Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gabro0

    őstag

    válasz MrCsiT #3664 üzenetére

    Te kértél magyarázatot, először ehhez tisztában kell lenni két fogalommal: hőmennyiség és hőmérséklet. Egy fazék vizet nem tudsz egykönnyen felmelegíteni kézzel, míg mondjuk egy bögrényit igen.

    Ezek az NVMe SSD-k igaz hogy melegednek, de elsősorban a méretük miatt, nem tudják leadni a hőt. A termelt hő tizede se egy középkategóriás videokártyának.

    Utánanéztem, a 860-as SSD maximum fogyasztása 4W. Ebből a hő lehet kb. 2W (nem tudom pontosan mennyi), ez 2J/s. Egy gyufa elégetése kb 1BTU, ami megközelítőleg 1000J. Innen könnyű kiszámolni, hogy ez az SSD 500s (8m 19s) alatt termel annyi hőt, mint egy kb 30s alatt elégő gyufa.

    Azt tudtad, hogy egy thermal inkjet nyomtatóban a fúvóka 300°C-ra is felmelegedhet? [link] Mégse jajongnak az emberek miatta. A kulcs a hőmennyiségen van.

    A gyakorlati haszna a csatolóban rejlik (SATA vs. NVMe). Utóbbit pontosan erre a felhasználásra tervezték, míg a SATA olyan köztes megoldás, régről maradt. Kisebb késleltetés, mivel a prociba van kábelezve, nem egy plusz vezérlőn átvezetve és nagyobb átviteli sebesség. Sokkal nagyobb.
    Szóval az előny elsősorban az átviteli sebességben rejlik, a nagyobb véletlenszerű sebesség úgy tudom csak hozadéka a fejlesztéseknek, valaki javítson ki, ha tévedek.

Új hozzászólás Aktív témák