Hirdetés

Enyhe módosításokkal és új hűtővel érkezik a Gigabyte GTX 680 OC Windforce 3X

A gyártó hivatalosan még be sem jelentette a referenciától eltérő, WindForce vérvonalba tartozó GeForce GTX 680 VGA-kártyáját, de máris teríti a teszteléssel foglalkozó weboldalak számára. Ezt nézve nem csoda, hogy a képek és technikai paraméterek legfontosabb halmaza már kiszivárgott az Internetre.


(forrás: Guru3D)

Az új vezérlő kék színű nyomtatott áramköri lapjának felépítése nagyrészt követi az NVIDIA ajánlásait, de a Gigabyte-nál számos módosítást hajtottak végre rajta. Az egyik legfontosabb, hogy a referenciától eltérően mind az öt tápellátó fázis megtalálható a kártyán, ezzel a kártya maximális TDP-je 225-ről 300 Wattra emelkedett, ebből fakadóan pedig módosítani kellett a PCI Express tápcsatlakozókat is. Ezen a téren nem csak annyi változás történt, hogy a két darab 6 tűs csatlakozót 6+8 tűsre cserélték, hanem elhagyták a referencia dizájnon látott egymásra halmozott csatlakozósort is, helyette ismét a jól megszokott, egymás mellé helyezett felállással találkozhatunk a WindForce-on. A tápellátással kapcsolatban végül pedig még azt érdemes megemlíteni, hogy a fázisbővítés ellenére meghagyták a referencia kártyán is használt Richtek RT8802A vezérlőt.


(forrás: Guru3D)

A módosítás következtében gyárilag a GPU 1071 MHz-en (1124 MHz Boost), a 2 GB GDDR5 memória pedig 1502 MHz-es (effektív 6 GHz-es) órajelen ketyeg, de valószínűleg ennél több is kihozható belőle. Erre bizonyíték, hogy a hűtést sem hagyhatták érintetlenül, tehát alapvetően egy halk, de tuningcélokra is alkalmas kártya létrehozása szerepelt a Gigabyte terveiben. A tripla heatpipe-os rendszer valószínűsíthetően a Cooler Master terméke, aminek tetejére három darab 80 mm-es, PWM szabályozású Everflow ventilátort helyeztek, illetve a tápellátók is kaptak egy külön kis hűtőbordát.


(forrás: VR-Zone) [+]

Érdemes megfigyelni, hogy ez a fajta hűtőkialakítás mennyire vékonyra sikeredett, első látásra könnyen hihetnénk, hogy csupán egy kártyahelyet elfoglaló megoldással van dolgunk, de sajnos a hátlapra pillantva el kell fogadnunk, hogy a Gigabyte GTX 680 OC Windforce 3X is kétfoglalatnyi helyet igényel. Nem csak a hátlap mérete, hanem az azon található kivezetések is egyezést mutatnak a gyári ajánlással, így egy darab normálméretű DisplayPort 1.2 HBR2, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, egy dual-link DVI-I és egy szintén dual-link, de DVI-D csatlakozókat kapunk.

A Gigabyte GTX 680 OC Windforce 3X ára és pontos megjelenési dátuma egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal ezekre az információkra sem kell már sokáig várni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés