Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #3327 üzenetére

    Köszönöm a részletekbe menő felvilágosítást! (Bizonyára rajtam kívül még sokan hasznát fogják venni ennek az írásodnak.) Ha ötven oldalt írtál volna, azt is szomjasan lefetyeltem volna.
    Gondolom, sok fűrészlapot kipróbáltál már - irigykedek ezért kicsikét.

    "azért ilyen "drága" mert nagyobbak a vídialapkák így többször élezhetőek"
    Már előre dörzsöltem a markom, hogy jó sokszor élezhetek majd. Ám amikor hazahoztam, kibontottam, akkor vettem észre, hogy a vídialapkáknak oldalt van egy kb hattized vastag, és kb kéttizedre kiálló szoknyácskájuk. Ha jobban megnézed az alsó képet, ott elég tisztán látszik ez - bár épp egy nagyon szorulós fadarab után fotóztam, és kicsit égett por tapadt rá, ami zavaró.
    Úgy gondolom, egy élezéskor legalább egy tizedet, tizenöt századot le kell koptatni a lapkából. Szerintem jelen esetben ez annyit tesz, hogy két - maximum 3 - élezés után már annyira elvéknyítjuk ezt a szoknyát, hogy veszélyessé válik.
    Vígasztal azonban, hogy minőségi éltartó lapkák vannak rajta. Becslésem szerint ez a lap így is el fog menni nálam 3-4 évet. (Ha kevesebbet, az csak jó, mert akkor bőven lesz miből venni másikat :) )

    "de többet ugye nem írok mert no reklám"

    Írjál csak nyugodtan többet, mert ugye az a tolakodó reklám, ami sz@rt akar ránksózni. (Most épp egy medve sajtkrémes kenyeret tömök az arcomba, és de örülnék annak a reklámnak, hogy hol és mi a szar sajtkrémet vegyek, ami nemcsak nyomokban tartalmaz sajtot, hanem úgy az egész alles zusammen sajt.)

    "Ez már inkább a vegyes használatra való de leginkább keresztvágásra ."

    Sokat forgolódtam én, mire megszültem a nehéz döntést, hogy akkor milyen sűrű fogazásút is vegyek? Nagyon kevés rétegelt lemezen kívül szinte kizárólag bükk hosszvágásra kell - esetleg kevéske fenyőárut hosszravágni. Ezévben nem egészen 3 m3 szélezetlen bükköt kaszaboltam fel. Ez jövőre egészen biztos, hogy többre sikeredik, de nem lesz duplája. Szóval nem a vágás sebessége a releváns szempont, mint inkább a precizitása és főkképp a minősége. Ezért gondoltam én inkább Z48-ra.
    Kétségtelenül jobban fog porolni, de cserébe nem szakít majd, és jobban kíméli a gépet. (A gyári fűrészlappal ha fél napot sikerült egyhuzamban dolgozni, az már jó volt. Van benne egy hőkioldó. Ha egymás után néhány összeszorulós fa következett, akkor porszívózhattam a motort fél órán át, míg kihűlt eléggé. Reményeim szerint ez nem fogja úgy "főzni a vizet".)
    Józan paraszt logikával döntöttem így: Sűrűbb fogosztás = finomabb vágásfelület. És valóban: Csak azért kell rágyalulnom egy két munkánál, mert nem merem a fűrészt a végső méretre állítani - azt a vastagológyalu stabilabban hozza. Ez a kis Güde asztal nem egy precíziós ácsolmány. Így is szép tőle, hogy három-négy tizednél többet nem téved, ha figyelemmel tolom rá a fát. (mondjuk a gyalura meg figyelni se kell)
    Egyébként nem sok tapasztalatom van még körfűrészelésileg. Ez az első nagyobbacska asztalom. De szeretnék én egy komoly precíziós körfűrészt tolóművel!

    Azért szeretnék egyszer beruházni egy ugyanilyen korongra, csak Z36-osban. Most ennyire futotta - így is kevés a pénzem alapanyagra.

    Szóval jó annak, akinek sok tapasztalata van már ebben.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák