Hirdetés

Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz Vodar #38071 üzenetére

    Érdemes egy kicsit elszámolgatni az idézett töltő adatain. 2 db 2300mAh-s akkut tartalmaz/tölt. Egy ilyennek a névleges feszültsége 1,2...1,25V, 2 sorbakötve akkor 2,4...2,5V. Egy USB csatlakozás, mint tudjuk 5V-ot tud leadni. Ahhoz, hogy a 2,5-ből 5V-ot érjünk el, használni kell egy step-up konvertert. Az arány 1:2.
    Az agytornához most kapásból 2 telefonomban is használt BL-5C akkut töltöm képzeletben. A kapacitása 1020, máshol 1050mAh. Ez mondjuk belefér kétszer (picit lötyög is) az soros akkuk 2300mAh-es kapacitásába. Összevetve az előző említett aránnyal kompenzálják egymást.
    Következik: a 2 db 2300mAh-es akkuból (egy nagy) jóakarattal 1x tudom feltölteni a telefonakkut.
    És akkor még nem beszéltünk a konverter hatásfokáról. Továbbra se emlegetem. De egy dolog tisztán látszik: ezzel a megoldással kihúzom magam a bajból, életet lehelek az akkuba/telefonomba. De teljes töltésről csak a legjobb esetben beszélhetünk - ha igen egyáltalán -, ha a töltő mindig csurig töltött akkukkal áll a rendelkezésünkre.

    És akkor pár szót a napelemekről. Rettenetesen rossz a hatásfokuk, az őket érő fényenergiának a forgalmazott cellák alig 10%-át alakítják elektromos energiává. Használható energiamennyiséget lényegében tényleg napsütésben (milyen találó az elnevezésük) tudnak termelni. Pluszban még a méretük is fontos, lineárisan viszonyul a termelt áramhoz. Igen, működnek felhőss időben is, sőt egy íróasztallámpa alatt is produkálnak valamit, de az nagyon kicsi.

    Gondolom mentőövnek igen, de állandóan használt töltés-backupnak nem alkalmasak.

Aktív témák