Egyedileg konfigurált Windows 10 fut a Zhongshan Subor konzolján

A Z+ nevű gépezet technikai értelemben egy PC is egyben, így elméletben képes futtatni a Windowsra kiadott játékokat is.

Nagyjából egy hete írtunk arról, hogy nem akármilyen konzolt kap a kínai piac, nem sokkal később pedig a fontosabb paraméterek is befutottak. A kérdés igazából az operációs rendszer, ugyanis a konzolverzió a hardver szempontjából megegyezik a PC-s modellel, így a különbségek nyilván a szoftverben keresendők majd.

Alapvetően mindkét gép Windows 10-et használ, de amíg a PC-s modell a hagyományos licencre szavaz, addig a konzolként kínált, Z+ nevű megoldás a Windows 10 IoT Enterprise rendszert veti be. Ezt nem pont a végfelhasználóknak tervezték, de az alkalmazásarchitektúra szempontjából támogatja az UWP-t és a Win32-t is, tehát elvileg nem lehet problémája a Windows 10-zel kompatibilis játékokkal, plusz az adott OEM felé biztosított licenc szempontjából jóval megengedőbb, mint a kedveltebb Home vagy Pro verzió. Emiatt lehet hozzá saját felhasználói felületet tervezni, miközben a fejlesztők platformok közötti többjátékos lehetőséget ígérnek.


[+]

Effektíve tehát a Zhongshan Subor Z+ konzolja PC-ként is üzemeltethető, futtatja a PC-re kiadott programokat, de emellett még olyan egyedi funkciókat kínál a kínai játékosoknak, amelyek más PC-n nem érhetők majd el. Ugyanakkor akinek az extrák nem kellenek, megveheti szimpla PC-ként is, méghozzá a hagyományos Windows 10 verzióval.

A Zhongshan Subor a saját játékplatformján belül AAA-címeket is ígér, illetve kritikus tényezőként tekintenek az eSportra, de ennél több adat ezekre vonatkozóan nincs. Az biztos, hogy a nyugati piacokat nem tervezik bevenni, egyelőre csak bizonyos ázsiai régiókban gondolkodnak, kiemelve Kínát, ahol lényegében kihasználják azt, hogy a Microsoft, a Sony és a Nintendo nem igazán tud betörni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés