Újra az USA-é a leggyorsabb szuperszámítógép

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát. Az elmúlt évet a Japánban található K Computer uralta, de a Fujitsu által épített szuperszámítógép az új rangsorban a második helyre szorult. A koronát a Sequoia nevű nagyvas veszi át, mely 1 572 864 darab, 1,6 GHz-es órajelen üzemelő processzormagot tartalmaz, a Linpack tesztben mért 16,3 PFLOPS-os számítási teljesítménye pedig másfélszerese a K Computernek, ráadásul a rendszer fogyasztása jóval kisebb, „mindössze” 7,89 megawatt.

A Lawrence Livermore Nemzetközi Laboratóriumban elhelyezett szuperszámítógép 96 darab rackszekrényből áll, a memória összesített mérete pedig másfél terabyte. A rendszer alapjait a BlueGene/Q adja, azon belül is egy 18 magos, 64 bites IBM PowerPC A2 architektúrára épülő processzort fejlesztettek a mérnökök. Az általánosan használható magok száma CPU-nként 16 darab, ugyanis egy mag elmegy az operációs rendszerre, egy pedig tartalékban marad, ha esetleg az adott feldolgozás során történne valami malőr. Bár nem szokványos, de az ilyen nagy gépeknél előfordulhat, hogy egy-egy mag néha kiesik a munkából. Ilyenkor nem árt, ha van tartalékban olyan erőforrás, ami átveszi a feladatot, így azt nem kell leállítani.

Sequoia
Sequoia

A dobogó harmadik fokára a Mira futott be, mely egy új gép és hasonló alapokra épül, mint a vezető Sequoia, de „csak” 786 432 darab processzormagot tartalmaz. Ennek megfelelően a Linpack tesztben mért számítási teljesítménye 8,16 PFLOPS-os fogyasztása pedig 3,945 megawatt. A Mira az előbbi értékekkel hasonlóan energiahatékonynak mondható, mint az új király, ami hízelgő a BlueGene/Q alapokra nézve.

A negyedik helyre a Németországban található SuperMUC került, melynek teljesítménye már közel sem olyan potens, mint a dobogós versenyzőké. A 147 456 darab processzormagot nyolcmagos Xeon E2-2680-as processzorok adják össze, a Linpack tesztben mért számítási teljesítmény pedig 2,89 PFLOPS, míg a fogyasztás 3,42 megawatt. Az ötödik helyre csúszott az Tianhe-1A, mely az élmezőnyből az első olyan szuperszámítógép, ami Tesla GPU-kat is használ a feladatok gyorsítására.

Az Egyesült Államok régebbi csúcstartójának számító Jaguar meglehetősen öregnek mondható, hiszen 2009 óta üzemel, de a legújabb frissítésekkel a hatodik helyre még jónak bizonyult. A Cray a korábbi XT5-HE szervereket az új XK6-ra cserélte, így az AMD legújabb Opteron processzorai teljesítenek benne szolgáltatott, illetve a rendszer kiegészült Tesla GPU-kkal is.

A hatodik és a hetedik helyre szintén BlueGene/Q alapú szuperszámítógépek futottak be. A gyorsabbik rendszer az Olaszországban található Fermi, míg a kevésbé gyors, de kevesebbet fogyasztó JuQUEEN Németországban került kiépítésre. Utóbbi 0,657 megawattos energiaigény mellett is nagyobb teljesítményre képes, mint a kilencedik helyre befutó, Franciaországban kiépített, 2,2 megawattot igénylő Curie thin nodes, mely nyolcmagos Intel Xeon E2-2680-as CPU-kkal dolgozik.

Az Egyesült Államok bár már most visszaszerezte a trónt, de épül még a Titan is. A Cray tervei szerint a rendszer az év végén esedékes frissítésbe már bekerülhet, és nyilvánvalóan az első hely lesz megcélozva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés