Hirdetés

DVD: író-olvasó találkozó

Bevezető

A DVD-írók piacáról négy és fél darabnyi csemegét mutatunk be cikkünkben. Hogy miért is négy és fél készülékről van szó? Nos, ez hamarosan kiderül. Addig is lássuk a felhozatalt!

Hirdetés

A Chip magazin tesztlaborja (a Plextor jóvoltából) elküldte PX-712A íróját és annak SATA változatát, a PX-712SA-t. Mindkét készülék – ugyan kompromisszumokkal (csak a DVD+R lemezeket írja 12-szeresen, tehát félig 12-szeres író) – a 12-szeres DVD-írók családjába sorolható; a két meghajtó szinte kizárólag csatolófelületében tér el egymástól.


Ikerarcok..


..némi különbséggel


Eltérő hossz

A két Plextor közül a SATA-csatolóval ellátott egység némileg hosszabb. Ez az irrelevánsnak tűnő információ azoknak lehet fontos, akik amúgy is helyszűkében szenvednek. Hiszen hiába vesszük meg drága pénzért imádott Plextorunkat, ha az alaplap egyes belógó alkatrészei miatt nem tudjuk beszerelni az egységet rövid PC-házunkba.

Az NEC szintén két íróval képviselteti magát. Az egyikkel (NEC ND-2500A) már korábbi tesztünkben (8-szoros DVD-írók tesztje) megismerkedhettünk. A másik első pillantásra teljesen azonosnak tűnik az NEC ND-2500A-val. Az NEC ND-2510A külsőre teljesen meg is egyezik öregebbik testvérével, ám tudásban egy jelentős pontban többet nyújt: a készülék képes a kétrétegű (DL – Double Layer) lemezek olvasására és írására. Az olvasást is érdemes külön kiemelni, mert az írható kétrétegű lemezekkel nem minden író boldogul még olvasási szinten sem (konkrét példa: a Pioneer DVR-07XLA tudáslistáján nem szerepel a DVD+R DL lemezek olvasása és a gyakorlatban sem képes velük boldogulni – a legfrissebb firmware ellenére sem). Figyelem, a DVD-olvasók sem mind szeretik ezeket a lemezeket! (pl. LG GRD-8162B)


Ennyi lenne csak a különbség? Kiderül..

S hogy ne csak "kívülről nyalogassuk a mézes csuprot", az írókhoz végre sikerült megfelelő minőségű és mennyiségű lemezt is beszereznünk. A felhozatalban szerepeltek a Primedisc DVD+R 8x lemezei, a Verbatim DVD-R 8x lemezei, a Philips 8x DVD+R korongjai, és ami a lényeg lényege volt: szintén a Verbatim neve alatt futó DVD+R (DL) 2,4x diszkek.


Nyomtatható felületű DVD-R 8x lemez a Verbatimtól


A teljes felhozatal

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés