Sok a gyári tuning a GeForce GTX 670-eken?

A Gigabyte bejelentette, hogy kiadtak egy új BIOS-t a GeForce GTX 670 WindForce 3X OC termékhez, mely javítja az egyes vásárlók által tapasztalt stabilitási problémákat. Mivel a gyártó két revíziót is kínál az említett termékből, így két BIOS is érkezett. Az F4 jelzésű a 80.04.31.00.58-as, míg az F12-es a 80.04.31.00.09-es forrásra alapoz.

A frissítés előtt fontos megállapítani, hogy a VGA milyen BIOS-t használ. Ha az adott termék esetében az F jelzés után csak egy szám áll, akkor az F4-es BIOS-t kell letölteni, míg ha az F betűt az 1-es szám követi és azután még áll egy szám, akkor az F12-es BIOS-ra van szükség. Ezeket az információkat a Gigabyte frissítéshez szükséges programja kiírja, ami az alábbi oldalon a „VGA Tools -- @BIOS” bekezdésben érhető el. Ha beazonosítottuk a GV-N670OC-2GD jelzésű terméken található BIOS-t, akkor az alábbi oldalról kell letölteni az F4-es vagy az F12-es fájlt. A frissítés előtt érdemes lementeni az aktuális BIOS-t, hátha gond lesz, majd ezután a @BIOS program flash gombjával ki kell választani a letöltött és kicsomagolt BIOS-t.

Gigabyte GeForce GTX 670 WindForce 3X OC – mostantól stabilabb
Gigabyte GeForce GTX 670 WindForce 3X OC – mostantól stabilabb

Természetesen csak akkor érdemes frissíteni, ha az adott GeForce GTX 670 WindForce 3X OC kártyával stabilitási probléma van, más esetben nem érdemes felvállalni a frissítés kockázatát.

A Gigabyte esete felvet egy érdekes kérdést is, hogy nem sok-e a gyári tuning az egyes GeForce GTX 670-eken. Ez ugyanis már nem az első eset, amikor egy gyártó egy BIOS-szal próbálja a stabilitást növelni, hiszen nemrég az ASUS is így tett a GTX670-DC2T-2GD5 jelzésű GeForce GTX 670 DirectCU II TOP VGA esetében. Utóbbi BIOS-ról kiderült, hogy a maximális GPU Boost paramétert limitálja.

A GPU Boost működéséről korábban írtunk, és részleteztük, hogy a specifikációkban megadott paraméter csak azt jelenti, hogy az az órajel a garantált, de egyes termékek alkalmazhatnak nagyobb GPU Boostot is. Főleg azok a felhasználók panaszkodnak instabilitásra, akiknél a vásárolt termék a specifikált paraméternél nagyobb, jellemzően maximális GPU Boostot alkalmaz. Ez referencia-órajel mellett nem jelent gondot, mert az NVIDIA teszteli, hogy az adott lapka mekkora GPU Boostot bír ki, de a gyári tuning hatással van erre, és könnyen instabillá válhat az adott VGA. A Gigabyte problémája is a GPU Boosttal lehet kapcsolatos, és az ASUS-hoz hasonlóan valószínűleg nem engedik a lapkát a maximális 8 egységnyi órajelemelés kihasználására. A specifikációkat ebből a szempontból egyébként nem kell megváltoztatni, mivel az NVIDIA csak 4 egységnyi GPU Boostra vállal garanciát, így mindegyik cég ezt írja bele a specifikációkba, vagyis nem kell jelezni, hogy a BIOS limitálja a GPU Boost képességeit, mivel a 4 egység fölötti órajelemelés eleve nincs garantálva, csupán lehetséges.

A GPU Boosttal egyébként ilyen probléma a gyári tunigot nélkülöző termékeknél nem lehet, de gyári tuning mellett már más a helyzet. Ezek a termékek eleve több problémával küzdenek, hiszen a gyártók sokszor igen komolyan megemelik az órajelet, amit nem mindegyik leszállított termék bír ki. A GPU Boost erre rátesz egy lapáttal, ugyanis megnehezíti a hibakeresést, hiszen a kártya alapértelmezett magórajel mellett stabil lehet, de bizonyos egységnyi GPU Boost felett már nem. Az új BIOS-ok ezen segíthetnek, de ha továbbra is instabil az adott termék, akkor mindenképp érdemes igénybe venni a garanciát. Ebben az esetben fontos, hogy olyan területen teszteljék a hibás VGA-t, ahol magas lehet a GPU Boost órajele, mivel ha ez a fajta terhelés nem kerül elő, akkor nagy az esélye annak, hogy a szervizben a termék hibátlanul lefuttat minden tesztet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés