A Samsung szállítja az aprócska NVMe SSD-jét

A Samsung március második felében mutatta be a PM971-es jelzésű fejlesztését, amely akkor még csak termékminta volt, de az egész csomag rendkívül ütősnek tűnt. A vállalat most bejelentette, hogy a véglegesen PM971-NVMe BGA névre keresztelt SSD-t az érdeklődők már nagy mennyiségben is rendelhetik, és ez jelentősen csökkentheti a mobil eszközökbe szánt alaplapok méretét.

A PM971-NVMe BGA SSD a kiállított prototípushoz képest némileg módosult is. Bár az alapok változatlanok, így továbbra is x2-es PCI Express 3.0-s interfészen beköthető, BGA tokozású megoldásról van szó, a lapkán belül nem MLC, hanem TLC V-NAND flashmemória található. Ezen belül is maximum 16 darab 256 gigabites V-NAND flashmemória kerülhet a tokozásra, amelyeket a Photon vezérlő kezel, illetve a megfelelő működést egy 4 gigabites, 20 nm-es osztályú node-on készülő, LPDDR4 szabványú memória segíti.

Ez mind 20 x 16 mm-es alapterületet igényel, és a magasság sem nagyobb 1,5 mm-nél miközben az adatátviteli teljesítmény a szekvenciális olvasás mellett 1,5 GB/s, írás esetén pedig 600 MB/s lehet. A kifejezetten magas értékek eléréséhez a Samsung a TurboWrite technológiát vetette be, ami az SSD-nek egy részét amolyan írásra használt adatpufferként használja, ezzel növelve az elérhető tempót. További adalék, hogy a 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű műveletek esetében 190 000, illetve 150 000 IOPS-ra lehet számítani olvasás és írás mellett.

A PM971-NVMe BGA SSD 128, 256 és 512 GB-os méretben érhető el az érdeklődőknek. A vállalat a hivatalos listaárat nem árulja el, de egyelőre nem az olcsóságról lesz híres a konstrukció, ugyanakkor a Samsung úgy gondolja, hogy hosszabb távon ebbe az irányba érdemes elindulni, mivel az ilyen apró SSD-kkel nagyon sok hely spórolható meg az adott mobil eszközökön belül, így a termékskálát a jövőben alaposan kiterjesztik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés