Hirdetés

Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz tothl #25417 üzenetére

    Ez mas itt ilyen jellegu zaj nincs mint a ccd-knel, en legalabbis meg nem talalkoztam vele.
    Ha zajos lenne, akkor nem tudnad pixelhelyesen monitornak hasznalni.
    Itt zajosodas max a nem megfelelo jelfeldolgozastol lehet. Lehet szar akar a pixelhelyes forras is eleve, gondolom lattal mar agyontomoritett jpeg kepet...

    Nem is erre gondoltam. Nem a panelről van/volt szó egyébként sem, hanem az elektronikáról. A panel az csak megjelenít, nyilván nincs klasszikus értelemben vett zaja. (Most a pixelhibát, illetve a nem megfelelő színhűséget ne tekintsük annak. :) )

    A feldolgozó egységről volt szó, miszerint ha full HD a felbontás akkor jobb lehet a minőség. A kiinduló kép a feldolgozás előtt egy "zajos" kép. Legalábbis a feldolgozó szemszögéből. (Ha nem lenne az akkor a feldolgozó semmit nem csinálna vele.) Nos, ha a feldolgozó átszabja (zajt szűr, deblockol, stb, stb... 100 féle dolgot csinálhat) akkor két dolog határozza meg a kimeneti képet. Az egyik, hogy milyen "okos" az elektronika. Ez, hogy finoman fogalmazzak, eléggé behatárolt. (mit ismer fel zajnak, milyen algoritmusokat használ, stb.) Soha nem fogja tudni 100%-osan eldönteni, hogy mi az ami nekem egy finom képrészlet, amit nem kell elmosni, és mi az ami képzaj és el kellene tüntetni. A másik meghatározó dolog pedig a forrás "zajossága", vagyis megfelelése az elektronika általi algoritmusoknak.

    Erre alapozva mondom azt, hogy nagyobb felbontásnál több lehet a zavar a feldolgozásban és így a végeredményben is. Egyrészt, mert a bemenet is problémásabb, "zajosabb" lehet nagyobb felbontáson. (Ez független a TV-től, de többnyire így van). Másrészt, pedig mert ha nem is zajosabb alapból, az elektronika mindenképp egy nagyobb részletességű képet próbál belőle összeeszkábálni a nem 100%-os módszereivel.

    szerk: A CCD meg ott jött a képbe, hogy ott is "feldolgozásról" van szó. Csak CCD-nél más az input és a feldolgozás. Ott az érzékelt optikai képet alakítja át digitális képpé, de ez is egyféle "feldolgozás" a maga problémáival. (Szerintem elméletben kissé hasonló problémával - ezért példálóztam vele - de technikailag nyilván teljesen más a háttere...)

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák