Vélemény: közel sincs a PlayStation 5 szintjén a Tesla Arcade

Ez persze a Teslát nem zavarja, az összevetést mindössze egy aprócska adat alapján bizonygatják.

Még január végén robbant elég nagyot a hír, hogy a Tesla Motors egy Tesla Arcade nevű rendszert épít be az új Model S és X jelzésű elektromos autóiba, amely kapcsán azóta eljutottak oda, hogy a hardver teljesítményét a PlayStation 5 szintjére taksálják. Ezt kijelentést konkrétan a beépített GPU számítási kapacitására építik, amely a két összehasonlított konfigurációnál egységesen 10 TFLOPS körül alakul.

A valóság ezzel szemben sokkal bonyolultabb. Általánosan elmondható, hogy egy rendszer egyetlen részegysége által biztosított paraméter vajmi kevés két konfiguráció összehasonlítására. Ez most is igaz, és figyelembe kell venni más paramétereket is. A PlayStation 5 specifikációja nagyrészt ismert, ezt az alábbi cikkben részleteztük, de a Tesla Arcade kapcsán a cég kevésbé bőbeszédű. Szerencsére ha valamit már szállítanak, akkor annyira nem nehéz utánajárni, hogy mi rejtőzik a rendszerben, és a Tesla megoldása igazából nem is annyira egyedi, mint sokan gondolnák. Az elektromos autóiról elhíresült vállalat egy Ryzen Embedded sorozatú, Zen magokkal dolgozó SoC APU-t használ, amelyet kiegészít egy Navi 23 kódnevű, RDNA 2 architektúrára épülő GPU. Ezek mások számára is megvásárolható termékek, de annyiban azért egyedi a Tesla megoldása, hogy Ryzenre és a Radeonra is egyedi paraméterezést használnak.

Ha csak a számítási kapacitást nézzük, akkor a nyers adatok tekintetében tényleg hasonló a Tesla Arcade a PlayStation 5-höz, de minden más tekintetben elmarad a Sony konzoljától. Többek között nincs nagy memória-sávszélességet biztosító egységes memóriája, nincs különálló gyorsítója az adatok dekódolására, az operációs rendszer sem egyedi, ahogy a grafikus API szempontjából is az általános lehetőségek állnak rendelkezésre. A Sony megoldása tehát sokkal kifinomultabb konzol, és ennek nyilván jelentősége lesz a jövőben, miközben a Tesla Arcade fejleszthetősége limitált. Ettől persze utóbbi megoldás egyáltalán nem lesz rossz, de közel sincs a PlayStation 5 szintjén.

A fentiekhez persze hozzá lehet tenni, hogy a Tesla Motors számára nem is igazán fontos, hogy a Sony konzolját elkapják. Az egész csak egy marketingfogás, miután közismert, hogy a PlayStation 5 IGP-je 10 TFLOPS-ra képes, és milyen szerencse, hogy a Tesla Arcade GPU-ja is tudja ezt. Adta magát az ötlet, hogy ezt a két adatot össze lehetne hasonlítani, és akkor rámondható a Model S és X autókba épített rendszerre, hogy a Sony aktuális csúcskonzoljával egyenértékű. Arra úgyis csak kevesen jönnek majd rá, hogy ez az összevetés nagyon kisarkított.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés