Változik az Aurora nevű szuperszámítógép várható teljesítménye

Az Intel eredetileg 1 EFLOPS-ot célzott meg, most azonban már 2 EFLOPS fölé mennének. Ezzel a fogyasztás is jelentősen nő.

Elkezdte telepíteni az Argonne Nemzeti Laboratórium az Aurora nevű szuperszámítógépet, amely sok éves késésben van, de a legutóbbi terv alapján a világ első exascale rendszere lett volna. Ez biztos nem fog összejönni, mivel nem áll majd időben üzembe, vagyis a szóban forgó címet elhappolja előle a Frontier nevű nagyvas, amelyről szintén írtunk a linkelt hírben.

Az Intel ugyanakkor erre reagál, mivel Pat Gelsinger a tegnapi napon már egy gyorsabb rendszerről beszélt, mint amit eredetileg lehetett sejteni. A The Next Platform riportja szerint az Intel 2 EFLOPS-nál nagyobb dupla pontosság melletti teljesítményben gondolkodik az Aurora A21-es verziója kapcsán, amivel támadható lenne a 2023-as esztendő elején érkező El Capitan is.

Ezzel az Intel rámozdul a leggyorsabb szuperszámítógépnek járó címre, de ennek az árát majd az energiaigényben fizetik meg. Az Aurora esetében jelenleg minimum 60 megawattos fogyasztásra lehet számítani, ami jelentősen több, mint az AMD platformjára épülő Frontier 29 megawattja, vagy a szintén AMD-s, 2 EFLOPS környékére tervezett El Capitan 30-40 megawatt közé várt paramétere. Ezzel az Intel az energiahatékonyságot lényegében elengedte, de valószínűleg úgy számolnak, hogy többet ér, ha csak a nyers teljesítményre koncentrálnak, mivel az Aurorából még megcsinálhatják a leggyorsabb szuperszámítógépet, ami tényleg csak attól függ, hogy mennyi energiát tudnak alárakni, konkrétan mi az a felső határ, ami még reálisan kigazdálkodható a tulajdonos által.

Pat Gelsinger, a vállalat elnök-vezérigazgatója azt is elárulta, hogy már az 1 ZFLOPS-ra (zettaflops) fókuszálnak, ami nagyjából 1000 EFLOPS-ot jelent, és 2027-re szeretnék elérni ezt a határt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés