Hirdetés

Aktív témák

  • sztyui2

    őstag

    válasz TazLeacher #20828 üzenetére

    És ahány lamellás az objektívedben a rekesz, annak megfelelő számú ág lesz a csillagban.
    Ha páros számú a rekesz, akkor pont annyi. Szal ha 6 lamellából áll, akkor 6 ág lesz.
    Ha páratlan, akkor kétszer annyi ága lesz a csillagnak. Szóval egy 5 lamellás rekesz jobb mint a hatos, mert a csillagnak az 5 lamellás rekesznél 10 ága lesz.
    Ez utóbbira tudok is mutatni egy pédát:Mivel a Canon 50mm f1.8 II-nek 5 lamellás a rekesze, ezért ezen a képen(ezt a fenti obival készítettem) látszik a becsillanásban, hogy 5 lamellából áll a rekesz, azonban a napnak már 10 ága van.

    Más téma:
    A véleményetekre lennék kíváncsi a következőkkel kapcsolatban!
    Szenzortisztításra mit ajánlotok? Természetesen az ingyenes szenzortisztítós rendezvények lennének a legjobbak, de sajnos azok általában pesten vannak, és nekem az elég messze van. Szóval szeretnék valami szenzortisztító cuccot venni, ami viszonylag jó hatásfokkal tisztít, és olcsó is.
    Namost kinéztem ezt a cuccost, viszont nincs raktáron sehol, sztem nem is lesz, ezért inkább ezt venném, mert ez van szegeden is raktáron.Ez a pumpa nagyon jó lenne, legfőképpen csak jót olvasok róla és látom, hogy gond nélkül tisztítják a szenzort vele azok is, akik komoly géppel rendelkeznek. Itt meg azt írják, hogy a képen lévő koszt 100%-osan leszedte a giottos pumpája. És még egy érv mellette, hogy nem kell hozzáérni az érzékelőhöz vele, és bizony a Canon például nem ajánlja, hogy a szenzorral fizikai kontaktusba lépjünk a tisztítás során. Sőt, a garancia elvesztését jelenti, ugyanis ha ők hozzáérnek a szenzorhoz, és véletlen megkarcolják az előtte lévő réteget, akkor gond nélkül és ingyen kicserélik. Viszont ha én karcolom meg, akkor fizethetem a nagy összegeket, vagy dobhatom a kukába a vázat, mert olyan drága lenne a javítás.
    A másik lehetőség a lenspen lenne, de lenspennel már próbáltam tisztítani, és csak a nagyja ment le. A komolyabb koszok az érzékelőn maradtak. Viszont a pumpával kapcsolatban is lehet olyan véleményeket olvasni, hogy csak a kisebb koszokat tisztítja le, és a nagyokat az is rajta hagyja. Én mégis a pumpát részesíteném előnyben, mert azt szenzortisztításra találták ki, a lespent pedig objektívtisztításra(benne is van a nevében:D)
    Rátaláltam erre a lenspenre, amiről azt írják, hogy a szenzor tisztítására való. Viszont én úgy veszem ki a képből, hogy egy ez ugyanolyan lespen, mint amit az objektívtisztításra használnak, csak kisebb a tisztítójának az átmérője, esetleg négyzetalakú, hogy a szenzor sarkait is meg lehessen tisztítani. Ebben az esetben inkább venném a normál lenspent fél áron, viszont azzal meg az a gond, hogy a szenzor közepéről se vette le igazán a komolyabb koszokat, szóval gyakorlatilag pénzkidobás. Nem beszélve arról, hogy a giottos pumpánál a lenspen szenzortisztítója egy távkioldó árával drágább :D És hát inkább vennék egy távkioldót az árkülönbségből, mint a lenspent, főleg akkor, ha még a pumpa hatékonyabb is :)
    Szóval mi a véleményetek?Elég bizonytalan vagyok, és azért ez a szenzortisztítás elég kényes téma, mert 2mp alatt tönkre lehet vele vágni a vázat :)

Aktív témák