Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • geckowize

    őstag

    Sziasztok.
    A probléma a következő:
    Adott egy Samsung Syncmaster 913V monitor, amely 4 éves pályafutása alatt már egyszer elromlott: nem lehetett használni natív felbontáson, amely 1280*1024, mert ha arra állítottam, kiírta, hogy not optimal resolution, set to 1280*1024. Garanciális volt még, tehát felküldték megjavították, visszaküldték. Boltos azt mondta "alaplapot cseréltek benne", és utána nem is volt gond ezzel a felbontással, minden ment szépen.

    Ez után másfél évvel körülbelül történt a következő:
    Amikor már nem minden nap használtam az asztali gépet (meglett a noti, bp-re kerültem) és itthon voltam, egyszer-kétszer bekapcsolva a gépet, azt tapasztaltam, hogy nem adott képet. (de most nem írta ki hogy not optimal resolution, szimplán villogott a zöld led, ami azt az állapotot jelzi, hogy áram alatt van, de nem kap képet)

    Kivettem az alaplapból a videokártyát (gainward 8800gt), rádugtam a vga kábelt az alaplapi (gigabyte ga-ma69g-s3h) integráltra (radeon x1250), aztán biosba átállítottam hogy tiltsa le az integráltat, majd beraktam vissza a 8800gt-t és úgy ment. A lényeg, hogy akkor se derült ki, hogy konkrétan mi baja, csak átdugtam, átállítottam, meg vissza aztán működött utána.

    Egy hete megint csak nem akaródzott képet adni, de most már ez az utóbbi módszer sem segített. Mivel a 8800gt-n 2 dvi csatlakozó van, dvi-vga átalakítót használok, mert a monitor vga kimenetes. Ezen az átalakítón észrevettem, hogy mikor egyszer idegességemben csavaroztam ki a hátpanelből (mert annyira idegesítő mindig csavarozgatni, hozzáférhetetlen, kijön az a csavar is, amiből csavarozom, stb) hogy az azon tűk közül, amelyek a dvi csatlakozóba mennek, kicsit elferdült az egyik, gondoltam ez a baj. Kiegyenesítettem, de úgysem volt jó.
    Így gondoltam az átalakító lesz a ludas, majd veszek egy újat, aztán jó lesz. Hát nem.

    Be is dugtam ebben a hitben az alaplapi integráltra a vga kábelt, ámde így sem adott képet, úgyhogy ki van zárva az átalakító.

    Kipróbáltam egy másik monitorral és kábellel, az alaplapi integrált így sem adott képet. Acer monitoron No signalt ír, az alap samsungon pedig csak villog a zöld fény, mint amikor áram alatt van de még nem megy a gép.

    Így, hogy a monitort (mivel 2-t is kipróbáltam), a dvi-vga átalakítót ki lehet zárni (mivel az alaplapi integráltra vga kábel egyből vga csatira megy), a videokártyát is, az alaplapra gyanakszom. Arra is gondoltam, hogy lehet azért nem megy az integrált, mert biosban le van tiltva, ez eddig oké, csak hogy állítsam vissza, ha nincs kép?
    Kérlek titeket, segítsetek.

Aktív témák