzenetére
Aki szeretne értékalapú befektetéssel foglalkozni, annak alapkönyv. Viszont ehhez a neked kell majd a cég főbb mutatószámait "elemezni" és figyelemmel kísérni.
ETF befektetésekhez inkább én is mást ajánlanék, a Lusta Portfólió szinte alap, de a szerző minden évben kiad egy ETF évkönyvet az adott év ETF vételi javaslataival.
-
KIA Ceed
csendes tag
válasz Cartman023 #33967 üzenetére
Sziasztok,
Ez az új MÁP papír, folyamatosan jegyezhető/vásárolható lesz, úgyértem mint egy kincstárjegy, amikor akarom akkor, veszem, és indul az 5 évem?
MTEL részvényről mint gondoltok, osztottam-szoroztam és vásároltam ma 411-en hosszú távra tervezve, kár hogy van 450-es is mert az osztalékra mentem.
[ Szerkesztve ]
-
Fandango
veterán
válasz KIA Ceed #33968 üzenetére
Heti jegyzése lesz, amikor megveszed, akkor indul az 5 éved. Itt a pontos leírása.
Azt olvastam, hogy első körben 100 milliárd forint értékben tervezik a kibocsátást, hogy ez mennyire gyorsan fog elfogyni az majd kiderül. Vagy mi a terv ha mondjuk rövid idő alatt elkapkodják, akkor megint egy keretet meghatároznak, vagy várnak az új kibocsátással.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Megjelent az új prémium államkötvény illetve másikról link
-
Dare2Live
félisten
mily igaz,,, az a durva, hogy az elérhető 4.5, 4.95 mellett se igazán éri meg a megtakarításokat forintban tartani, egy eur, $hoz hasonlítva.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
htomi85
tag
válasz Dare2Live #33973 üzenetére
Ez a rendszer bár rövid távon jó ötletnek tűnhet valakiknek, de hosszú távon biztos az összeomlás.
Egyrészt alapvetően ölték meg egy egész generáció bizalmát a pénzügyi rendszerben.
Másrészt ezek a fiatalok munkakínálat csökkentéssel reagálnak erre a helyzetre egy munkaerőhiányos piacon.
Ami azért különösen vicces, mert a több pénzzel pont a munkát akarták ösztönözni.
Miért van ez így? Azért, mert a tőkejövedelmek nem csökkentek együtt a kamatokkal.
Ebből kurva nagy baj lesz.
Szóljon aki másképp látja.Másrészt pedig óriási hiba volt kinyírni a jegybanki függetlenséget és fiskális politikával szabályozni az inflációt.
A politikus addig tömi a zsebét míg a nép bosszút áll. A közgazdászok nem annyira gátlástalanok.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz htomi85 #33974 üzenetére
én a napokban többször találkoztam olyan anomáliákkal, amik szerintem jól jellemzik a rendszert. Inkább a megélhetési odlaláról írnék, mint a befektetési:
Pont indusztriálisabb vidékre járok terepmunkára, és hát van egy bájos pikantériája amikor a koszos-olajfoltos-festékes kantárosgatyás melós fazon olyan bmw-ből száll ki, mint a céghez érkező IT tanácsadó vállalkozó.....
tudom, nem ez az általános, de jellemzőbb, mint amilyennek én ezelőtt 1-2 évvel gondoltam volna, és nem, nem a tántikámnak a szomszédja hallotta messziföldről esetek, konkrétan ilyen fazonokkal dolgozok, beszélek....
A másik oldala, hogy abból a piaci pörgésből amit a média próbál különböző formákban elhinteni, egyre nehezebb bármit is érezni, főleg a 'rétegjellegébő' fakadóan: január óta tesztelem a piacot, a nagy hiány közepette nem volt még hely ahol +5-10%-ra ne kaptak volna sikítófrászt, közben naponta 8x lejön valahol, hogy egy negyedév alatt megint 12%-ot ment a bérszínvonal....aha
Alapvetően ezzel nincs is/ nem is lenne probléma, de mivel precíz ember vagyok és a költéseimet évek óta forintra pontosan írom, így jól ki tudom olvasni belőle hogy egy 10-12%/negyedévnek eladott növekedés mellé pl mennyit mentek a költségszintek. Élelmiszer pl másfél év alatt +30%.Nem tarthatatlan a helyzet, de kiváncsi lennék mi lesz a fordulópont: mert felfele minden megy, de színvonalnövekedés nem fakad belőle. Főleg középtávon élelmiszeripar, növénytermesztés + globális felmelegedés kombó mit tud kihozni a piacból (amikor sok gyümölcs már most is 1000+ / kg áron megy)
A mindennapi termékek árát nyomja évek, szezonok óta a szar időjárás, az eszközöket a buborék + elhibázott intézkedések (lásd pl csok, annyira megy hogy soha nem volt ilyen alacsony a születésszám), szerintem ha ilyenek maradnak a bázisfolyamatok, egy stagfláció szerű hiperinfla állapot siimán bejátszhat[ Szerkesztve ]
-
htomi85
tag
A bmw-s felvetésedre: pont ez a rendszer lényege. A csökkenő kamatok és a növekvő hatékonyság miatt a fogyasztói többlet nő, a termelői csökken. Ennek hatására a fogyasztói árindex kontroll alatt van.
Tehát a fejlődés deflatorikus hatású. De legalább van használt 320d meg xiaomi ócsóért. De egy házat már nem tud venni.
Ennek ellensúlyozására egyre több pénzt nyomtatnak. Ebből egyre több lesz a kapacitás, ami ráerősít a folyamatra.
Még egy fontos dolog: mivel a termelői többlet nem nő ezért a béred sem nő. De akinek eszközei voltak, azok az új pénz miatt gazdagodnak. Kialakul egy kasztrendszer.
A végeredmény egy túltermelési válság szerintem, mint a 29-es nagy válság.
Nem mondom én sem tudok jobb társadalmi keretrendszert, de látni kell, ebben a rendszerben 50-60 évente nyomni kell egy resetet mert igazságtalan. Lásd még: Kondratyjev ciklus....Amúgy a BUX-ban láttuk a tetejét 43.500-on, következő megálló 35.000 körül, jó esetben.
-
attiati
veterán
válasz htomi85 #33977 üzenetére
Vagy nyomsz rá egy tőke újraelosztást.
(különadó, öröklési adó)
De az átlag fogyasztó / dolgozó azzal sem jár jól.
Az a reset inkább törvényszerű, mint igazságtevő.concret_hp: szerintem is. A problémást egyébként arra értettem, hogy humánerővel egyre problémásabb leszedni. (kényes, munkaerő igényes és emiatt megy fel az ára az egekig, ahol meg már inkább nem éri meg termelni és felhagynak az egésszel)
[ Szerkesztve ]
-
htomi85
tag
válasz attiati #33980 üzenetére
Az adók alól ki lehet bújni.
Én is így értettem, az elit sosem igazságos, de az okos elit nem kockáztatja meg hogy erőszakkal megdöntsék. Sajnos ma túl sok az újgazdag aki nem törődik semmivel. Az ilyenek lepődnek majd meg a legjobban.
A fidesz is biztonságban érzi magát a sok vidéki szavazattal, de tudtommal minden forradalmunk budapesten tört ki...[ Szerkesztve ]
-
Konflikt
addikt
erdekes hogy a PMAP-nak maradtak a kamatpremiumai.
Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart! // VCIX-DCV&CMA
-
buherton
őstag
válasz Konflikt #33982 üzenetére
Rájöttem hogy a spekuláció nem nekem való. Én is azt gondoltam, hogy csökkenteni fogják és jól bevásároltam. Ez már nem az első alkalom, hogy lukra futok.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
bernel
tag
válasz Cartman023 #33983 üzenetére
Indexes cikkben írják, hogy ezzel praktikusan monetáris szigorítást csinálnak anélkül, hogy kamatot kellene emelni: [link]
-
Kobe
veterán
válasz bernel #33985 üzenetére
Nem ertettem soha ezt a ketarcusagot. Egyreszt a bankok mar inkabb az allamkincstari kamst +X szazalek arazast kovetik a regebben bevalt alapkamat + x szazalek helyett (ezert vannak mar inkabb a 6-7%hoz kozelebb a jelzaloghitelek kamatai mint a 2-3%hoz, masreszt a GDP amire lehet verni a mellet, szinten egy eleg elavult es valos folyamatokat nem biztos hogy pontosan leiro szam
Ennelfogva van egy tudathasadas, jegybank politikai iranyba rakta papiron a pannonpumat, kozben a valosag meg szepen szalad elfele a papirtol -
Kobe
veterán
válasz Oppenheimer #33990 üzenetére
Aktualis 12 havi bubor 0.48%, a jelzalogok meg 3-5% kozott megy a rovid kamatperiodusu, es 6 felett a hosszabb
Szoktak igy is meg ugy is promozni, mert a jegybanki alap +2-3% sokszor tetszetosebbnek hangzik mint a bubor +5-6% -
P00By
nagyúr
válasz bernel #33992 üzenetére
Kevesebbért akarták, mivel több jelentkező volt, ezért licittel felment a reális (?) piaci árára.
(#33993) Mercutio_: Keresett környék (VII. kerület körúttól nem messze). Sikerült jól belőttem az árát, csak az első nap 32 hívásom volt! 4 éve is el akartam adni, csak akkor közbejött valami. Az akkori árához képest 35+ %-al ment el többért.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
"akár a 70 százalékot is elérheti a befektetők aránya.... + ...az Airbnb a legelterjedtebb kiadási forma, az itt vásárlók 60 százaléka választja a kiadásnak ezt a formáját.
Nekemmég mondjuk még mindig nem a fenti hanem az a legdurvább, hogy ahány projektet ismerek a vásárlók 90+% készpénzes. 0 hitel. 40-90misiket csapnak ki asztalra.
Nem vagyok egy nagy beavatkozás hívő... de lehet tényleg kéne. Tudomisén külföldi befektetőknek +10% adó....
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cooler Master 240L core white Vízhűtés!
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest