Új lapkakészlet DVD-írókba

Az NEC Electronics tegnap bemutatta DVD-írókba tervezett chipsetjét, amelynek segítségével DVD-R és DVD+R formátumú médiumokat egyaránt 16-szoros sebességgel lehet írni. A lapkakészlet DVD-R/RW, DVD+R/RW és DVD-RAM specifikációkkal való kompatibilitása megkönnyíti az univerzális optikai meghajtók gyártását.

A chipset a µPD63635 jelű digitális jelprocesszorból (DSP) és a µPC3335 jelű analóg jelprocesszorból (ASP) áll, amely az író/olvasó fej szervórendszerét és a lézert szabályozza. Az újítások inkább ez utóbbit érintik: az ASP új LVDS (Low Voltage Differential Signaling) meghajtót kapott, felére csökkentették az órajelremegést (jitter), továbbfejlesztették a lézer erejének írás közbeni finomhangolását, illetve a nagy sávszélességű jelerősítő és programozás optimalizációja következtében a chip sebessége is jelentősen megnőtt. A nagyobb sebesség ellenére a chipkészlet energiafelvétele tíz százalékkal csökkent (8x olvasási sebességnél kereken 1 watt), mivel az óra üresjárat esetén kikapcsol. A lapos tokozás (Quad Flat Packaging, QFP) kis helyigényű notebook-meghajtók számára is ideális megoldássá teszi az új lapkákat.

A chipsetet előreláthatóan a Pioneer és az NEC fogja alkalmazni DVD-íróiban. A tömegtermelés június végén kezdődik, az év végére havi kétmillió egység gyártását tervezi az NEC Electronics.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés