Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • c41r0^

    őstag

    válasz ScomComputer #4018 üzenetére

    Azért az LLC-vel óvatosan.

    Nekem MSI Z490 Toma lapom van, LLC 8 - 1ig lehet állítani (meg persze auto), de itt az LLC 1 a legdurvább, nem tudom, hogy a többi lapnál hogyan van, lehet épp fordítva. De a BIOS-ban az LLC grafikon mutatja a segédletet.

    Olyan LLC 5-6 még "egészséges" (én is LLC 5-tel használom), 4-estől és onnan felfelé voltage overshootol rendesen, ha szorzóváltás van. LLC1-en akár sztem +0.2V vcore spike-ot is kaphat szerencsétlen CPU szorzóváltáskor.

    Persze ha fix vcore fesszel és fix szorzón EIST / C1E nélkül használjátok, nem pedig dynamic szorzóval, akkor valószínűleg nem akkora gond a durva LLC érték, mivel nincs szorzóváltás OS alatt, mert ekkor fix szorzóval és állandó vcore fesszel megy load/idle.

    Nekem az vált be 10700K-val (is), hogy dynamic szorzóval, EIST és C1E mellett használom, OS alatt "Kiegyensúlyozott" energiagazd. profillal, így 800 - 4900 MHz között vált, 0,75 - 1,26V a VID terheléstől függően. Terhelésnél nyilván felmegy all-core 4.9 GHzre automatikusan.

    Ha kell az "ingadozásmentes" kraft, akkor meg OS alatt (két katt a PowerPlanSwitcher-el) "Teljesítménycentrikus" energiamenedzsment profilra váltva, 4900 MHz-re fixálódik az órajel all-core. De a két mód között kb. 5% teljesítmény difi van, nyilván attól van egy kis lemaradás a "Kiegyensúlyozott" profilt használva, hogy nem egyből ugrik fel a CPU a max. órajelre, hanem pár tized mp után. Ez kb. Cinebenchben kb. 50 pont különbséget eredményez...

    Asztalon, Win alatt nem értem, miért kéne az állandó tuning, emellett ha kell a kraft, akkor dinamikusan akkor is felugrik max szorzóra, vagy ott a "Teljesítménycentrikus" OS profil és kész.

    Nekem a fentiekhez ezek kellenek:

    - CPU szorzó dinamikus, 49-re állítva (4.9 GHz) BIOS-ban
    - CPU vcore BIOS-ban: voltage mode: adaptive mode, 1.27 V, LLC5 (Prime95 all-core max load alatt 1.226V-ra esik vissza CPU-Z szerint)
    - VCCSA és VCCIO gyári default, azaz 1.05V és 0.95V, minden más fesz is gyári default, nem auto (a legtöbb ugye 0.95V, a PCH asszem 1.05V, de a defaultokat írja a lap, így sokat nem kell gondolkodni rajta), kivéve nyilván a CPU vcore-t, azt 1.27 V, mint írtam, ill. a RAM fesz az 1.35V, mivel XMP1 profilhoz (3200@CL16) az kell.
    - EIST, C1E bekapcsolva, hogy "Kiegyensúlyozott" energiagazd. profillal terhelés függvényében 800 - 4900 MHz között ugráljon az órajel

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák