Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #47205632

    törölt tag

    válasz bajnokpityu #31011 üzenetére

    Sose volt még harapásom, támadásom, így nem tudom hogyan reagálnának, de jellemzően nem harapnak ezek, csak ártalmatlanít, ijeszt. Illetve kinek mi a harapás, egy pillanatnyi fogkarcolás, meg a percekig rángatózó csontig húsletépés között is van különbség. A kutyák nagy része a fogkarcolásig jut csak el, csak sokan észveszejtő rinyálásba mennek át már ennyitől is. Ekkora sebet pedig szájkosárban is okozna, simán csak karmolással. Karomkosár meg nincs még az a szerencse. :U
    Természetellenes még a kutyának is, hogy ennél tovább menjenek. Csak végső estben támad ennél komolyabban, ha a saját biztonsága nincs meg és menekülni sem tud (sarokba szorítják, életéért küzd), vagy idegbeteg, vagy ki lett rá képezve. Ez nem áll fenn 99%-ban a kutyákra nézve.
    Soha nem volt balesetem velük, pedig 10x éve vannak már kutyáim. És már törtek el karabinert is, de pár méter után meg is álltak, maguktól is, meg a parancsra is és őrült ugatás volt csak. Két parancsot kell tudniuk, az állj meg és a gyere ide, ezt tudják is. Én semmi más marhasággal nem fárasztom őket, ezeket nem is lehet. Odamorranások, ugatások azok voltak, ahogy most is, de ez természetes. Nem is fogom egy LGD-ben elnyomni az ösztöneit, csak annyira amennyire kell (nem harap). Az, hogy morog, ugat, él a fajtajellegzetességével, azt nem fogom elnyomni bennük pár ember miatt, akiknek nem tetszik egy morranás. Egy morgást ki lehet bírni hümmögés meg pofavágások nélkül is. Pláne mikor kiharcolja magának.

    Most is csak az volt a gond, hogy szűkebb úton mentünk és nem tudtam már jobban félre állni, időm se volt rendesen lábhoz venni őket így a valaga kilógott kicsit. De ez fél méter, a biciklisnek meg lett volna két méternyi helye odébb menni, a közeledési sebességéről nem is beszélve. Nem tette, inkább elhúzott mellettünk.
    Ez ilyen, nem lehet mit csinálni vele valaki ilyennek születik. Meg nem is várható el mindenkitől, hogy ismerje minden kutyafajta viselkedési jellegzetességét. Bár azért az elvárható lenne, hogy medve méretű kutyákhoz nem megyek közel, pláne mikor hely is van és pláne nem úgy száguldok el mellette direkt ingerelve... De hát valakinek ez is bonyolult gondolatmenet.
    Persze hibáztam én is, behúzhattam volna a kutya seggét, gondolhattam volna rá, nem tettem, nem számítottam rá, hogy valaki ennyire hülye tud lenni. Hát figyelni kell erre is...

    Bringás, futó ember, felénk közeledő gyalogos ez mind extrém ingerlés a kutyának. Még a kutyasétáltatót is nyugodtabban kezelik, mint ezeket az embereket.
    Az aki simán csak elsétál mellettünk és oda se néz azt telibe szarják, de még a biciklissel se foglalkoznak ha az csak simán elmegy. Akkor van gond mikor túl gyorsan jön (várható támadásnak véli vagy nem tudja felmérni szándékát), vagy túl lassan (bizonytalan, sumáknak érzékeli), ezekkel szokott gond lenni és ugatás, morgás van, de nem több. Ezek ilyenek, erre lettek kitalálva ezer éve. De erre fel is tudok készülni, ebből soha nincs gond. De egy váratlanul odaérő biciklisre (mert túl gyorsan jön) nem lehet rendesen felkészülni, vagyis de, csak ehhez neki is kéne annyit tennie, hogy "ajtónyitási távolságot" tart.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák