- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viktor81
senior tag
válasz #72042496 #49 üzenetére
Nem lényeg az ár. A hasonlat kb tökéletes. A Tesla és a Passat ugyanolyan autónak tűnik, mégis kb ég és föld. Nagyjából ilyen az SSD - HDD párhuzam. Mindegyiknél van előny, hátrány, ami a különbségükből adódik. Szerintem sem Te, sem én nem érjük meg, hogy az elektromos autó leváltsa a fosszilis tüzelésűt. A SSD hátrányait ismerve (és az eddigi trendet látva) úgy gondolom, előbb jön egy SSD-t leváltó technológia, mint ahogy az SSD leváltaná a HDD-t.
-
törölt tag
Az autók egy-két nagyságrenddel drágábbak mint egy otthoni HDD/SSD, illetve kell hozzájuk infrastruktúra, sok-sok piaci szereplővel. Tehát az keményebb dió, de mondom, szerintem itt is az elektromosaké a jövő.
"az SSD magasabb szinten van, mint a HDD"
Pontosan ezért fogja leváltani, n+1 példa volt hasonlóra az elektronikában.
-
Viktor81
senior tag
Ne haragudj, miért is rossz akkor az autós hasonlat ?
"Az elektromos autó igenis alternatívája a fosszilis tüzelésűeknek, mert ugyanarra és ugyanúgy használható, csak éppenséggel minden mérhető paraméterben jobb az előbbi az ár/érték arányt leszámítva."Szerintem meg nem alternatívája és mivel ez nem index fórum, illene érteni. A tárhierarchiában az SSD magasabb szinten van, mint a HDD. Ha nem így van, akkor a mágnesszalag is alternatívája a HDD-nek és tudomásom szerint mégsem teljesen így van...
-
r4z
nagyúr
Az autós hasonlat nagyon rossz ebben a témában. Az SSD igenis alternatívája a HDD-nek, mert ugyanarra és ugyanúgy használható, csak éppenséggel minden mérhető paraméterben jobb az előbbi az ár/tárhely arányt leszámítva. Ami egyébként folyamatosan javul, szemügybe véve a gyártott darabszám folyamatos növekedését és a technológia fejlődését.
Hagyjuk már ezt "nem alternatívája" a bullshitet. Egy Index fórumban még elmegy, de a Prohardveren ne próbáljunk már ezzel érvelni.
[ Szerkesztve ]
Into the void, into the emptiness, into the place beyond form
-
törölt tag
Én azért nem vennék rá mérget, hogy az elektromos autó nem fogja kiszorítani a benzineseket majd egyszer. Abban pedig biztos vagyok, hogy a legtöbb szegmensből szinte teljesen ki fog szorulni a HDD. Nyilván az sem máról holnapra, de már most szépen látszik, hogy a HDD eladások bizony folyamatosan csökkennek.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Azért nem egymás altenatívái, amiért egy VW Passat-nak nem alternatívája a Tesla Model S. Mindkettő autó és kb. ennyiben egyeznek meg.
"ha nem lenne árkülönbség vagy max 10-15% akkor én tuti csak SSD-t vennék" - tényleg ? Ha nem lenne árkülönbség, mindenki i7-et venne, nem i3-at, pedig az i7-et előállítani ugyanannyiba kerül ám, mint az i3-at. Nem lesz ugyanannyi az SSD fajlagos ára, mint a HDD-é, ezt hidd el nekem !V.
-
törölt tag
Ó, az SSD-kkel is ugyanez volt. Amikor az első 32-64 GB-os példányok kijöttek és fölvetettem, hogy a terások milyen hasznosak lesznek majd, kaptam a savat rendesen. Nem adattárolásra való, minek akkora, álmodjak csak, stb... Aztán tessék, ma már alig drágábbak, mint amennyiért annak idején a 150-es WD Raptort vettem.
Most is megy a mantra, csak már átalakult picit, lásd a nyitó hozzászólást.
"a különbség talán annyi, hogy most sokkal több..."
Inkább csak többen hozzáférnek a nethez, illetve a fórumok és közösségi oldalak miatt jobban szem előtt vannak.
[ Szerkesztve ]
-
_Scythe_
aktív tag
"Ez a minekazesesdé" szintű szövegeket kb '99-2000 óta hallgatom. Anno, mikor megvettem a 20GB(!) Quantum Fireball vinyómat mindenki azzal jött, hogy "minek neked akkora állat?!!". Akkoriban a 10GB is menő volt, a sulikba meg kb a 4-5GB-os WD-k dívtak. Suttyó mindig volt és lesz is, a különbség talán annyi, hogy most sokkal több...
-
nemlehet
őstag
válasz zetor2000 #40 üzenetére
Az SSD-k méretének igazából már most is inkább praktikussági határa van mint technológiai. De szerintem jönni fognak még 2020 előtt a 3,5"-os aktív hűtésű SSD-k ennél sokkal nagyobb kapacitással.
A HDD-nél azért már elég macerás növelni a kapacitást, persze lehet, meg még nincs vége, de azért az nem úgy megy, hogy akkor rakunk 2x annyi lapkát mint az SSD-nél.Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
zetor2000
őstag
Azt se felejtsd el, hogy 2-3 éve 120 Ft körül mozgott az USD, most meg 200 körül. Vagy az Euró... Pár éve 270volt,most meg 320. Az itthoni árképzésbe ez is nagyban bejátszik.
Ha az USD árat veszed, akkor azért látni az árcsökkenést.Még az ősszel volt, hogy a Seagate demózott egy 20 terás vállalati célú merevlemezt, akkor mondtam, hogy nemsokára lesz SSD is ekkora méretben. Na, ez azóta megvehető, az meg még mindig demó.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
r4z
nagyúr
2012 elején 83.000Ft-ért vettem egy 256GB-os Samsung 830-at. 2015 közepén pedig egy ugyanakkora, ugyanúgy középkategóriás 850 EVO-t 30.000Ft-ért - ennyiért a 830-asból csak 64GB-osat kaptam volna 3,5 évvel korábban.
[ Szerkesztve ]
-
nemlehet
őstag
Én azt kérdezném, hogy azon kívül, hogy olcsóbb miben jobb egy HDD? Szerintem semmiben. Az olcsóság meg egy olyan dolog, hogy régen a HDD sem volt olcsó.
Nem értem miért mondják, hogy nem egymás alternatívái, mert teljes mértékben azok, csak a jobb=drágább (egyelőre). Meg amúgy jó az ha gyorsabb, amikor pl nagy mennyiségű adatot kell másolni, sokat tud ám számítani, hogy 1-2 óra alatt megvan nem 5-6. Vagy pl ha valakinek pár száz GB fotót kell másolni ott nagyon tud csillogni az SSD. Jó ezek nem napi dolgok, de egy átlagjúzernél is előfordulnak párszor egy évben. Ez persze nem indokolja a sokszoros áron vásárlást, de ha nem lenne árkülönbség vagy max 10-15% akkor én tuti csak SSD-t vennék.
Ez a "minekazesesdééééé" hozzáállás arra emlékeztet, hogy egy időben mindenki azon f*szolt, hogy nem kell neki a USB3-as pendrive, mert hát úgy is csak doksikat pakol rá, annál meg mindegy. Aztán amikor indulás előtt rá akart röffenteni pár albumot akkor meg káromkodott, hogy csak 2-3 MB/s-el másolt... Marhára megérte az az 500-1000 Ft különbség...
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
Soybex
őstag
Whoah.. ez azért már teljesítmény.
Kiváncsi leszek hogy a következő tíz év milyen technológiai újjításokat hoz, mert ami az elmúlt tíz évben történt az bámulatos.[ Szerkesztve ]
Az információ nem egyenlő a tudással. A tudás egyedüli forrása a tapasztalás.
-
RPZ
tag
Két éven belül megtörténhet a winchesterek porbatiprása.
2018-ban már 128 TB-os (százhuszonnyolc) SSDk fognak jönni. 2020-ra meglesznek a 256 terásak is. Az első petás SSDk ki fognak jönni a huszas években. Ez azt jelenti, hogy két év múlva a nyolcadára, négy éven belül a 16-odára esnek majd az SSDk fajlagos árai.
Egyszerűen nem lesz értelme HDDt vásárolni. A Samsung nem véletlenül lépett ki pl. a HDD piacról. Még épp a nagy összeomlás előtt. A WD is azért kóstolgatja az SSD bizniszt, mert új idők jönnek, nem akar megdögleni.
Én két db 32 terásra pályázom (az egyik tükrözésre), azzal ki kellene tudni húzni kb. 2025-ig. -
DithenS
senior tag
Nem is lesz olcsóbb,ez is olyan mint az oled tv.Ha veszik ilyen drágán,hülyék lennének lejjebb vinni az árat.
Minden esetre engem nem győzött meg az ssd.Oprendszer alá ok,persze semmi baj ajánlom.De filmek meg játékok alá most úgy minek? Ezért is felesleges ilyen nagy ssd.Oprendszer alá egy 120as elég.Filmeknek felesleges,játékokhoz meg nem éri meg,5 másidpercért nem veszek ilyent.Max telepítésnél venni nagyon észre,de az meg kibírom.De sőt az ssd hátránya az hogy áram nélkül sokáig nem bírják az adatok.HDD évekig megőrzi az adatokat kikapcsolt állapotban is.[ Szerkesztve ]
-
Dassler
őstag
a háztartási méretűek már nem megfizethetetlenek, bár tény, hogy háttértárnak ár/értékben nem a leg optimálisabb megoldás. Örülök, hogy fejlődik a dolog.
Állítólag mindenki utál, de én annyira szeretem magam, hogy tudom ezt kompenzálni
-
Viktor81
senior tag
Bár a hozzászólásodból látszik, hogy mennyire bölcs vagy, kifejtenéd, mire gondolsz ?
Lassan 10 éve, hogy naponta olvasom, vagy hallom: "az SSD kiszorítja a HDD-t, lassan ingyen osztogatják" -erre itt van 2016 és még mindig 10-szer annyiba kerül, mint az ugyanakkora HDD...
-
berVi
senior tag
Az az igazsag, hogy ha 1TB-os SSD-kbol osszevasarolsz ugyanennyit, akkor se jossz ki sokkal olcsobban, szoval a cikk alja kicsit BS.
-
Peter13
senior tag
Első fecske
Én annak örülök hogy megcsinálták, meg lehet venni, és nem "paper launch", vagyis ez egy (valószínűleg hosszú) folyamat első lépése. Mert ugye ez most azt is jelenti, hogy az SSD "lelépte" méretben a HDD-t (nem hittem volna hogy 2020 előtt bekövetkezik), innen az árak "földihalandósítása" jön (persze csak szépen lassan).Most még egyszerűen hihetletlenül hangzik (mert amióta PC-m van, a HDD ott volt benne, kezdve az első "papírszaggató-hangú" 40 megás Seagate csodával), de lehet hogy egyszer majd (nem is olyan sokára), a HDD-re is úgy nézünk majd mint most a 3.5-es floppyra?
"No, I'm not immortal: I'm just not good at dying..."
-
r4z
nagyúr
USD ár alapján mondtam (az talán a legstabilabb). A többit meg majd az idő eldönti, de az SSD-k ára folyamatosan csökken, és egyre népszerűbbek, mert a hosszú távú off-site tárolást leszámítva mindenre jók, amire a HDD-k. Az összeesküvés-elméleteket inkább hagyjuk.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Én csak arra emlékszem, hogy 2008-ban 60e Ft volt az 1 TB-s HDD (bár ennek most nincsen jelentősége...)
Az SSD ára mesterségesen magas. Egy darab nyáklap és egy "marék" por. Lényegesen olcsóbb is lehetne, mint a HDD, de nem lesz. Előbb fogja leváltani valami más elven működő, mozgó alkatrész nélküli tároló, mint hogy 13 e Ft-ért kapj belőle 1 TB-ot (kb. ennyi most 1 TB HDD). Csupán azt kellene látni, hogy látszólag ugyanazt a célt szolgálják, nem egymás kiváltói, így nem "kell", hogy egységes legyen az áruk. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, csupán tudni kell arra használni.V.
[ Szerkesztve ]
-
r4z
nagyúr
A HDD-k ára régóta stagnál, csak idő kérdése, mikor érik el az SSD-k a hasonló ár/kapacitás mutatót. Ne felejtsd el, alig 10 évvel ezelőtt jelent meg az első konzumer 1TB HDD hasonló áron, mint amennyibe ma egy 1TB SSD kerül.
-
veterán
Nem lesz tömegtermék az biztos.Otthoni felhasználóknál ez biztosan nem fog elöfordulni.
duree54
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Minek 3,5", amikor 2,5"-on 15TB és 3 millió Ft ? Csináljanak 3,5"-ban egy 60 TB-ost 12 millióért ?
Üdv.: V.
Ui.: nem, szerintem nem fogja kiváltani a merevlemezt, mert nem is alternatívája... Kevesen fognak extra nagy méretű SSD-ket venni, miközben ugyanazt a méretet 1/10-ed áron megkapják HDD-ben. Én vettem idén kettő 1TB-os SSD-t több, mint 200 ezerért. RAID0-ában ez 2 TB. Tudod mennyi HDD-ből építhetnék mondjuk egy RAID6 tömböt ebből a pénzből ? (és akkor ott van megbízhatóság, hibatűrés, tárkapacítás)
-
veterán
hogy elkészítenek egy 15 TB-os SSD
Csak egy darabot?
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
Amacs
aktív tag
Csodálom, hogy még senki sem említette meg, de az egységnyi tárhelyre levetített sebesség elég harmatos.
-
törölt tag
PCI-e, NVMe csatis nem lesz?
-
Scholes9
nagyúr
Helyes-helyes, ezek mind elősegítik majd a több terrás SSD-k tömeges elterjedését, és persze az árcsökkentést is
[ Szerkesztve ]
PS5 Pro + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
Lacok
őstag
15TB-os tárkapacitás már több mint elég bár adatközpontokba nincs olyan, hogy elég.
[ Szerkesztve ]
"Errare humanum est, sed in errare perseverare diabolicum"
-
törölt tag
válasz scarabaeus #2 üzenetére
Lebuktam, valójában nem várom.
(#4) bsh:
Az-az, meg még biztos van pár tipikus gumicsont, ami ilyenkor elő szokott kerülni.
-
Sipike19
tag
Az igen, ez már valami 2,5-es méretben meg pláne, de nem értem, hogy 3,5-es modelleket mért nem készítenek ilyesmiből.
Az árát bárhonnan nézem nem lesz 3 millió alatt, de nyílván ha valaki vállalati szervert üzemeltet, nem fogja rá sajnálni a pénzt.
A sebessége sem rossz, szerintem bárhová bőven elég.
De jöhetnének lassan SSD-k földi halandóknak is 1tb kapacitással 50 ezer alatt.Sipi
-
törölt tag
Már várom az öccá' gigás is túldrága kommenteket... ja, meg a szar a TLC-t is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Witcher topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hobby elektronika
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- WD Black SN850X Game Drive NVMe PCIe Gen4 x4 SSD 1TB - PS5 kompatibilis eladó - 3 év garancia
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -