Új elektronikát kapnak a régi Raptorok

A fő profiljaként merevlemezeket fejlesztő és gyártó Western Digital a napokban minden különösebb hírverés nélkül frissítette előző generációs Raptor merevlemezeit. A gyors fájlműveleteket igénylő feladatokhoz ajánlott, asztali számítógépekhez szánt merevlemezcsalád nem a manapság elsősorban marketingmegfontolások miatt főszerepet kapott maximális háttérkapacitással hódít, így a megújult merevlemezek is pontosan ugyanannyi, azaz 36 és 74 gigabájtnyi adatot képesek tárolni, mint közvetlen elődeik. A háttértárak adatkezelési tempóját mindazonáltal sikerült megnövelnie a gyártónak, ezzel a korábbi Raptor HDD-k már közel akkora teljesítmény elérésére képesek, mint második generációs utódaik.

A régebbi Raptor merevlemezek mostantól lényegében ugyanazt az elektronikát kapják majd, mint fejlettebb utódaik, ami elsősorban abban nyilvánul meg látványosan, hogy a korábbi 8 megabájtos pufferméretet pont a duplájára, 16 MB-ra növelte a gyártó. Fontos változás mindemellett, hogy a frissített Raptor merevlemezek már támogatják a Native Command Queuing parancsvégrehajtási technológiát (nem változott ugyanakkor a csatolási szabvány; a merevlemezek továbbra is csak a SATA I rendszert támogatják). Az új modellek puffer-lemez átviteli sebessége mindezek fényében 72 MB/másodpercről 84 MB/másodpercre nőtt, csökkent a fejpozicionálási idő, valamint csekély mértékben az üzemzaj is.

A DailyTech információi szerint a régebbi Raptor merevlemezek most útnak induló szállítmányai már a frissített modellekből állnak, így a felgyorsult változatok várhatóan heteken belül megjelenhetnek az üzletek kínálatában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés