Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz generatoros #30208 üzenetére

    Tudod, a 70-es években, amikor az IFA áráról értekeztél, az volt a helyzet, hogy csak olyat tudtunk készíteni. A cocialista világrendtől ennyire futotta. Az volt, azt kellett szeretni.
    Ma viszont szinte minden gyártó pontosan tudja, hogy mit mennyire pontosan tud és akar megépíteni. És mindenkinek ott a lehetőség minőséget gyártani. A vevő, a végfelhasználó pedig óriási spektumon válogathat. A tecsógazdaságostól a prémium minőségig. Persze igaz, pénztárca függő is a dolog. Mégis, nekem nem ritkán az az érzésem, hogy van egy réteg, akinek nagyon csábító az alacsonyabb ár. Magyarul önmagával szemben is faszari. És élete végéig nem ismeri fel, hogy az olcsóbb olykor a drágább, ahogyan Te is megállapítottad ezt a 70-es években.
    Csak ma másképp kell mérni, hogy mi az olcsóbb, mi a drágább.

    Gondolkozz csak: A 70-es években jól kerestél, ha hazavittél 3.500 forintot. Ezért kaptál mondjuk egy EVIG fúrógépet, vagy egy orosz, bocsi, szovjet multifunkciós barkácsgépet, ami négy műveletből négyet nem tudott mai mércével nézve. Jó, túloztam, az EVIG ütvefúró ára 2.500 Ft volt, a ruszki barkácsgép pedig ötezer. Aki ma keres havonta negyedmillát, még seholse kirívóan jó a keresete. És ennyiért adnak egy Festool Domino tiplimarót. (Bárcsak hasonlíthatnám ominózus gép árát egy kiskeresetű, de akár tartósan munkanélküli német állampolgáréhoz magyar viszonylatban is!) Szóval most durván számolva egy fizetésből megveheted a legdrágább prémium minőségű marógépet. Egy Makita, DeWalt, kék Bosch lamellózót egyhavi nyugdíjadból 3 év garanciával megvehetsz. Ezek mind pontosak.

    Szerintem képtelen lenne fent sorolt bármelyik márka annyiért mérni ezt a gépet, amennyiért méri, ha ilyen pontos lenne egy unimaxnál töredék áron vesztegetett konkurens termék. És most mindegy, hogy fogalmazunk:
    Valamiért drágább egy Makita, vagy valamiért olcsóbb egy unimaxos gép. Ha úgy vásárolsz, hogy nem tudod, hogy miért, ne a gyártót/forgalmazót okold. Magadat. Háborgásnak akkor van helye, ha ráírták, hogy századpontos, és ez nem igaz. A kapetalezmus az ilyen. Nagy hal megeszi a kishalat, okosabb elveszi a butábbét.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák