Tovább késnek az ionos netbookok

A Samsung és a Lenovo majdnem egyszerre jelentette be, hogy az NVIDIA Ion platformjára épülő netbookjai a nyár végére tolt rajtot sem tudják tartani, és a megjelenés októberre csúszik. Így mindkét vállalat ki tudja használni a Windows 7 marketingértékét.

A Samsung az N510 késése mellett némi módosításról is beszámolt, így az eredeti elképzelésekhez képest a rendszer nem teljes értékű Ion platform lesz, hanem annak egy butított, LE variánsa. Az NVIDIA szerint ez a lapka egy az egyben megegyezik az eredeti Ionnal, de a DirectX 10 API támogatását szoftveresen letiltják, így a grafikus mag csak DirectX 9-es képességű. Ez vélhetőleg a compute shader használatát is megakadályozza, így a Windows 7 azon képességei is használhatatlanok lesznek, melyek kihasználják a grafikus processzor erejét. A Lenovo az IdeaPad S12 esetében nem számolt be módosításról, de a kiszivárgott információk szerint nagy az esélye annak, hogy ők is az Ion LE konfigurációt fogják alkalmazni.


Samsung N510

Mindezek tudatában meglehetősen érdekes a Samsung és a Lenovo magyarázata a csúszásra, hiszen mindkét cég azzal érvel, hogy a Windows 7 megjelenése jó hatással lesz az Ion rendszerek forgalmára, ám az új LE verzió a butítások következtében gyakorlatilag semmit sem profitál majd az új operációs rendszer képességeiből. Maga az Ion LE piacra dobása sem érthető, hiszen a lapka ugyanaz, továbbá a megkötések is csak szoftveresen vannak kivitelezve, ergo a hardver képes a letiltott szolgáltatásokra. Vajon mi oka van a zöldeknek az Ion legnagyobb előnyét letiltani?


Lenovo IdeaPad S12

Amikor túl sok a véletlen

A halasztások és az Ion LE alkalmazása eléggé aggasztó. Maguk a döntések teljesen értelmetlenek, a Windows 7-nek semmi előnyt nem ad az Ion LE, így indokolatlan azzal együtt startoltatni. Az is meglepő, hogy a Samsung és a Lenovo közel azonos időben jelentette be a csúszást. Talán nem is az érintett vállalatok felelnek a folyamatos késésért, hanem egy nagyobb erő próbálja az érdekeinek megfelelően alakítani a piacot. Az Intelnek komoly probléma az Ion, és minden lehetséges eszközzel a platformra épülő termékek ellehetetlenítésén dolgozik. A vállalat saját platformja ugyanis teljesítményben és szolgáltatásokban nem tudja felvenni a versenyt a zöldek megoldásával, így marad a piac manipulálása.

A Samsung és a Lenovo már korábban is bajba került az Ion miatt, ugyanis a Santa Clara-i óriáscég csak akkor biztosítja termékeinek kedvezményes listaárait, ha a partnerek mellőzik a konkurens megoldások alkalmazását. Ezt az előbb említett gyártók megszegték, így komoly slamasztikába kerültek az árazás tekintetében. Az Ion platformra épülő netbookok csúszása lehet annak a következménye, hogy a Samsung és a Lenovo továbbra is szeretne jó áron vásárolni az Inteltől, így elképzelhető, hogy a háttérben egy mindenki számára elfogadható kompromisszum született. Talán az Ion LE bevezetése is ennek köszönhető, hiszen a zöldek csak el akarják adni a terméküket, ám ezt a „piac ura” nem igazán hagyja. Bár az Intel az NVIDIA szerint is törvénytelen eszközökkel védi pozícióját, egy esetleges per túl sok időt venne igénybe. Ennek megfelelően könnyen elképzelhető, hogy az Ion LE egy olyan megoldás, melynek képességei még éppen elfogadhatók a legfőbb konkurens számára, így engedélyezik a termék forgalmazását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés